Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Aktivnosti i istraživanja

Arhiva aktivnosti:
| 2018. | 2017. | 2016. | 2015. | 2014. | 2013. | 2012. | 2011. | 2010. | 2009. | 2008. | 2007. | 2006. |

2010. godina
 • U četvrtak, 29. travnja 2010. godine u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi održan je okrugli stol na kojemu se razmatrala izrada Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja alkohola i zaštite mentalnog zdravlja. Na okruglom je stolu aktivno sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 • U ponedjeljak, 28. lipnja 2010. godine u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u Zagrebu održan je stručni sastanak koji je u dnevnom redu uključivao teme o problematici ovisnosti u 2009. godini i programima mjera za daljnji razvoj djelatnosti mentalnog zdravlja te prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti.

 • Od 13. do 16. listopada 2010. godine u Opatiji je održana 18. godišnja konferencija hrvatskih psihologa na kojoj su profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije mr. sc. Miroslav Venus predstavili knjigu “Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja.

 • Od 13. do 16. listopada 2010. godine u Zagrebu je održan 2. hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem na kojemu je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u obliku izlaganja i postera prestavio svoj koncept evaluacije rada s ovisničkom populacijom pod nazivom „Vrjednovanje i samovrjednovanje rada s ovisnicima“.

 • U srijedu, 20. listopada 2010. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa u Zagrebu održan je stručni skup na državnoj razini pod nazivom „Prevencija ovisnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama“. Skup su zajednički organizirali Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske i Agencija za odgoj i obrazovanje, a bio je namijenjen koordinatorima školskih preventivnih programa i nositeljima programa prevencije ovisnosti u sustavu socijalne skrbi. Na skupu su ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije mr. sc. Miroslav dr. Venus i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja kao primjer dobre prakse održali predavanje na temu „Preventivni programi i aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije na prevenciji ovisnosti u školskom okruženju“.

 • U četvrtak, 28. listopada 2010. godine u Edukacijskom centru Psihijatrijske bolnice Vrapče održan je tečaj trajne edukacije pod nazivom „Depresija-bolest svih generacija“ na kojemu je sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Edukacija je bila namijenjena djelatnicima službi za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo, ali i liječnicima opće medicine, psihijatrima i liječnicima školske medicine. Veliki broj prijavljenih i nazočnih stručnjaka potvrda je kako postoji veliki stručni interes za razumijevanje i tretman ove bolesti koja će, prema službenim procjenama, za 20-tak godina vjerojatno biti najzastupljenija bolest svjetske populacije.

 • U četvrtak, 04. studenog 2010. godine u Društvenom domu Opće bolnice Virovitica održan je stručni sastanak virovitičke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora koji je organiziran u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. Povod za tematski okvir bilo je obilježavanje Svjetskoga dana zaštite mentalnog zdravlja i nova knjiga u izdanju Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“. Predavači su na skupu bili prim. mr. sc. Elvira Koić, dr. med. spec. psihijatar koja je govorila o prevenciji suicida kroz zaštitu mentalnog zdravlja, mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. spec. epidemiolog koji je nazočne upoznao s novinama u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja i izvanbolničkog liječenja ovisnosti pri županijskim zavodima za javno zdravstvo, i Siniša Brlas, prof. koji je predstavio novu knjigu u izdanju Zavoda „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“.

 • Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske organizirao je Regionalnu edukaciju za područje Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije o „Projektu resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja“, Edukacija je održana u ponedjeljak, 15. studenog 2010. godine u Osijeku.
  Osnovni cilj navedene edukacije jest uspostaviti partnersku suradnju među nositeljima na nacionalnoj i lokalnoj razini u provedbi navedenog Projekta, te pridonijeti učinkovitoj provedbi projektnih aktivnosti i boljoj društvenoj reintegraciji liječenih ovisnika. Edukacija je namijenjena nositeljima mjera iz Projekta, i to predstavnicima nadležnih ministarstava i drugih tijela državne uprave, centara za socijalnu skrb, područnih službi Zavoda za zapošljavanje, službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo, zatvorskih ustanova, nevladinih organizacija, terapijskih zajednica, kao i županijskih povjerenstava za suzbijanje zlouporabe droga iz gore navedenih županija. Resocijalizacija ovisnika važna je sastavnica njihova cjelokupnog liječenja i ponovne osposobljenosti i uključenosti u redovite i normalne životne tijekove, a u Virovitičko-podravskoj županiji u ovaj je Projekt također uključeno nekoliko ovisnika. U ime Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na edukaciji je sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja.

 • Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u petak je, 26. studenog 2010. godine na III. znanstveno-stručnom skupu posvećenom pitanjima nasilja koji je održan na Filozofskom fakultetu u Osijeku od 25. do 27. studenog 2010. godine stručnoj javnosti predstavio dvije publikacije u vlastitom izdanju. Radi se o knjizi „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ i publikaciji „Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka“.
  Knjiga „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ skupine autora i urednika Siniše Brlasa i Marine Gulin promovirana je na 18. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa 15. listopada 2010. godine u Opatiji, a publikacija autora Miroslava Venusa, Vesne Šerepac i Siniše Brlasa „Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka“ ilustrirani je vodič koji je sadržajno prilagođen djeci i mladima i promoviran je 10. lipnja 2010. godine u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Slatini.
  Na predstavljanju ovih publikacija u Osijeku ispred izdavača je govorio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije mr. sc. Miroslav dr. Venus, zatim profesor Siniša Brlas (kao urednik i autor), te autori knjige „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja mr. spec. Marina Gulin, Branka Lukić Cesarik, prof. i prof. dr. sc. Marina Ajduković. Pred značajnim stručnim auditorijem o publikacijama su se spontano iznimno pohvalno izrazili prof. dr. sc. Marina Ajduković koja je pohvalila organizacijske i uredničke sposobnosti tima Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, te prof. dr. sc. Vladimir Kolesarić koji je naglasio kako je pitanje mentalnog zdravlja iznimno važno područje stručnoga djelovanja te je pohvalio napore Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji ima predvodničku ulogu i na ovome području javnozdravstvenog interesa.

 • Višegodišnji napori stručnjaka iz Virovitičko-podravske županije na prevenciji i suzbijanju ovisnosti prepoznati su već odavno i na široj razini od županijske. Prilog tome jest i novost da je od ove godine profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uključen u multidisciplinarni stručni tim za provedbu državnog programa edukacije koordinatora školskih programa prevencije ovisnosti pod nazivom „Prevencija ovisnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama“. Edukacija koja će u narednom razdoblju obuhvatiti koordinatore u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj provodi se regionalno, a u suradnji ju organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.
  Prva u nizu edukacija održana je u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, u četvrtak, 02. prosinca 2010. godine, a uz najpoznatije hrvatske stručnjaka (predavači su bili i prof. dr. sc. Slavko Sakoman, prim. dr. sc. Marina Kuzman, dr. sc. Jadranka Ivandić-Zimić i Sanja Mikulić) profesor Brlas održao je izlaganje na temu „Rano prepoznavanje problema, savjetodavni rad s djecom i mladima i evaluacija stručnih postupaka“. Kao što je bio slučaj i na ovoj edukaciji, tako će i na edukacijama koje će uslijediti sudionicima biti podijeljeni primjerci posljednje stručne knjige profesora Brlasa „Važno je ne započeti; neki temeljni pojmovi psihologije ovisnosti“ za koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske ove godine donijelo odluku o otkupu posebnog (drugog i neizmijenjenog) izdanja za sve osnovne i srednje škole u državi. To je već druga knjiga profesora Brlasa koju u nepunih godinu dana ovo Ministarstvo kao stručnu literaturu otkupljuje za odgojno-obrazovni sustav u državi (prošle je godine Ministarstvo otkupilo i posebno izdanje knjige „Kako pronaći izlaz; vodič za pomoć u suzbijanju ovisnosti među djecom i mladima“ koja je dostavljena svim školama u zemlji). Izdavač obje knjige profesora Brlasa je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 • U srijedu, 08. prosinca i u četvrtak, 09. prosinca 2010. godine u Samoboru je u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije održan redoviti godišnji sastanak službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na skupu je glavna tema bila „Mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti“, a drugoga dana održavanja skupa održan je okrugli stol na temu „Poremećaji ponašanja i mogućnosti intervencije“. U ovome dijelu skupa aktivno je sudjelovao i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije izlaganjem na temu „Planiranje tijeka akcije; kako da ciljevi budu ostvarivi“. Također je i na ovome skupu stručnoj javnosti predstavljena ranije promovirana knjiga „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ koje je izdavač Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 76 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
 • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
 • OIB: 76860791838
 • tel: +38533727031
 • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije