Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
09.12.2013

Terminološki opisni rječnik ovisnosti predstavljen na simpoziju o alkoholizmu i kockanju

Nakon što je 2011. godine objavljen prvi cjeloviti rječnik ovisnosti u našoj zemlji pod nazivom "Terminološki opisni rječnik ovisnosti; opis važnih termina iz područja ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja" kojega je autor profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, rječnik je doživio tri izdanja i tiskan je u ukupnoj nakladi od 2800 primjeraka, što za naše uvjete nije mala naklada, te je promoviran na nizu stručnih i znanstvenih skupova u zemlji ali i u inozemstvu.

Da podsjetimo, odmah po izlasku prvoga izdanja ovoga rječnika iz tiska u 2011. godini Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa iste je godine otkupilo cjelokupno drugo izdanje rječnika za sve škole u državi, a 2013. godine ovaj jedinstveni rječnik u našoj zemlji doživio je i treće izdanje nakon što je interes za otkupom iskazao i Lions Clubs International (District 126 Croatia, Lions Club Slatina) koji je i financirao ovo posljednje izdanje rječnika.

Rječnik je do sada uspješno predstavljen na nizu stručnih i znanstvenih skupova u Republici Hrvatskoj (u Virovitici i Dubrovniku), te u inozemstvu (u Pečuhu i Novom Sadu) gdje je pobudio osobito veliki stručni interes. Rječnik je kao službena stručna literatura do sada podijeljen i sudionicima najvažnijih stručno-znanstvenih skupova o ovisnostima u našoj zemlji (na 4. hrvatskoj konferenciji o alkoholizmu i drugim ovisnostima, 11. Alpe-Jadran konferenciji o alkoholizmu, 5. Alpe-Jadran konferenciji klubova liječenih alkoholičara i 2. hrvatskom interdisciplinarnom simpoziju o kockanju s međunarodnim sudjelovanjem).

Nakon svih navedenih uspjeha sada je rječnik predstavljen i najeminentnijim domaćim stručnjacima koji se bave javnozdravstvenom problematikom alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja. Profesor Brlas osobno je 06. prosinca 2013. godine predstavio svoj rječnik na 1. brodskom simpoziju o alkoholizmu i kockanju koji je od 05. do 07. prosinca 2013. godine održan u Slavonskom Brodu.

Sve navedeno pokazatelji je kako stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije u našoj zemlji imaju značajnu, a često i vodeću ulogu u prevenciji i tretmanu javnozdravstvenih problema, te kako Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije ima sve kvalitetnije razgranatu suradnju kako s vladinim tako i s nevladinim sektorom. Profesor Brlas na ovaj je način samo potvrdio svoju vodeću ulogu stručnjaka za rizična ponašanja, osobito kod djece i mladih.

Izdavač "Terminološkog opisnog rječnika ovisnosti" je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i on je u elektronskom obliku dostupan ovdje.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 121 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije