Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Aktivnosti i istraživanja

Arhiva aktivnosti:
| 2018. | 2017. | 2016. | 2015. | 2014. | 2013. | 2012. | 2011. | 2010. | 2009. | 2008. | 2007. | 2006. |

2011. godina

Sudjelovanje na stručnim i znanstvenim skupovima

 1. U četvrtak, 17. ožujka 2011. godine u Zagrebu je održana edukacija da djelatnike službi za ovisnosti i mentalno zdravlje o provedbi Svjetskog istraživanja o uporabi duhana kod mladih (Global Youth Tobacco Survey – GYTS). Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sudjeluje u provedbi ovoga istraživanja koje u Hrvatskoj koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 2. U Senju je 26. i 27. ožujka 2011. godine održan stručni skup „Mentalno zdravlje na radnom mjestu” na kojemu je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti aktivno sudjelovao izlaganjem na temu „Intervencije - planiranje tijeka akcije; kako da ciljevi budu ostvarivi” i sudionicima predstavio knjigu „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ koja je prošle godine u izdanju Zavoda promovirana u Opatiji. Ovo je još jedan u nizu stručnih skupova na kojima se razmatraju smjernice i donose važni zaključci o psihološkoj djelatnosti u zaštiti mentalnog zdravlja.
  Profesor Brlas bio je i u Programsko-organizacijskom odboru ovoga skupa čime se još jednom potvrđuje važna uloga Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije u aktivnostima usmjerenima i zaštiti mentalnog zdravlja.

 3. U utorak, 19. travnja 2011. godine u Zagrebu je održana Konferencija o Sustavu ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari. Konferenciju je organizirao Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, a ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u radu Konferencije sudjelovali su ravnatelj mr. sc. Miroslav dr. Venus (koji je ujedno sudjelovao i kao član Stručnog savjeta Ureda za suzbijanje zlouporabe droga) i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
  Stručnoj su javnosti na Konferenciji predstavljreni europska iskustva i trendovi, te austrijski i nizozemski modeli usustavljenog ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari. Također je predstavljen i hrvatski Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari te su nazočni izviješteni o pojavi novih psihoaktivnih tvari na području naše zemlje.

 4. Od prošle je godine profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uključen u multidisciplinarni stručni tim za provedbu državnog programa edukacije koordinatora i voditelja školskih programa prevencije ovisnosti pod nazivom „Prevencija ovisnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama“. Edukacija koja će u duljem razdoblju obuhvatiti koordinatore i voditelje školskih programa prevencije ovisnosti u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj provodi se regionalno, a u suradnji ju organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.
  Prva u nizu edukacija održana je krajem prošle godine u Vinkovcima, a sljedeća nakon toga u četvrtak, 12. svibnja 2011. godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici za sudionike iz Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije. U Virovitičko-podravskoj županiji skup je suorganizirao i Upravni odjel za društvene djelatnosti u Virovitičko-podravskoj županiji. Nazočne je u ime župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića pozdravila predstojnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Šerepac, dipl. ped., a skup je pozdravio i mr. sc. Miroslav dr. Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i član Stručnog savjeta Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.
  Uz najpoznatije hrvatske stručnjake (predavači su bili i prof. dr. sc. Slavko Sakoman, mr. krim. Dubravko Klarić, Iva Pejnović Franelić, dr. med. spec. i Vesna Šerpac, dipl. ped.) profesor Brlas održao je izlaganje na temu „Rano prepoznavanje problema, savjetodavni rad s djecom i mladima i evaluacija stručnih postupaka“. Na skupu su sudionicima podijeljeni primjerci posljednje stručne knjige profesora Brlasa „Važno je ne započeti; neki temeljni pojmovi psihologije ovisnosti“ za koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske ove godine donijelo odluku o otkupu posebnog (drugog i neizmijenjenog) izdanja za sve osnovne i srednje škole u državi. To je već druga knjiga profesora Brlasa koju u nepunih godinu dana ovo Ministarstvo kao stručnu literaturu otkupljuje za odgojno-obrazovni sustav u državi (prošle je godine Ministarstvo otkupilo i posebno izdanje knjige „Kako pronaći izlaz; vodič za pomoć u suzbijanju ovisnosti među djecom i mladima“ koja je dostavljena svim školama u zemlji). Izdavač obje knjige profesora Siniše Brlasa je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
  Navedena aktivnost pokazuje kako su višegodišnji napori stručnjaka iz Virovitičko-podravske županije na prevenciji i suzbijanju ovisnosti prepoznati i na široj razini od županijske.

 5. U četvrtak, 26. svibnja 2011. godine u Osijeku je održana regionalna radionica o programima prevencije ovisnosti u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske. Na skupu je stručnoj javnosti prezentiran Nacionalni program prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za razdoblje od 2010. do 2014. godine, kao i Nacionalni informacijski sustav za droge. Slijedom prilagodbe hrvatskog sustava europskim standardima i sistematiziranja informacija o preventivnim programima koji se provode u našoj zemlji, u izradi je Baza preventivnih programa kao dio projekta Baze podataka programa suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj koja će sadržavati područja prevencije, tretmana, programa smanjenja štete, resocijalizacije te primjere dobre prakse s ciljem objedinjavanja informacija o preventivnim aktivnostima koje se provode na području suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj, a kako bi se potaknulo podizanje razine kvalitete programa i projekata. Učinkoviti programi dobit će certifikat kvalitete koji će omogućiti prioritet pri financiranju od tijela državne uprave i regionalne (područne) samouprave. Evaluirani programi koji se pokažu uspješnima i kvalitetnima predložit će se kao hrvatski primjeri dobre prakse u Portal najboljih praksi EMCDDA-a. Na skupu je također sudjelovao i Gregor Burkhart, viši znanstveni analitičar pri EMCDDA-u, koji je nazočne upoznao s Portalom najboljih praksi EMCDDA-a, a doc. dr. sc. Valentina Kranželić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je o ulozi evaluacije u ocjenjivanju kvalitete i učinkovitosti programa prevencije ovisnosti.
  Poznato je da se u Virovitičko-podravskoj županiji kontinuirano provode kvalitetne preventivne aktivnosti koje su prepoznate i na široj razini od županijske, tako da će u navedenoj bazi podataka zasigurno ove aktivnosti pronaći značajno mjesto.
  Ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije skupu je nazočio profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 6. Psihološki centar „Tesa“ i Matica hrvatska u suradnji organizirali su okrugli stol na temu „Vršnjačko nasilje u školama; problemi, primjeri dobre prakse i mogućnosti, gdje se i kakva pomoć nudi“. Okrugli stol održan je u petak, 3. lipnja 2011. godine u Matici hrvatskoj u Zagrebu prigodom i uoči Međunarodnog dana nevine djece žrtava nasilja.
  Vršnjačko nasilje veliki je problem u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, a prevencija i suzbijanje vršnjačkog nasilja zadaća je svih odgojno-obrazovnih ustanova, ali i državnih i lokalnih institucija koje se bave mladima i njihovim roditeljima. Stoga je na ovome skupu sudjelovao i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji je nazočne upoznao s publikacijom „Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka“ (koja je 2010. godine objavljena u izdanju ovoga Zavoda) kako bi se ukazalo na činjenicu da je nasilje problem koji se prepoznaje i koji se tretira i u aktivnostima javnozdravstvenog sustava.
  Na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci iz državnih institucija uključenih u rješavanje problema vršnjačkog nasilja, predstavnik NICEF-a, a u ime udruga voditelji projekata protiv vršnjačkog nasilja.

 7. U četvrtak, 09. lipnja i petak 10. lipnja 2011. godine u Motovunu je održan stručni skup „Učinkovita zajednica; kako unaprijediti suradnju među dionicima u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“ na kojemu je aktivno nazočio profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i tom je prilikom stručnoj javnosti još jednom predstavljena knjiga „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ koje je izdavač ovaj Zavod.

 8. U četvrtak, 16. lipnja i petak 17. lipnja 2011. godine u Zagrebu je u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Svjetske zdravstvene organizacije održan stručni skup posvećen problemu alkoholizma na kojemu je nazočio i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 9. U srijedu 21. rujna 2011. godine u prostoru Matice Hrvatske u Zagrebu Psihološki centar Tesa u suradnji s Odjelom za školstvo Matice Hrvatske organizirao je okrugli stol s temom „Uloga i perspektiva izvaninstitucionalnih savjetovališta u očuvanju mentalnog zdravlja”.Na skupu su predstavljeni programi rada izvaninstitucionalnih savjetovališta, a teme su bile i identifikacija potreba i dostupnosti psihološke pomoći građanima, jačanje suradnje izvaninstitucionalnih savjetovališta međusobno i s lokalnim i državnim institucijama s ciljem lakše dostupnosti psihološke pomoći građanima, osobito mladima, identificiranje problema i mogućih rješenja, razgovor o perspektivi izvaninstitucionalnih savjetovališta iz kutova različitih institucija i razmjena mišljenja i ideja. Na skupu je sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 10. Od 26. do 28. rujna 2011. godine u Splitu je održana Radionica na kojoj su uz pomoć europskih stručnjaka i uz doprinos svih članova Stručne radne skupine definirane glavne smjernice i usaglašen je konačni nacrt Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2012. do 2017. godine koji će biti upućen u daljnju proceduru za usvajanje Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru. Radionica je provedena uz potporu TAIEX jedinice Europske komisije (TAIEX programa), a na njoj je kao član Stručne radne skupine pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske aktivno sudjelovao i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
  Uvrštavanje profesora Siniše Brlasa u skupinu najznačajnijih domaćih stručnjaka koji se bave borbom protiv ovisnosti pokazatelj je kvalitete ljudskih potencijala iz Virovitičko-podravske županije.

 11. U četvrtak, 29. rujna u Zagrebu je održan Znanstveni simpozij o bolestima ovisnosti pod nazivom „Farmakologija ovisnosti“ na kojemu su nazočili mr.sc. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 12. U petak, 30. rujna u Belom Manastiru održan je Drugi hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu na kojemu su mr. sc. Miroslav Venus, Siniša Brlas, prof. i Vesna Šerepac, dipl. ped. aktivno sudjelovali s posterom na temu „Rana prevencija rizičnih ponašanja kroz pomoć djeci u organizaciji slobodnog vremena“.
  Istraživanja koja se kontinuirano provode među djecom i mladima kao i iskustvo neposrednog rada s djecom (osobito onih rizičnog ponašanja) pomogla su identificirati rizične činitelje koji imaju utjecaj na pojavu aberantnih ponašanja kod djece i mladih. Sustavnim istraživanjem pojavnosti u Virovitičko-podravskoj županiji došli smo do spoznaje kako je jedan od ključnih činitelja slobodno vrijeme djece i mladih, a nalazi pokazuju kako mladi imaju teškoće u organizaciji slobodnog vremena, što je potencijalno rizično za njihovo odrastanje, te je u Virovitičko-podravskoj županiji slijedom toga 2007. godine pokrenut projekt „Iskoristi dan“ s ciljem da se pomogne mladima u organizaciji njihova slobodnog vremena te tako preventivno djeluje na pojavu aberantnih ponašanja koja se kod djece i mladih mogu generirati u slobodno vrijeme. Ranijih su godina kreirani plakati i vodiči za mlade kroz raznolike aktivnosti u svim gradovima i općinama u Virovitičko-podravskoj županiji. Ove je godine stručnoj javnosti predstavljena slikovnica „Moje slobodno vrijeme“ koja je namijenjena najmlađima; djeci predškolskog uzrasta i onima koji polaze u osnovnu školu. Cilj je ove publikacije proširiti dosege preventivnih aktivnosti i na rani uzrast kako bi se u afirmativnom kontekstu djeci ukazalo na važnost slobodnoga vremena i njegove dobre organizacije kako ono ne bi postalo rizičnim činiteljem u kasnijem rastu i razvoju pojedinca. Stoga je slikovnica pažljivo didaktički i metodički oblikovana i primjereno ilustrirana nakon višemjesečnih studioznih priprema, te se na primjeren način obraća najmlađima. Rezultat je dakle višegodišnjih nastojanja kojima se u Virovitičko-podravskoj županiji, slijedom rezultata kontinuiranih istraživanja pojavnosti, slobodnom vremenu djece i mladih kao fenomenu pristupa studiozno i sustavno. Slikovnica je besplatno podijeljena djeci predškolskog uzrasta s područja Virovitičko-podravske županije.

 13. Od 12. do 15. listopada 2011. godine u Osijeku je održana 19. godišnje konferencije hrvatskih psihologa u Osijeku na kojoj je aktivno posterom na temu „Funkcionira li mozak ovisnika zaista drugačije” sudjelovao i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i u programu koje je predstavljena publikacija Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; prijedlog smjernica za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja”.

 14. U srijedu, 09. studenog 2011. godine profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sudjelovao je kao član Stručne radne skupine pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske na prvom radnom sastanku koji je održan u Zagrebu u Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske o izradi Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj u narednom razdoblju.

 15. U četvrtak, 10. studenog 2011. godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku održan je edukacijski seminar pod nazivom „Edukacijom o mentalnom zdravlju protiv stigme mentalnih poremećaja“ u sklopu programa „Unaprjeđenje i očuvanje mentalnog zdravlja za 2011. godinu“ na kojemu je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije održao izlaganje na temu „Stigma mentalnih poremećaja; kako psiholozi mogu pomoći“.

 16. U okviru trajne edukacije voditelja školskih programa prevencije ovisnosti i tijekom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na poziv je gostovao u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji predavanjima na temu „Planiranje, programiranje i evaluacija preventivnih aktivnosti“ te radionicama o SWOT analizi snaga, prostora za napredovanjem i mogućnosti navedenih Županija u planiranju, programiranju, provedbi i evaluaciji školskih preventivnih programa.

  Raspored stručnih skupova bio je sljedeći:
  1. U srijedu 16. studenog 2011. godine u Novoj Gradiški
  2. U četvrtak 17. studenog 2011. godine u Vinkovcima
  3. U petak 18. studenog 2011. godine u Županji

  Skup u Novoj Gradiški organiziralo je Koordinacijsko tijelo Brodsko-posavske županije za provedbu preventivnih aktivnosti (skup je vodila psihologinja mr. spec. Ljiljana Lukačević), a skupove u Vinkovcima i Županji organizirali su u suradnji Agencija za odgoj i obrazovanje (Podružnica Osijek) i Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vukovarsko-srijemske županije (skupove je vodila viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge i predstojnica Agencije za odgoj i obrazovanje (Podružnice Osijek) pedagoginja Ivana Biljan, prof.).

  Skupovi su evaluirani (evaluacijskim metama i listićima), a rezultati evaluacije i neposredne reakcije sudionika ukazuju kako su voditelji školskih programa prevencije ovisnosti iznimno zadovoljni iskustvenim pristupom ovoj temi. Naime, profesor Brlas svoje predavanje i radionicu utemeljio je na pozitivnim iskustvima o planiranju, programiranju, provedbi i evaluaciji školskih programa prevencije ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj se ovi programi dosljedno i uspješno planiraju, provode i evaluiraju već niz godina. Stoga je ova aktivnost ujedno i primjer dobre prakse.
  Ovi skupovi pokazatelj su kako se znanja i stručnost stručnjaka iz Virovitičko-podravske županije prepoznaju i izvan granica Virovitičko-podravske županije, te kako su pozitivna iskustva koja su godinama stjecana u Virovitičko-podravskoj županiji primjenjiva širom Hrvatske.

 17. U petak, 09. prosinca 2011. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa u Zagrebu održan je državni stručni skup „Unapređenje suradnje škole i drugih institucija u suzbijanju vršnjačkog i obiteljskog nasilja“. Skup je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje a Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije dobio je mogućnost prikazati model suradnje odgojno-obrazovnih ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji i Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kao primjer dobre prakse. Stoga su prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. spec. epidemiolog, psiholog Siniša Brlas, prof. i Vesna Šerepac, dipl. ped. nazočnima prenijeli iskustva u obliku prezentacije „Iskustvo dobre prakse u suradnji škola i drugih institucija u suzbijanju vršnjačkog nasilja u Virovitičko-podravskoj županiji“ kojom su prilikom nazočni upoznati s publikacijama u izdanju Zavoda koje su nastale u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji (radi se o publikacijama „Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka“, „Pružam ti ruku“, „Moje slobodno vrijeme“ i „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“.

 18. U ponedjeljak, 12. prosinca i utorak, 13. prosinca 2011. godine u Varaždinu je održan redoviti godišnji stručni skup djelatnika zavoda za javno zdravstvo pod nazivom „Mentalno zdravlje u zavodima za javno zdravstvo“. Organizatori skupa bili su Svjetska zdravstvena organizacija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.
  Na ovome skupu aktivno je sudjelovao i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije predstavljanjem knjige „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; prijedlog smjernica za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“.

 19. U četvrtak, 15. prosinca 2011. godine u zgradi Virovitičko-podravske županije na poziv županijske koordinatorice školskih preventivnih programa Vesne Šerepac, dipl. ped. održan je sastanak voditelja školskih programa prevencije ovisnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Na ovom je skupu predstavljeno treće, izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“.
  Vodič je namijenjen svim učenicima, ali će biti (kao i prošlogodišnje izdanje) podijeljen učenicima prvoga razreda svih srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji. Iz tiska je vodič izašao prije odlaska učenika na zimski odmor. To je ciljano učinjeno u ovome trenutku kako bi djeca i mladi u Virovitičko-podravskoj županiji imali kvalitetnu i cjelovitu informaciju o tome gdje mogu potražiti mogućnosti za provođenjem svojega slobodnog vremena.
  Projekt „Iskoristi dan“ započeo je još 2007. godine u suradnji s Osnovnom školom Eugena Kumičića iz Slatine te je nastavljen u narednim godinama, a svake se godine razvijao u sve potpuniji vodič koji sadrži informacije o većini društvenih, sportskih i inih aktivnosti za mlade u Virovitičko-podravskoj županiji. Realiziran je u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji, pogotovo s voditeljima školskih programa prevencije ovisnosti koji su sa svojim učenicima ustrajno svih ovih godina prikupljali podatke o aktivnostima na svojemu području. Vodič se oslanja i na rezultate Ankete o ovisnostima koja se niz godina provodi u svim školama na području Virovitičko-podravske županije. Slijedom tih rezultata osmišljene su raznolike aktivnosti usmjerene pomoći djeci i mladima u organizaciji slobodnog vremena. Ovaj vodič i ranije predstavljena slikovnica „Moje slobodno vrijeme” (koja je namijenjena najmlađima) u okviru ciljanih aktivnosti usmjerenih slobodnom vremenu djece i mladih obuhvaćaju sada cjelokupnu populaciju djece i mladih u Virovitičko-podravskoj županiji.
  Predstavljanje vodiča dijelom je ujedno raznolikih aktivnosti povodom obilježavanje Međunarodnog mjeseca borbe protiv zlouporabe droge u Virovitičko-podravskoj županiji.
  Izdavač vodiča „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“ je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a autori su Miroslav Venus, Vesna Šerepac i Siniša Brlas.

 20. U subotu, 17. prosinca 2011. godine u Daruvaru je održana Završna konferencija Projekta „Sprječavanje ovisnosti je sprječavanje suicidalnosti“ Hrvatske udruge za prevenciju suicida na kojoj je kao evaluator Projekta o Projektu govorio profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 71 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
 • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
 • OIB: 76860791838
 • tel: +38533727031
 • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije