Djelatnost za javno zdravstvo
Novosti/Članci:

18.12.2019

Prva faza reorganiziranog nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj, i nažalost, svaki treći stanovnik Republici Hrvatske oboljet će od raka tijekom svog života. Maligne bolesti drugi su najčešći uzrok smrtnosti (nakon kardiovaskularnih bolesti), i odgovorne su za 26% smrtnih slučajeva u Republici Hrvatskoj u 2017. godini. Prema podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2016. godine od raka vrata maternice oboljela 319 žena (stopa 14,8/100.000), a umrlo je 115 žena (5,3/100.000). Također, godišnje se u oko 1000 žena dijagnosticira rani stadeiji raka vrata maternice (Ca in situ). Petogodišnje preživljavanje od raka vrata maternice Hrvatskoj, za pacijente kojima je rak dijagnosticiran između 2000. i 2014. je 63,2 %.

Liječenje raka vrata maternice, kao i većine oblika raka uspješnije je ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju. Stope preživljavanja za niz sijela i vrsta raka, uključujući rak vrata maternice mogu se uvelike poboljšati ranim postavljanjem dijagnoze i liječenjem prema najsuvremenijim spoznajama. Stoga je uz primarnu prevenciju, važno provoditi i aktivnosti sekundarne prevencije koje obuhvaćaju probirna testiranja (skrining).

Organizirani programi probirnih pregleda sastoje se od aktivnog pozivanja pojedinih skupina stanovništva na probirne preglede, otkrivanje novooboljelih od raka ili pre-zloćudnih promjena tih sijela, te odgovarajućeg liječenja i skrbi prema potrebi, a sve uz odgovarajuću organizaciju probirnih programa, koja uključuje praćenje parametara kvalitete, prema odgovarajućim europskim smjernicama.

Prema znanstveno utemeljenim dokazima i preporuci Vijeća EU o pregledima za rano otkrivanje raka (2003/878/EC), za tri sijela raka postoje preporuke za provedbu takvih organiziranih probira, a uključuju rak dojke i vrata maternice u žena te rak debelog crijeva u oba spola.

U 2018. godini započelo se s planiranjem i pripremama regionalne provedbe prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u jednoj županiji (Virovitičko-podravska županija) s novim pristupom odnosno koji uključuje primarno testiranja na HPV (HPV kao probirni) test za žene određene dobi.

Trenutno je program u fazi pripreme za provedbu u Virovitičko – podravskoj županiji reorganiziranog programa (pilot projekt) koji će koristiti kao primarni test probira test na HPV.

Provedba prve faze implementacije redefiniranog NPP RVM (pilot projekt u jednoj županiji) navedena je u Nacrtu nacionalnog programa protiv raka 2020.-2030.

Prva faza implementacjie redefiniranog Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice će se provoditi na području Virovitičko podravske županije putem ginekologa primarne zdravstvene zaštite u koordinaciji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i zavodom za javno zdravstvo Virovitičko podravske županije pod nadzorom Ministarstva zdravstva.

1.1 Svrha i ciljevi
Svrha i cilj provedbe prve faze reorganiziranog programa NPP raka vrata maternice (pilot projekta) je testiranje izvedivosti prijedloga protokola s novim pristupom (primarnog testiranja na HPV) kako bi se završna verzija mogla prilagoditi za provedbu na nacionalnoj trazini temeljem podataka praćenja i iskustava prve faze provedbe (pilot projekta ). Drugim riječima, svrha i cilj je procijeniti novi pristup provedbe NPP-a raka vrata maternice i utvrditi potrebne preduvjete i resurse za planiranje i organiziranje potpune implementacije stručnih smjernica na nacionalnoj razini. Dodatni cilj je procijeniti kako poboljšati obuhvat i odaziv žena na probirna testiranja i svijest javnosti o važnosti redovnog odaziva na preventivne preglede za sprječavanje i rano otkrivanje raka vrata maternice.

Primarni cilj:
1. Procjeniti izvedivost/testirati uvođenje primarnog testiranja na HPV u NPP RVM u Hrvatskoj, na regionalnoj razini (na području jedne županije)
2. Ispitati kakvo je uključivanje i prihvaćanje probira s primarnim testom na HPV u ciljanoj populaciji žena i u zdravstvenih djelatnika.

Sekundarni ciljevi:
procijeniti kako poboljšati obuhvat i odaziv žena na probirna testiranja i svijest javnosti o važnosti redovnog odaziva na preventivne preglede.

1.2 Očekivani rezultati
Očekivani rezultati su ranije otkrivanje raka vrata maternice i premalignih promjena tog sijela, raniji početak liječenja te reduciran broj oboljenja od invazivnog raka vrata maternice i smrti od raka vrata
maternice među ciljanom populacijom žena na području Virovitičko podravske županije.

IZVOR TEKSTA: Protokol prve faze reorganiziranog nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, HZJZ

Miodrag Beneš, dr.med.
specijalizant javnozdravstvene medicine

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 125 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije