Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Aktivnosti i istraživanja

Arhiva aktivnosti:
| 2018. | 2017. | 2016. | 2015. | 2014. | 2013. | 2012. | 2011. | 2010. | 2009. | 2008. | 2007. | 2006. |

2015. godina

Sudjelovanje na stručnim i znanstvenim skupovima

 1. Aktivno sudjelovanje na stručnom skupu u Osijeku
  U petak 13. veljače 2015. godine u Osijeku je održana regionalna edukacija djelatnika škola o novim ovisnostima. Edukaciju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje, a jedan od predavača bio je i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Predavanje je pod nazivom „Nove ovisnosti; stvarnost ili zabluda“. Ova državna agencija provodi sustavnu edukaciju učitelja i nastavnika, a profesor Siniša Brlas već je godinama njezin suradnik i član stručnoga tima, tako da je ovo nastavak suradnje i pokazatelj da i stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije svojim znanjima i iskustvima stečenima u našoj županiji mogu dati doprinos i izvan granica naše županije.

 2. Aktivno sudjelovanje na stručnom skupu u Orahovici
  U petak, 06. ožujka 2015. godine u Orahovici je održana edukacija na kojoj je profesor Siniša Brlas stručnjake iz škola educirao o skrbi o mentalnom zdravlju učenika. Profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kao stručnjak koji se bavi prevencijom i suzbijanjem ovisnosti te zaštitom mentalnog zdravlja u stručnom je timu Agencije za odgoj i obrazovanje koji provodi regionalne edukacije za djelatnike škola.

 3. Sudjelovanje na stručnom skupu u Zagrebu
  U petak, 20. ožujka 2015. godine u Zagrebu je u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba održan stručni skup pod nazivom „Mentalno zdravlje djece u suvremenom društvu” na kojemu je sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

 4. Aktivno sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji u Mađarskoj
  U gradu Győru u susjednoj Mađarskoj 21. i 22. travnja 2015. godine održana je Međunarodna konferencija o ovisnosti kod djece i adolescenata (International Conference on Addictions in Children and Adolescents). Na ovoj su Konferenciji aktivno sudjelovali prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i Siniša Brlas, prof., stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, i to stručno-znanstvenim radom pod nazivom „Prevencija pijenja alkoholnih pića kod mladih kroz pomoć u organizaciji slobodnog vremena u Virovitičko-podravskoj županiji“ (Prevention of alcohol drinking in in adolescents through in organization of leisure in Virovitica-Podravina County) kojim su prikazali rezultate višegodišnjeg istraživanja provedenog među učenicima osnovnih i srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a u pripremi rada sudjelovala je i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped.. Podsjetimo, istraživanje o rizičnim ponašanjima među mladima provedeno je u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom deset školskih godina (od 2004./2005. do 2013./2014.) na reprezentativnom uzorku od čak 15.381 učenika osnovnih i srednjih škola, i kao takvo jedno je od najopsežnijih i najsustavnijih istraživanja provedenih u Republici Hrvatskoj. Konferencija u mađarskom Győru okupila je najistaknutije međunarodne stručnjake koji su dva dana razmjenjivali stručna znanja i iskustva u području ovisnosti i ovisničkog ponašanja kod djece i mladih. Poziv za sudjelovanjem na ovako važnom stručno-znanstvenom skupu uslijedila je nakon što su primarijus Venus i profesor Brlas 2013. godine svojim predavanjem gostovali na najstarijem mađarskom sveučilištu, onom u Pečuhu. Primarijus Venus i profesor Brlas na ovoj su međunarodnoj Konferenciji bili i jedini predstavnici iz Republike Hrvatske. Sudjelovanje naših stručnjaka na ovoj Konferenciji u Mađarskoj pokazatelj je da se znanja i iskustva stečena u Virovitičko-podravskoj županiji mogu uspješno primjenjivati čak i izvan granica naše zemlje, te da se sustavnost i ustrajnost u stručnome radu nadaleko prepoznaju.

 5. Aktivno sudjelovanje na simpoziju o ovisnostima u Poreču
  Od 23. do 25. travnja 2015. godine u Poreču je održan 1. hrvatski simpozij bolesti ovisnosti i komorbidnih poremećaja s međunarodnim sudjelovanjem. Među aktivnim izlagačima na ovom važnom simpoziju, prvom takvoga tipa u našoj zemlji, bio je i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Profesor Brlas je održao predavanje i predstavio svoju knjigu „Komunikacija s ovisnicima“ (Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije izdavač je ove knjige).

 6. Aktivno sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji u Srbiji
  Od 22. do 24. svibnja 2015. godine u Petnici pokraj Valjeva (Srbija) održana je Prva europska konferencija o psihološkom savjetovanju u Srbiji u suorganizaciji European Association for Counsleing i Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije. Od samo dva rada koja su na ovoj konferenciji bila iz Republike Hrvatske, jedan je rad profesora Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Njegova je knjiga „Savjetodavni rad s ovisnicima“ uvrštena među 30 najboljih europskih radova o psihološkom savjetovanju (među onima iz Velike Britanije, Švedske, Portugala, Irske, Ukrajine, Izraela, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i Srbije) te je na ovoj europskoj konferenciji predstavljena međunarodnoj stručnoj i akademskoj javnosti. Profesor Siniša Brlas u proteklih je 15 godina svojega stručnoga rada osmislio i iskustveno razvio jedinstveni strukturirani individualni program savjetodavnog rada s ovisnicima koji je postao osnova za pisanje njegove knjige „Savjetodavni rad s ovisnicima“. Izdavač je knjige Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Uvrštavanje ove publikacije u skupinu najboljih europskih radova pokazuje kako su znanja i iskustva stečena u stručnome radu kod nas jedinstvena i izvan granica naše zemlje i kao takva su primjenjiva i na međunarodnoj razini. Ujedno je ovo aktivno sudjelovanje na ovako važnom znanstvenom skupu i najbolja moguća međunarodna promocija Republike Hrvatske, Virovitičko-podravske županije i Virovitice.

 7. Sudjelovanje na regionalnoj edukaciji o psihosocijalnom tretmanu ovisnika
  U petak 30. listopada 2015. godine u Osijeku je održana regionalna edukacija stručnjaka o Smjernicama za psihosocijalni tretman ovisnosti o drogama u zdravstvenom, socijalnom i zatvorskom sustavu. Edukacija koju je organizirao Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske okupila je stručnjake koji se bave tretmanom ovisnika i ovisničkog ponašanja u zdravstvenom, socijalnom i zatvorskom sustavu u pet slavonskih županija. Ispred Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na edukaciji je sudjelovao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja.

 8. Aktivno dvostruko sudjelovanje na konferenciji hrvatskih psihologa
  Na 23. konferenciji hrvatskih psihologa koja je od 4. do 7. studenog ove godine održana u Šibeniku aktivno je sudjelovao i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Sudjelovanje na ovoj konferenciji bilo je dvostruko: predstavljanjem vodiča „Kako prevladati ispitnu tjeskobu“ i prikazom rezultata istraživanja pod nazivom „Mijenja li se snaga vjere starenjem“. Nakon što je 21. listopada 2015. godine u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici promoviran vodič za pomoć u ublažavanju tjeskobe koja se kod učenika i studenata pojavljuje prije i tijekom polaganja ispita, ovaj jedinstveni vodič predstavljen je ovom prilikom i na nacionalnoj razini. Vodič pod nazivom „Kako prevladati ispitnu tjeskobu“ napisali su profesor psihologije Siniša Brlas i magistra psihologije Ivana Martinušić. Koncipiran je tako da nakon uvodnog pojašnjenja temeljnih pojmova učenike i studente u koracima vodi ka ublažavanju tjeskobe za vrijeme učenja, pred ispit te za vrijeme ispita. Radi se o nizu praktičnih i međusobno logički povezanih savjeta kojima je cilj očuvanje mentalnog zdravlja mladih u stresnim i frustrirajućim ispitnim situacijama. Publikacija je džepnog formata kako bi bila praktična i u svakom trenutku pri ruci svima onima koji se nalaze pred ispitnom situacijom. Valja naglasiti kako se radi o vrlo inovativnom i ustvari jedinstvenom vodiču u našoj zemlji pa smo ponosni što su autori i izdavači upravo iz Virovitičko-podravske županije i što je jedan od izdavača naš Zavod. Vodič je ujedno i šesta u nizu publikacija u okviru jedinstvenog projekta koji se pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ od 2010. godine provodi u našoj zemlji. Njegova promocija u Virovitici označila je ujedno i početak nove akademske godine kao i rad savjetovališta za studente pri Visokoj školi, ali istovremeno je to bio i način obilježavanja Svjetskoga dana mentalnog zdravlja koji se u svijetu obilježava 10. listopada svake godine. Izdavači vodiča koji je rezultat odlične stručne i međusektorske suradnje koja je započela istraživanjem pojavnosti među studentima su Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Drugi je rad na ovoj konferenciji rezultat istraživanja koje je profesor Brlas provodio od 2001. do 2015. godine među vjernicima u Virovitici, a kojim je istraživao dimenzije religioznosti. Istraživanjem je pokazano kako se mijenja „snaga vjere“ starenjem. Ovo je istraživanje jedinstveno jer pokazuje kako svoju vjeru doživljavaju i žive vjernici upravo u našoj sredini te kako njihova vjera djeluje na njihovo mentalno zdravlje, pa je istraživanje tako ustvari dio šire skrbi o zaštiti mentalnog zdravlja ljudi.
Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 71 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
 • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
 • OIB: 76860791838
 • tel: +38533727031
 • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije