Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Novosti/Članci:

24.05.2017

Aktivnosti ususret Svjetskom danu nepušenja u našoj županiji

U Virovitičko-podravskoj županiji već se niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Podršku ovim aktivnostima pruža i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

Ove će godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji ponovno biti obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“.

Prvi dio akcije bit će održan u nedjelju 28. svibnja 2017. godine ususret Svjetskom danu nepušenja biciklijadom po dijelu Virovitičko-podravske županije. Ova se biciklijada organizira u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice. Start biciklijade je 28. svibnja 2017. godine u 10 sati kod fontane (nekadašnje robne kuće) u centru grada Virovitice. Ruta je duga 30 kilometara i ide prvim dijelom od centra Virovitice prema Rezovcu, Suhopoljskoj Borovi i Suhopolju gdje je u parku kod dvorca kratka pauza. Od tamo se kreće prema Gradini i Lukaču gdje je na igralištu kratka pauza. Zatim se nastavlja virovitičkom obilaznicom prema Virovitičkim ribnjacima gdje će biti organizirana okrjepa za sve sudionike. Za sve sudionike osigurani su i voda i sokovi, a na cilju i zakuska.

U drugom dijelu ove javnozdravstvene akcije u centru će Slatine u srijedu 31. svibnja 2017. godine od 10 do 12 sati biti postavljen štand na kojemu će stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima posebnim uređajem mjeriti razinu ugljičnog monoksida u izdahu. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima. Građanima će tom prigodom biti podijeljeni i prigodni edukativni leci kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje.

Ovom se javnozdravstvenom akcijom želi skrenuti pažnju javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 61 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije