Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Novosti/Članci:

01.04.2022

Zavod za javno zdravstvo novim video uratkom obilježava Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Alkoholizam je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u našoj zemlji, ali i u svijetu. Stoga se 1. travnja svake godine obilježava Svjetski dan borbe protiv alkoholizma kada je i prigoda podsjetiti javnost na opasnosti pijenja i djelovanja alkohola, osobito za mlade.

U Virovitičko-podravskoj županiji u tijeku je i provedba trogodišnjeg preventivnog programa pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ koji je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva temeljem provedenog natječajnog postupka. Program se sastoji od niza aktivnosti u zajednici i u odgojno-obrazovnim ustanovama naše županije kojima je temeljni cilj kod mladih osvijestiti rizike pijenja alkohola i osnažiti njihove samozaštitne kapacitete u odupiranju ovom rizičnom i štetnom ponašanju. Provoditelj programa je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara u Virovitici i Slatini) i suradnicima (odgojno-obrazovnim ustanovama i Policijskom upravom).

Jedna od aktivnosti u programu jest i obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma, a ove godine za tu je prigodu u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kreiran video spot (video animacija) o štetnosti pijenja alkohola, s naglaskom na nepovoljno djelovanje pijenja alkohola na sigurnost sudionika u prometu. Video uradak moguće je pogledati na ovoj poveznici.

Ovaj se video uradak sadržajno i vizualno naslanja na prethodno kreirane publikaciju i plakat pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ koji se već koriste u edukaciji mladih o štetnosti pijenja alkohola i prednostima nepijenja.

Program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ temelji se na rezultatima istraživanja koje je tijekom deset školskih godina provedeno u Virovitičko-podravskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Istraživanje je, između ostaloga, pokazalo i koje stavove o pijenju alkohola i navike pijenja imaju mladi u našoj županiji te je temelj za provedbu preventivnih aktivnosti u našoj županiji. Također, program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ usklađen je s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

Siniša Brlas, profesor psihologije
voditelj programa

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 80 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije