Novosti iz Zavoda
13.05.2015

Sudjelovanje na 3. Hrvatskom epidemiološkom kongresu u Šibeniku

U Solarisu pored Šibenika od 7. do 9. svibnja 2015. godine održan je 3. Hrvatski epidemiološki kongres na kojemu je sudjelovao i Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

Ravnatelj Zavoda prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med., spec. epidemiolog, održao je izlaganje na temu "Prevencija pijenja alkoholnih pića kod mladih kroz pomoć u organizaciji slobodnog vremena u Virovitičko - podravskoj županiji", ispred grupe autora: Venus M., Brlas S., Petrovčić D. Kroz izlaganje su prikazani rezultati anonimne ankete provedene među školskom populacijom učenika s područja naše županije, te projekt osmišljen 2007. godine kroz koji se mladima pomaže u organizaciji slobodnog vremena Vodičem pod nazivom "Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji".

Uz izlaganje, sudjelovalo se i poster prezentacijom na dvije teme. Prvi poster je bio na temu "Praćenje koncentracije aeroalergene peludi u vanjskoj atmosferi na području Virovitice tijekom deset godina", autora: Špehar M., Polašek Hranilović D., Venus M., Petrovčić D., Nađ D. Rezultati praćenja peludi drveća, trava i korova u vanjskoj atmosferi grada Virovitice i okolice u razdoblju od 2005. do 2014. godine prikazani na posteru, pokazuju da je u tom razdoblju dominirala aeroalergena pelud korova ambrozije s prosječnim udjelom od 31%, potom pelud korova iz porodice kopriva s udjelom od 18% i pelud breze s 14%.

Drugi poster je bio na temu "Suradnja multidisciplinarnog tima na zdravstvenim pokazateljima Virovitičko-podravske županije", autora: Gradinjan M., Centner H., Venus M., Gvozdanović A. Poster je rezultat suradnje Zavoda i Udruge nutricionista Nutricionizam Balans iz Osijeka. Na posteru su predstavljeni rezultati projekta "Shema školskog voća" kojim su obuhvaćeni učenici svih osnovnih škola Virovitičko-podravske županije kojima su održane edukacije o principima pravilne prehrane, važnosti svakodnevnog unosa voća i povrća, kao i nužnosti odgovarajuće tjelesne aktivnosti.

Tijekom održavanja Kongresa Hrvatsko epidemiološko društvo održalo je izvanrednu izbornu skupštinu na kojoj se biralo vodstvo društva, tj. predsjednik i prvi dopredsjednik. Nakon provedenog tajnog glasanja za novog predsjednika Hrvatskog epidemiološkog društva izabran je ravnatelj našeg Zavoda prim. mr. sc. Miroslav Venus, a za prvu dopredsjednicu Višnja Smilović, specijalistica epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

 

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog

 

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije