Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
05.05.2017

Radionica o invazivnim vrstama komaraca i ulozi u nastajanju vektorskih bolesti u Europskoj regiji SZO

U organizaciji Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u Dubrovniku je od 24. do 28. travnja 2017. godine, održana radionica na temu “Training workshop on invasive mosquitoes and (re-) emerging vector-borne diseases in the WHO European Region”.

Stručnoj radionici prisustvovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, županijskih zavoda za javno zdravstvo (Virovitica, Vinkovci, Zadar, Pula, Bjelovar, Zlatar), te Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, specijalisti epidemiologije, sanitarni inženjeri i biolozi koji rade na poslovima vezanima uz planiranje i nadzor provedbu mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i provođenju preventivnih i protuepidemijskih postupaka. Ove godine, na radionici su prisustovali i predstavnici drugih zemalja: Albanije, Armenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunjske, prvenstveno entomolozi, stoga je radionica održana na engleskom jeziku.

Konzultanti SZO-a, Francis Schaffner iz Švicarske i Henk van den Berg iz Nizozemske su na, intenzivnoj, petodnevnoj radionici prikazali niz aktualnih tema vezanih uz širenje invazivnih vrsta komaraca, biologiju komaraca, mogućnosti monitoringa i metoda kontrole komaraca i odgovor na pojavu bolesti. Na terenskom djelu radionice su postavljane lovke, prikupljani uzorci i prikazana je determinacija prikupljenih vrsta komaraca. Posebno je iskazana važnost međusektorske suradnje i regionalno povezivanje te komunikacija i prikaz rezultata u javnosti.

Radionica je ujedno bila odlična priprema i predmet rasprave za nastavljanje ovogodišnjeg nacionalnog monitoringa invazivnih vrsta komaraca u Republici Hrvatskoj, u kojem sudjeluju zavodi za javno zdravstvo iz cijele Hrvatske, a koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Grgić Ivana, dipl.san.ing.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 116 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije