Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Novosti/Članci:

14.12.2012

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti javnosti predstavljeno i učenicima podijeljeno novo izdanje vodiča „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u petak, 14. prosinca 2012. godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije predstavljeno je novo izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“. Ovo je četvrto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje koje na više od 200 stranica vodi djecu i mlade kroz raznolike aktivnosti (društvene, vjerske, sportske i ostale) koje su mladima dostupne u gradovima i općinama na cjelokupnom području Virovitičko - podravske županije. Uz prigodno predstavljanje vodič je podijeljen ciljano, kao i svake godine do sada, učenicima prvoga razreda svih srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji. Na predstavljanju su nazočne s ciljem i svrhom ovoga projekta upoznali njegovi autori: mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. pedagoginja koja je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Virovitičko-podravskoj županiji i zamjenica predsjednika Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije, zatim prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije te profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i član Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

Istraživanje koje se od školske godine 2004./2005. kontinuirano provodi u svim osnovnim i srednjim školama u Virovitičko-podravskoj županiji pokazalo je da je jedan od rizičnih činitelja za razvoj rizičnih ponašanja djece i mladih njihovo slobodno vrijeme koje mladi u Virovitičko-podravskoj županiji često ne koriste konstruktivno i u primjerenim aktivnostima. Međutim, ako se slobodno vrijeme mladih ispuni kvalitetnim sadržajima i osmisli ono može biti protektivni činitelj za rast i razvoj mladoga čovjeka. Stoga je slijedom ovih nalaza istraživanja 2007. godine pokrenut projekt „Iskoristi dan…“; započet u Slatini već se sljedeće godine proširio i na Viroviticu a godinu nakon toga i na cjelokupno područje Virovitičko-podravske županije, te traje i dalje. Cilj je projekta pomoći mladima u osmišljavanju njihovog slobodnog vremena, a provodi ga Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije, Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije i odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Projekt ima dvije komponente: izradu i raspodjelu vodiča „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“ (koji se ažurira svake godine i tiska kao izmijenjeno i dopunjeno izdanje) i specifičnu edukaciju i informiranje kroz održavanje tribina, predavanja i radionica za mlade ali i za njihove roditelje. Projekt se u Virovitičko-podravskoj županiji provodi sustavno od 2007. godine.

 

profesor psihologije Siniša Brlas

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 67 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije