Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Novosti/Članci:

24.02.2021

Zavod za javno zdravstvo nagradio učenike nepušače u Virovitičko-podravskoj županiji

Završetkom 2020. godine u Virovitičko-podravskoj županiji uspješno je završen projekt „Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača“. Cilj je projekta bio osnažiti samozaštitne kapacitete učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja, pri čemu je naglasak bio na prevenciji i suzbijanju pušenja duhanskih proizvoda mladih, kao jednog od glavnih rizika koji mlade uvode u svijet štetne zloupotrebe droga. U okviru projekta, uz ostale preventivne aktivnosti, ciljano su u drugom razredu srednjih škola učenici motivirani da ostvare status razreda nepušača u kojima niti jedan učenik ne puši. Gotovo sve srednje škole u Virovitičko-podravskoj županiji uspjele su motivirati razrede nepušača, a učenicima su kao nagrada iz projekta osigurani motivacijski pokloni (USB stickovi na trajno korištenje na kojima je snimljena i publikacija „Ja sam iz razreda nepušača; kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“ u elektronskom obliku). Ovom dijelu projekta prethodio je pilot projekt pod nazivom „Ja sam iz razreda nepušača“ proveden prvo 2012. godine u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači, a potom i u Tehničkoj školi Virovitica. Pilot projekt pokazao je kako je moguće učenike ohrabriti da cijeli razredni odjeli ostvare status razreda nepušača pa je ovo iskustvo zatim pretočeno u projekt za ostale škole u županiji.

Provoditelj projekta bio je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, partner Zavodu bila je Udruga za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije "Veranda", dok su suradnici bili savjeti mladih i odgojno-obrazovne ustanove u Virovitičko-podravskoj županiji te pojedini stručnjaci iz različitih resora. Na ovaj je način u provedbu projekta uključeno više desetaka stručnih ili prethodno educiranih kvalificiranih osoba koje su provodile preventivne aktivnosti među učenicima osnovnih i srednjih škola, što je dodana vrijednost projektu jer potiče razgranatu međusektorsku suradnju u prevenciji i suzbijanju ovisnosti među mladima i zalog je još boljoj suradnji u budućnosti. Projekt je i vrlo inovativan jer istovremeno uspješno afirmira međusektorsku suradnju, temelji se na principima vršnjačke edukacije ukomponirane u školske preventivne programe, metodički je i didaktički prilagođen učenicima svake pojedine škole, dok je opcija provedbe aktivnosti na daljinu omogućila da se edukativne aktivnosti provedu i usprkos složenoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj aktualnom pandemijom koronavirusa. Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije ovaj je projekt uskladio s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te je tako postavio i sasvim nove standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

Motivacijski pokloni za učenike uručeni su ravnateljima srednjih škola i voditeljicama i voditeljima školskih preventivnih programa na skupu koji je u srijedu 24. veljače 2021. godine održan u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije. Pokloni će potom biti uručeni učenicima u školama. Na ovom su se skupu nazočnima obratili i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, pročelnica u županiji Martina Bunić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Miroslav Venus i voditelj projekta i psiholog u Zavodu Siniša Brlas.

Voditelj projekta
Siniša Brlas, prof.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 76 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije