Novosti iz Zavoda
21.04.2016

BLIŽI SE SEZONA KOMARACA

S dolaskom toplog vremena pojavit će se komarci. Osim što nas ometaju svojim ubodima, oni su i prijenosnici zaraznih bolesti: malarije, Dengue groznice, žute groznice, groznice Zapadnog Nila, Zika virusne infekcije. Groznica Zapadnog Nila je prisutna i u Hrvatskoj unazad nekoliko godina, no na sreću s malim brojem oboljelih. Sad nam prijeti Zika virusna infekcija koja se također prenosi ubodom zaraženog komarca.

Prvenstveno komarci iz roda Aedes prenose ovu bolest no postoji mogućnost da i rod Culex postane prijenosnik Zika virusa. Tigrasti komarac (Aedes albopictus) koji se udomaćio na području Mediterana također može biti prijenosnik ove bolesti.

Do 2007.g. virus je cirkulirao na području tropske Afrike i jugoistočne Azije, a od 2007. se širi prema Pacifičkim otocima da bi se 2015.g. prvi autohtoni slučajevi pojavili u zemljama Južne Amerike. U Europi je do sad zabilježeno nekoliko importiranih slučajeva Zika virusne bolesti u osoba koje su prethodno boravile u zemljama zahvaćenim epidemijom. S obzirom da komarci roda Aedes obitavaju i u našim krajevima, postoji mogućnost prijenosa Zika virusa od importiranih slučajeva na zdravu populaciju. Taj je rizik u Hrvatskoj nizak i takvim ga treba održati.

Kako je glavni način prijenosa Zika virusa ubodom zaraženog komarca, rizik prijenosa ćemo održati niskim ukoliko smanjimo brojnost komaraca. To se može postići provođenjem preventivne dezinsekcije na razini lokalne zajednice različitim mjerama: uništavanjem odraslih letećih komaraca (adulticidni tretman) ili ličinki (larvicidni tretman). Znatno učinkovitiji način je uništavanje ličinki, dakle prije nego što komarci odlete iz primarnog legla.

Vrlo važan način suzbijanja komaraca je onaj u kojem sudjelujemo svi mi kao pojedinci - uklanjanjem voda stajačica koje su potrebne komarcima za razmnožavanje. Evo što trebamo učiniti:

  • najmanje jednom tjedno isprazniti i očistiti spremnike za vodu, posude za zalijevanje, pojilice za životinje i druge posude u kojima se zadržava voda
  • redovito uklanjati otpad odnosno sve nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (bačve, kante, konzerve, stare gume.)
  • spremnike ili bačve za kišnicu držati pokrivene ili ih prekriti gustom mrežicom
  • pravilno održavati sustave za opskrbu i odvodnju da ne bi zadržavali vodu (slavine koje cure, začepljeni oluci, slivnici ili kanalizacija
  • poklopce septičkih jama hermetički zatvoriti. Ako to nije moguće, pokriti ih plastičnom folijom, pijeskom ili zemljom, a na oduške staviti gustu mrežicu
  • fontane, umjetna jezerca i bazene potrebno je redovito održavati i mijenjati vodu
  • najlonske folije (cerade, tende i sl.) postavljati na način da na njima nije moguće zadržavanje vode
  • održavati zelene površine, vrtove, balkone i terase uredne i čiste, raskrčiti nepotrebno raslinje
  • vlasnici vulkanizerskih radionica, skladišta guma na otvorenom i karting staza trebaju prazniti vodu iz guma i zaštititi ih nepropusnom folijom, ukloniti gume koje se ne koriste te provoditi dezinsekciju nepokrivenih guma svakih 15 dana
  • udubine u tlu, jame i bare u kojima se zadržava voda treba zatrpati zemljom.

Osobno se od komaraca možemo zaštititi postavljanjem mreža na prozore i vrata, nošenjem odjeće dugih rukava i nogavica te primjenom repelenata - sredstava koja odbijaju komarce.

Budimo odgovorni, djelujući na uvjete u okolišu direktno utječemo na brojnost komaraca i njihovu aktivnost a time i potencijalnu mogućnost prijenosa uzročnika zaraznih bolesti.

 

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog
e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije