Novosti iz Zavoda
11.12.2014

"Tjelesna aktivnost i zdravlje nacije"

U Zagrebu je 05. prosinca 2014. godine Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio 55. obljetnicu djelovanja. S početkom u 09.00 sati održan je Okrugli stol na temu "Tjelesna aktivnost i zdravlje nacije" jer se željelo toj važnoj javno zdravstvenoj temi posvetiti posebna pažnja zbog izraženog problema tjelesne neaktivnosti. Nakon Okruglog stola u Velikoj sportskoj dvorani Kineziološkog fakulteta održana je središnja svečanost uz prigodnu dodjelu priznanja i zahvala zaslužnim pojedincima i institucijama.

Na navedenom Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici iz Ureda predsjednika, Hrvatskog olimpijskog odbora, Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Uz ostale sudionike, predstavljena su dva primjera dobre prakse; aktivnosti koje provodi Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, te aktivnosti koje se provode na području Virovitičko-podravske županije. Na poziv dekana Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc. Damira Knjaza, njih je predstavio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, koji je nazočne izvijestio o održanoj 1. Županijskoj konferenciji o prevenciji kardiovaskularnih bolesti u Virovitici, kao i o održanoj akciji "Hodanjem do zdravlja" u Slatini.

Prim. Venus je također naznačio glavne službene zaključke konferencije koji sadržavaju niz preventivnih aktivnosti u koje bi se u budućnosti kroz županijske zavode za javno zdravstvo trebali uključiti nutricionisti i kineziolozi. Odnose se prvenstveno na povećanje tjelesne aktivnosti od najranije životne dobi, kao i na usvajanje zdravih navika pravilne prehrane, odnosno prevenciju pretilosti. Sve aktivnosti provode se sa ciljem smanjenja incidencije kardiovaskularnih bolesti, prvenstveno akutnog infarkta miokarda i cerebrovaskularnog inzulta koji predstavljaju najčešći uzrok smrtnosti kod naših stanovnika. Zajednički zaključak Okruglog stola je da se samo intersektorskim pristupom taj veliki javno zdravstveni problem može reducirati.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije