Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
29.01.2019

Posjet učenika Katoličke osnovne škole mikrobiološkom laboratoriju Zavoda

Dana 25. siječnja 2019.g. u sklopu projekta „Roditelj u razredu“ učenici 4.r. KOŠ sa svojom učiteljicom Ana-Marijom Brodjanac i učiteljicom Josipom Burušić posjetili su ZZJZ „Sv.Rok“, mikrobiološki laboratorij gdje im je na zanimljiv način Markova majka Helena Eškinja, mag.med. lab.diagn. približila dosadašnja saznanja o zaraznim bolestima.

Prvi dio posjeta odnosio se na upoznavanje osnovnih metoda rada u laboratoriju, time i spoznaje koliko se međusobno isprepliću potrebna znanja iz medicine, biologije, kemije, matematike i fizike, a kroz njihovu primjenu u medicinsko -laboratorijskoj tehnologiji koja omogućuje kvalitetno otkrivanje i dokazivanje uzročnika zarazanih bolesti.

Zatim je uslijedio praktični dio u kojem su sudjelovali i sami učenici na način da su napravili otisak svojih neopranih ručica na hranjivom agaru kako bi vidjeli količinu i vrstu bakterija koje nose kao normalnu floru kože. Također smo utvrdili vrstu i količinu bakterija koja se nalazila na školskoj spužvi, školskim klupama i ostalim elementima učionice.

Susreli su se sa radom laboratorijskih instrumenata (vaga, termostat, mikroskop, te različiti analizatori), vidjeli neke od laboratorijskih testova i kemijskih reakcija i time naučili da postoje različite vrste mikroorganizama kao što su bakterije, virusi, gljive i paraziti. Mikroskopiranjem su utvrdili kakvi oblici bakterija postoje. Naučili su kako se bakterije umnožavaju, što vole jesti i gdje vole obitavati, koje su bakterije normalni stanovnici našeg organizma, a koje uzrokuju određene bolesti.

Kroz razgovor smo razvili svijest gdje se sve krije izvor zaraze, koji su putovi prijenosa i širenja zaraznih bolesti, kako se organizam može obraniti, te kojim životnim navikama i osobnom higijenom možemo doprinijeti očuvanju zdravlja.

Ovakvim načinom provođenja projekta razvili smo svijest o odgovornosti brige za vlastito zdravlje i o prevenciji zaštite od zaraznih bolesti.

Prilikom posjete učenike i učiteljice KOŠ srdačno je pozdravio i dobrodošlicu poželio Ravnatelj ZZJZ „Sv.Rok“ Virovitičko podravske županije, prim.mr.sc. Miroslav Venus, dr.med.spec.epidemilog, , te istaknuo važnost provođenja ovakvih projekata i doprinos zdravstvenih ustanova u sinergizmu sa školama. Kao znak potpore takvim preventivnim aktivnostima učenicima je uručio edukativne knjižice o važnosti zdravog načina života i prigodne majice.

Svi učenici su aktivno sudjelovali, pokazali izrazito zanimanje i na vrlo pozitivan način prihvatili ovakav način učenja.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 123 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije