Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Aktivnosti i istraživanja

Arhiva aktivnosti:
| 2018. | 2017. | 2016. | 2015. | 2014. | 2013. | 2012. | 2011. | 2010. | 2009. | 2008. | 2007. | 2006. |

2014. godina

Sudjelovanje na stručnim i znanstvenim skupovima

 1. Sudjelovanje na stručnom sastanku u Zagrebu
  U utorak, 25. veljače 2014. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu održan je se sastanak timova u djelatnosti zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti, sa sljedećim temama dnevnoga reda:
  1. Izvještavanje o radu i prema strateškim dokumentima
  2. Zdrav za 5
  3. Razno
  Ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na sastanku je nazočio Tomislav Šokec, medicinski tehničar u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 2. Sudjelovanje na stručnom skupu o alkoholizmu u Čakovcu
  U petak, 28. ožujka 2014. godine u Čakovcu je održan stručni skup pod nazivom „Međusektorski pristup liječenju i rehabilitaciji alkoholizma“ na kojemu je ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja.

 3. Sudjelovanje na stručno-znanstvenom skupu u Sarajevu
  U petak, 25. travnja i subotu 26. travnja 2014. godine u Sarajevu su održani Treći sarajevski dani psihologije. Ovo je bio jedan od značajnijih stručnih skupova psihologa u široj regiji, a u radu skupa aktivno je sudjelovao i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.
  Profesor Brlas održao je predavanje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na kojemu je stručnu javnost upoznao s jedinstvenim projektom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ te je predstavio i četiri publikacije koje je ovaj projekt od 2010. godine do sada iznjedrio. Osim toga, profesor Brlas stručnu je javnost upoznao i s rezultatima istraživanja koje je osobno proveo tijekom 2001. i 2014. godine o tome pomaže li religioznost mentalnom zdravlju mladih. Nakon gostovanja na Sveučilištu u Pečuhu te na Univerzitetu u Novom Sadu tijekom 2013. godine, Univerzitet u Sarajevu treće je inozemno sveučilište na kojemu je u proteklih godinu dana profesor Brlas imao priliku stručnu javnost upoznati s rezultatima stručnoga rada.

 4. Sudjelovanje na regionalnoj edukaciji o novim drogama u Virovitici
  U srijedu, 30. travnja 2014. godine u 11 sati u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održan je regionalni stručni skup - edukacija o novim drogama. Osim iz Virovitičko-podravske županije, skupu su nazočili i stručnjaci iz Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Edukaciju je vodila Lidija Vugrinec, dipl. krim., voditeljica Odjela nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.
  Skup su zajednički organizirali Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije, a ova je zajednička organizacija primjer dobre međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.Na skupu su ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sudjelovali prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus (ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije) i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i član Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

 5. Sudjelovanje na tečaju trajnog usavršavanja u Zagrebu
  U utorak, 27. svibnja 2014. godine, a uoči Svjetskoga dana nepušenja, u Zagrebu je održan stručni skup u okviru tečaja trajnog usavršavanja pod nazivom „Postani nepušač“. Nastavak je ovo trajnog usavršavanja koje je započelo tijekom 2013. godine kako bi se osnažili kapaciteti mreže savjetovališta o nepušenju pri županijskim zavodima za javno zdravstvo.Na ovom je skupu ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sudjelovao Tomislav Šokec, medicinski tehničar u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja.

 6. Sudjelovanje na okruglom stolu u Osijeku
  U srijedu, 10. rujna 2014. godine profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kao predavač je sudjelovao na okruglom stolu pod nazivom „Okreni leđa ovisnosti“ koji je održan u Osijeku.
  Okrugli stol koji je oko ove teme okupio stručnjake iz različitih resora iz regije organizirao je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka u okviru projekta „Zajedno u borbi protiv ovisnosti – Okreni leđa ovisnosti“.
  Profesor Brlas je kao stručni suradnik u projektu govorio o važnosti organizacije slobodnog vremena mladih u prevenciji i suzbijanju ovisnosti, o svojoj knjizi „Važno je ne započeti“ u kojoj piše o slobodnom vremenu, te o iskustvima u pomoći mladima u organizaciji slobodnog vremena u Virovitičko-podravskoj županiji.
  Prije početka okruglog stola profesor Brlas bio je pozvan posjetiti i obići Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku te se upoznati s njihovim radom.Ovim pozivom za aktivnim sudjelovanjem na važnom skupu profesor Brlas, koji je trenutno voditelj jednoga projekta u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i suradnik je u projektu navedenog Centra, još je jednom i izvan Virovitičko-podravske županije prepoznat kao vrstan domaći stručnjak u području rada s mladima rizičnog ponašanja. Priznanje je to stručnome radu profesora Brlasa i ustanove u kojoj radi ali je i promocija Virovitičko-podravske županije i izvan njezinih granica.

 7. Sudjelovanje na otvaranju Centra za promicanje mentalnog zdravlja u Zagrebu
  U petak 10. listopada 2014. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu otvoren je Centar za promicanje mentalnog zdravlja. Ovom otvaranju ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije nazočili su ravnatelj prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i profesor Siniša Brlas. Tom su prigodom nazočni upoznati s projektom koji se od 2010. godine u Republici Hrvatskoj provodi pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“, a u pokretanju kojega je važnu ulogu imao i Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji je kao izdavač do sada publicirao pet publikacija unutar ovoga projekta.

 8. Sudjelovanje na konferenciji o opijatskoj ovisnosti u Osijeku
  Od 24. do 26. listopada 2014. godine u Osijeku je održana II. hrvatska tematska konferencija o opijatskoj ovisnosti. Ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na konferenciji je sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 9. Aktivno sudjelovanje na okruglom stolu o religioznosti i mentalnom zdravlju mladih održanom u Puli
  U petak 07. studenog 2014. godine u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u Puli održan je okrugli stol pod nazivom „Religioznost i mentalno zdravlje mladih“.
  Ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na okruglom stolu su sudjelovali ravnatelj prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Uvod u okrugli stol bilo je predstavljanje nove knjige autora Siniše Brlasa „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; pomaže li religioznost mentalnom zdravlju mladih“ (knjiga je u izdanju Zavoda). Ovo sudjelovanje na okruglom stolu još je jedan primjer dobre suradnje s ostalim zavodima za javno zdravstvo u državi na rješavanju relevantnih društvenih pitanja skrbi o mentalnom zdravlju.

 10. Aktivno sudjelovanje na konferenciji psihologa u Rovinju
  Od 05. do 08. studenog 2014. godine u Rovinju je održana 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s glavnom temom „Kako obrazovanju dodati boju“. Ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na konferenciji su sudjelovali ravnatelj prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Sudjelovanje na konferenciji bilo je dvostruko: promocijom knjige „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; pomaže li religioznost mentalnom zdravlju mladih“ (autora Siniše Brlasa, a u izdanju Zavoda) i aktivnim sudjelovanjem na okruglom stolu pod nazivom „Razmjenom informacija i znanja do boljeg mentalnog zdravlja“.

 11. Aktivno sudjelovanje na simpoziju o alkoholizmu i kockanju u Slavonskom Brodu
  Od 14. do 15. studenog 2014. godine u Slavonskom Brodu održan je 2. brodski simpozij o alkoholizmu i kockanju na kojemu je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije sudionicima održao predavanje na temu „Planiranje, programiranje i evaluacija preventivnih aktivnosti“. U okviru predavanja sudionicima je podijeljena i publikacija istoga naziva kao i predavanje. Autor publikacije je profesor Brlas, a izdavač je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Na simpoziju je održan i okrugli stol pod nazivom „Uloga zavoda za javno zdravstvo u prevenciji i liječenju ovisnosti o alkoholu i kockanju” na kojemu je također aktivno sudjelovao profesor Siniša Blas.

 12. Aktivno sudjelovanje na simpoziju o nasilju u Opatiji
  U Opatiji je 20. studenog 2014. godine održan tematski simpozij o nasilju pod nazivom II. simpozij KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA - NASILJE I MLADI. U radu simpozija aktivno su sudjelovali Siniša Brlas, prof., prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped. prikazom projekta suzbijanja vršnjačkog nasilja koji se pod nazivom „Kroz život bez nasilja“ od 2010. godine provodi u Virovitičko-podravskoj županiji.Nasilje među djecom i mladima jedno je od onih rizičnih ponašanja koja se često pojavljuju i uz pijenje alkohola ili zloupotrebu sredstava ovisnosti kod mladih, pa je u smislu prevencije važno napore usmjeriti informiranju i educiranju djece i mladih o tome kako prepoznati nasilje i primjereno na njega odgovoriti zauzimanjem aktivne nenasilne uloge. U tome smislu Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske u suradnji s odgojno-obrazovnim stručnjacima 2010. godine započinje s projektom „Kroz život bez nasilja“ koji je namijenjen osnaživanju djece i mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u vještinama nenasilnog rješavanja sukoba. Za potrebe projekta nastale su dvije slikovnice: „Pružam ti ruku“ i „Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka“, metodički i dadaktički oblikovane tako da se na primjeren način obraćaju djeci. Slikovnice su na ovome simpoziju prikazane stručnjacima koji se profesionalno bave pitanjima nasilja i suzbijanja nasilja.

 13. Sudjelovanje na tečaju senzibilizacije u organizaciji Zajednice klubova liječenih alkoholičara Virovitičko-podravske županije u Virovitici
  U petak 21. studenog 2014. godine održan je tečaj senzibilizacije za potencijalne stručne voditelje klubova liječenih alkoholičara u Virovitičko-podravskoj županiji. Nakon što je nedavno u listopadu ove godine osnovana Zajednica klubova liječenih alkoholičara Virovitičko-podravske županije, ovaj je tečaj prva edukacija novoosnovane udruge. Edukacija je održana u zgradi Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije iz kojega je i pokrenuta inicijativa za osnivanjem ove nove županijske udruge jer je Zavodu za javno zdravstvo Ministarstvo zdravlja odobrilo projekt pod nazivom „Proaktivna skrb o mentalnom zdravlju obitelji; savjetovališni i preventivni postupci usmjereni pomoći u organizaciji slobodnog vremena“ kojim je, između ostaloga, planirano i osnivanje Zajednice klubova liječenih alkoholičara Virovitičko-podravske županije te početna edukacija stručnjaka koji bi u budućnosti možda željeli voditi klubove liječenih alkoholičara.
  Na tečaju je sudjelovalo tridesetak polaznika iz različitih resora (zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi, pravosuđe, policija, nevladin sektor i ostali). Predavači su bili priznati stručnjaci na području borbe protiv alkoholizma: prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, Siniša Brlas, prof., Marija Turk-Kuči, dr. med., prim. dr. sc. Željko dr. Marinić, Ksenija Vujanović-Juras, prof. i Višnja Kajzer, bacc. med. techn.Na ovaj način Zavod za javno zdravstvo daje snažan poticaj stručnom osnaživanju klubova liječenih alkoholičara i rehabilitaciji liječenih alkoholičara u našoj županiji, a Zajednica klubova liječenih alkoholičara Virovitičko-podravske županije na najbolji način započinje sa svojim stručnim aktivnostima.

 14. Sudjelovanje na sastanku voditelja Školskih preventivnih programa u Virovitici
  U ponedjeljak 22. prosinca 2014. godine u zgradi Virovitičko-podravske županije održan je sastanak voditelja Školskih preventivnih programa u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji na kojemu je predstavljeno i školama podijeljeno šesto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“ namijenjeno učenicima sedmoga razreda osnovnih škola. Izdavač vodiča je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije pa su u ime Zavoda ovome predstavljanju nazočili ravnatelj prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja.
Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 71 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
 • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
 • OIB: 76860791838
 • tel: +38533727031
 • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije