Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Novosti/Članci:

04.02.2021

Ususret ispitnim rokovima i povratku učenika u školske klupe – kako prevladati ispitnu tjeskobu i zaštititi mentalno zdravlje u mladosti

Naslovnica publikacijeUsusret povratku učenika u školske klupe nakon produljenog zimskog odmora, a potom i nastavka održavanja nastave na daljinu, te skorih zimskih ispitnih rokova za studente, jako je važno uložiti dodatni trud u očuvanje mentalnog zdravlja učenika i studenata. Njihovo mentalno zdravlje već je narušeno dugotrajnom pandemijom koronavirusa i ograničenjima koja je ona donijela, ali i nizom potresa koji su Hrvatsku zadesili u posljednjih godinu dana. Ove su okolnosti osobiti izazov mentalnom zdravlju mladih, uz sve one stresne i rizične činitelje koji su i inače povezani s njihovim redovitim obavezama vezanima uz školovanje.

Jedan od činitelja koji nepovoljno djeluju na mentalno zdravlje jest i prevelika izloženost ispitnoj tjeskobi koja prati uobičajene ispitne situacije. Ispitna tjeskoba može biti ometajući činitelj i ozbiljna prepreka na putu ostvarenja obrazovnih ciljeva i stoga je potencijalna opasnost i za mentalno zdravlje učenika i studenata. Učenicima i studentima nije poželjno da su izloženi visokoj razini ispitne tjeskobe jer ona nije dobra prognoza za njihov uspjeh u ispitnim situacijama, a i prijetnja je njihovom mentalnom zdravlju.

Stoga su profesor psihologije Siniša Brlas i magistra psihologije Ivana Martinušić napisali vodič „Kako prevladati ispitnu tjeskobu“ koji je dostupan svima jer je objavljen i u elektronskom obliku na mnogim web stranicama. Autori su osmislili ovaj vodič kako bi pomogli učenicima i studentima osvijestiti važnost razvijanja otpornosti na stres i frustraciju u pripremanju za polaganje ispita i poučili ih navikama i vještinama koje im u tome mogu pomoći. Koncipiran je tako da nakon uvodnog pojašnjenja temeljnih pojmova učenike i studente u koracima vodi ka ublažavanju tjeskobe za vrijeme učenja, pred ispit te za vrijeme ispita. Radi se o nizu praktičnih i međusobno logički povezanih savjeta kojima je cilj očuvanje mentalnog zdravlja učenika i studenata u stresnim i frustrirajućim ispitnim situacijama.

Izdavači vodiča su Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. U elektronskom obliku vodič je svima dostupan na web stranici Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (www.zzjzvpz.hr), na web stranici Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici (www.vsmti.hr) kao i na web stranicama više škola u Virovitičko-podravskoj županiji.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 76 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije