Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Aktivnosti i istraživanja

Arhiva aktivnosti:
| 2018. | 2017. | 2016. | 2015. | 2014. | 2013. | 2012. | 2011. | 2010. | 2009. | 2008. | 2007. | 2006. |

2013. godina

Sudjelovanje na stručnim i znanstvenim skupovima

 1. Sudjelovanje na stručnom sastanku voditelja školskih programa prevencije ovisnosti iz Virovitičko-podravske županije
  U petak, 8. veljače 2013. godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održan je sastanak voditelja školskih programa prevencije ovisnosti iz Virovitičko-podravske županije sa sljedećim dnevnim redom:
  1. Provedba Ankete o ovisnostima;
  2. Provedba projekta "Ja sam iz razreda nepušača";
  3. Informacija o aktivnostima slijedom nove Nacionalne strategije i Nacionalnog akcijskog plana i s njime usklađivanja ŠPP-a;
  4. Informacija o novoj slikovnici "Bolje jabuka nego ljutnja";
  5. Različito.
  Na ovom sastanku nazočili su i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije te prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 2. Sudjelovanje na međunarodnom kongresu u Mostaru
  Od 14. do 16. ožujka 2013. godine u Mostaru (Bosna i Hercegovina) održan je III Kongres psihologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem. Važna je to smotra stručnih radova psihologa iz regije i prilika da se međunarodnu stručnu javnost upozna i s domaćim postignućima.
  Na ovome Kongresu priliku za predstaviti svoj rad, ali i djelovanje Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, dobio je i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. U vrlo strogoj prijemnoj proceduri nije bilo lako pronaći svoje mjesto među najeminentnijim psiholozima iz regije ali je profesor Brlas svojim dosadašnjim stručnim djelovanjem dobio priliku aktivno sudjelovati u čak dva oblika aktivnosti. Prva je aktivnost bila međunarodno predstavljanje knjige „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; priručnik za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“ (uz ovu knjigu na Kongresu je priliku predstaviti se dobila još samo jedna knjiga, drugog izdavača). Druga aktivnost bilo je predstavljanje Programa savjetodavnog rada s ovisnicima (istoimenim posterom) i u okviru toga predstavljanje knjige profesora Brlasa „Savjetodavni rad s ovisnicima“. Obje su knjige u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 3. Sudjelovanje na Tečaju trajnog usavršavanja - „Postani nepušač“ u Zagrebu
  Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja 28. i 29. svibnja 2013. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu organizirana je dvodnevni tečaj trajnog usavršavanja pod nazivom „Postani nepušač“. Ispred Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na tečaju je sudjelovao medicinski tehničar Tomislav Šokec.

 4. Sudjelovanje na Saboru psihologa Srbije u Donjem Milanovcu
  Jedan od važnijih skupova psihologa iz regije bio je 61. naučno-stručni skup (Sabor) psihologa Srbije. Skup je održan od 29. svibnja do 01. lipnja 2013. godine u Donjem Milanovcu (Srbija), u Lepenskom Viru. Bila je to prilika da se međunarodnu stručnu javnost upozna i s domaćim postignućima, a profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije dobio je od organizatora skupa priliku aktivno sudjelovati predstavljanjem knjige „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; priručnik za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“.

 5. Edukacija stručnjaka iz susjednih županija u Pakracu
  U petak, 21. lipnja 2013. godine u Osnovnoj školi u Pakracu održan je se stručni skup za voditelje školskih preventivnih programa u osnovnim školama u Požeško-slavonskoj županiji i stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije u osnovnim i srednjim školama u Požeško-slavonskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Međužupanijsko je to okupljanje stručnjaka koji provode školske programe prevencije ovisnosti u školama, a profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na ovome je skupu educirao stručnjake iz susjednih županija o metodologiji planiranja i evaluaciji preventivnih aktivnosti. Profesor Brlas dio je stručnoga tima državne Agencije za odgoj i obrazovanje koja već godinama diljem Hrvatske educira stručnjake u području prevencije i suzbijanja ovisnosti, a ova je edukacija još jedna u nizu aktivnosti kojima profesor Brlas dokazuje svoj status stručnjaka u ovome području te istovremeno afirmira Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kao ustanovu koja prednjači u borbi protiv ovisnosti.

 6. Priručnik Zavoda za javno zdravstvo predstavljen u Pečuhu
  Nakon niza uspješnih predstavljanja knjige „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; priručnik za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“ koje je izdavač Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, u četvrtak, 27. lipnja 2013. godine priručnik je po prvi puta predstavljen stručnoj javnosti jedne države članice Europske unije. Knjigu su u Pečuhu (Mađarska) predstavili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i jedan od urednika profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Posredovanjem Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije „Vidra“ postignuto je da knjiga bude predstavljena sveučilišnim profesorima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, najstarijeg i najuglednijeg mađarskog sveučilišta koje je s radom započelo davne 1367. godine. Velika je to čast koja je iskazana domaćim stručnjacima, primarijusu Venusu i profesoru Brlasu, te je važno međunarodno priznanje njihova kvalitetnog sustavnog rada i stručnosti.
  Podsjetimo, knjiga „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; priručnik za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“ kapitalni je izdavački projekt u našoj zemlji a promovirana je prošle godine na 20. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa koja je održana u Dubrovniku. Nakon toga uslijedio je niz uspješnih predstavljanja knjige diljem naše zemlje da bi od početka 2013. godine knjiga bila uspješno predstavljena i u regiji na stručnim i znanstvenim skupovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.
  Nakon predstavljanja ove knjige, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (koji se u cijelome svijetu obilježava 26. lipnja), mađarskim je stručnjacima predstavljeno i sedam knjiga profesora Brlasa iz područja psihologije ovisnosti.
  Svojevrsni je ovo i znakoviti ulazak domaćih stručnjaka, osobito primarijusa Venusa i profesora Brlasa, i na intelektualno „tržište“ Europske unije neposredno prije ulaska Republike Hrvatske u ovu važnu zajednicu naroda i država. Pokazatelj je to i kako se znanja naših stručnjaka mogu ne samo mjeriti s onima u inozemstvu već da naši stručnjaci u pojedinim područjima mogu i prednjačiti i na međunarodnoj razini.
  Ovim predstavljanjem u Mađarskoj samo se još jednom potvrđuje izvrstan ugled koji stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije imaju i izvan granica naše zemlje. Jasno je kako je ova stručna aktivnost bila još jedna prilika i za promociju Virovitičko-podravske županije.

 7. Sastanak službi u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u Zagrebu
  U ponedjeljak, 09. rujna 2013. godine u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u Zagrebu održan je radni sastanak za više službi/djelatnosti na kojemu se raspravljalo o evidenciji i načinu rada. Ispred Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na sastanku je sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti.

 8. Sudjelovanje u TAIEX radionici u Zagrebu Jedinica za izgradnju institucija, Opća uprava za proširenje Europske komisije na zahtjev Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske organizirala je TAIEX radionicu o izradi smjernica za programe smanjenja šteta povezanih s uporabom droga. Radionica je održana u Zagrebu, 11. i 12. rujna 2013. godine sa svrhom unaprjeđenja znanja, razmjene iskustava provoditelja programa smanjenja šteta i stvaranja temelja za izradu sveobuhvatnih smjernica o programima smanjenja šteta povezanih s uporabom droga. Na ovoj je radionici ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 9. Aktivno sudjelovanje na međunarodnom skupu u Novom Sadu Od 11. do 13. listopada 2013. godine u Novom Sadu (Srbija) održan je se jedan od značajnijih ovogodišnjih međunarodnih skupova psihologa. Skup pod nazivom „Savremeni trendovi u psihologiji“ okupio je renomirane stručnjake iz više zemalja, a priliku za sudjelovanjem dobio je i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji je stručnoj međunarodnoj javnosti govorio na temu „Trendovi u psihologiji ovisnosti u Hrvatskoj“ te je u okviru svojega izlaganja predstavio svojih sedam knjiga iz područja psihologije ovisnosti. Potvrda stručnosti profesora Brlasa je i činjenica da je od organizatora skupa dobio poziv biti voditeljem jedne od sekcija na skupu, što je zasigurno potvrda njegove stručnosti i ugleda u akademskoj zajednici, ali je i afirmacija ustanove u kojoj radi kao i našega grada, županije i države.

 10. Sudjelovanje u TAIEX konferenciji u Petrčanima Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske u suradnji s TAIEX jedinicom Europske komisije organizirao je konferenciju o Nacionalnom informacijskom sustavu za droge u Republici Hrvatskoj. Konferencija je održana u Petrčanima (u blizini Zadra) 22. i 23. listopada 2013. godine.
  Konferenciji su iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije nazočili ravnatelj prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus (ujedno i kao predsjednik Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije) i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (koji je i član Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije). Iz Virovitičko-podravske županije konferenciji je nazočila i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped. (zamjenica predsjednika Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije).
  Saznanja dobivena na ovome skupu bit će snažan doprinos ranom prepoznavanju novih psihoaktivnih sredstava koja se sve češće pojavljuju na ilegalnom tržištu droga.

 11. Aktivno sudjelovanje na simpoziju o alkoholizmu i kockanju u Slavonskom Brodu Nakon što je 2011. godine objavljen prvi cjeloviti rječnik ovisnosti u našoj zemlji pod nazivom "Terminološki opisni rječnik ovisnosti; opis važnih termina iz područja ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja" kojega je autor profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, rječnik je doživio tri izdanja i tiskan je u ukupnoj nakladi od 2800 primjeraka, što za naše uvjete nije mala naklada, te je promoviran na nizu stručnih i znanstvenih skupova u zemlji ali i u inozemstvu.
  Da podsjetimo, odmah po izlasku prvoga izdanja ovoga rječnika iz tiska u 2011. godini Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa iste je godine otkupilo cjelokupno drugo izdanje rječnika za sve škole u državi, a 2013. godine ovaj jedinstveni rječnik u našoj zemlji doživio je i treće izdanje nakon što je interes za otkupom iskazao i Lions Clubs International (District 126 Croatia, Lions Club Slatina) koji je i financirao ovo posljednje izdanje rječnika.
  Rječnik je do sada uspješno predstavljen na nizu stručnih i znanstvenih skupova u Republici Hrvatskoj (u Virovitici i Dubrovniku), te u inozemstvu (u Pečuhu i Novom Sadu) gdje je pobudio osobito veliki stručni interes. Rječnik je kao službena stručna literatura do sada podijeljen i sudionicima najvažnijih stručno-znanstvenih skupova o ovisnostima u našoj zemlji (na 4. hrvatskoj konferenciji o alkoholizmu i drugim ovisnostima, 11. Alpe-Jadran konferenciji o alkoholizmu, 5. Alpe-Jadran konferenciji klubova liječenih alkoholičara i 2. hrvatskom interdisciplinarnom simpoziju o kockanju s međunarodnim sudjelovanjem).
  Nakon svih navedenih uspjeha sada je rječnik predstavljen i najeminentnijim domaćim stručnjacima koji se bave javnozdravstvenom problematikom alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja. Profesor Brlas osobno je predstavio svoj rječnik na 1. brodskom simpoziju o alkoholizmu i kockanju koji je od 05. do 07. prosinca 2013. godine održan u Slavonskom Brodu.
  Sve navedeno pokazatelji je kako stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije u našoj zemlji imaju značajnu, a često i vodeću ulogu u prevenciji i tretmanu javnozdravstvenih problema, te kako Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije ima sve kvalitetnije razgranatu suradnju kako s vladinim tako i s nevladinim sektorom. Profesor Brlas na ovaj je način samo potvrdio svoju vodeću ulogu stručnjaka za rizična ponašanja, osobito kod djece i mladih.
  Izdavač "Terminološkog opisnog rječnika ovisnosti" je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i on je u elektronskom obliku dostupan na www.zzjzvpz.hr.

 12. Sudjelovanje na TAIEX radionici u Zagrebu Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske uz tehničku podršku TAIEX jedinice Europske komisije u Zagrebu je 16. i 17. prosinca 2013. godine održao radionicu na temu biostatistike i epidemiologije na području zlouporabe droga.
  Budući da javnozdravstveni sustav aktivno i značajnu sudjeluje u prikupljanju podataka o navedenoj problematici droga, na ovoj je radionici kao predstavnik Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 71 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
 • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
 • OIB: 76860791838
 • tel: +38533727031
 • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije