Djelatnost za javno zdravstvo
Novosti/Članci:

23.09.2019

Održana početna konferencija projekta „Rokovi super junaci protiv pretilosti“

U učionici županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” održana je početna konferencija projekta „Rokovi super junaci protiv pretilosti“. Cilj projekta je educirati djecu i roditelje o pravilnoj prehrani jer, prema podacima Zavoda, na području Virovitičko-podravske županije je čak 12,0% djece s povećanom tjelesnom masom, dok je 24,4% pretilo.

Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u iznosu od pola milijuna kuna. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je osamnaest mjeseci, a provoditi će se u suradnji sa svih sedamnaest osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije.

Prijavitelj projekta je Zavod za javno zdravstvo, a partner je udruga Nutricionizam Balans iz Osijeka s kojom Zavod ima višegodišnju uspješnu suradnju i koju je ukratko predstavio njihov predstavnik Hrvoje Centner. U projektu će sudjelovati doktori medicine, magistri medicinske biokemije, sanitarni inženjeri i medicinske sestre iz Zavoda, a iz Udruge Nutricionizam Balans magistri nutricionizma i osobni treneri s međunarodnim certifikatom. Čitav projekt će pratiti i posebno dizajnirani super junaci kojima je svrha animirati djecu i približiti im važnost zdrave prehrane.

Projektom će se kroz preventivne akcije educirati djecu i roditelje kako se pravilno i zdravo hraniti, te kolika je važnost tjelesne aktivnosti kao zaštitnog čimbenika protiv debljine. Projektom će se promicati zdravi način života utjecajem na životni stil i prehrambene navike djece i građana s područja naše županije radi prevencije određenih kroničnih oboljenja čiji je nastanak povezan s pretilošću. Svrha je projekta educirati djecu i mlade o opasnostima pretilosti i njenim posljedicama po zdravlje kako bi se usvajanjem zdravih navika u djetinjstvu i održavanjem normalne tjelesne težine smanjio rizik za nastanak kroničnih bolesti u budućnosti. Pri tome se ponajprije misli na najčešće bolesti današnjice, kao što su srčani i moždani udar, šećerna bolest, pojedine vrste malignih bolesti i sl.

Tijekom 2020. godine u osnovnim školama s područja naše županije obilježit ćemo školski sportski tjedan prigodom obilježavanja svjetskog tjedna zdravlja, a u sklopu kojega će svaka škola dobiti set sportskih rekvizita. Organizirati će se i nutricionistički kamp za djecu s najvećim indeksom tjelesne mase, okrugli stol na temu povezanosti pretilosti i kroničnih oboljenja, te tjedan vode u Zavodu za javno zdravstvo tijekom kojega će građani moći donijeti uzorke vode za piće na besplatnu analizu.

Početnoj konferenciji uz ravnatelje osnovnih škola uključenih u projekt, nazočili su i pročelnica županijskog Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tomislav Benjak, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Lahorka Weiss, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, predstojnica Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji Sanja Bošnjak, te predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Virovitica Blaženka Bajan.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo
Prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 125 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije