Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Novosti/Članci:

13.10.2022

Rizici pušenja mladih – održana interaktivna edukacija za učenike Katoličke klasične gimnazije u Virovitici

Pušenje duhanskih proizvoda jedno je od učestalih rizičnih ponašanja mladih. Osim što ima iznimno štetne učinke na njihov rast i razvoj, pušenje je i najčešći način „uvođenja“ mladih u svijet zloupotrebe droga (osobito onih koje se također uzimaju pušenjem). Naime, učenici koji puše duhanske proizvode puno češće započinju eksperimentirati s marihuanom ili sintetskim kanabinoidima koji oponašaju učinke marihuane. Na ovaj su način mladi izloženi kriminalnom miljeu odnosno preprodavačima (dilerima) kojima je glavni cilj „navući“ mlade na konzumaciju i onih najgorih droga. To znači da pušenje duhana kod mladih jako povećava rizik od razvoja ovisnosti o tzv. teškim drogama (iako nema lakih i teških droga, sve su teške). Stoga je ulaganje truda u prevenciju i suzbijanje pušenja mladih ustvari i sprječavanje da oni postanu ovisnici o drogama.

Zbog toga je Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici u okviru svojega preventivnog projekta uključila i stručnjake Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u preventivne aktivnosti u školi. Naime, Zavod za javno zdravstvo je u 2020. godini proveo u Virovitičko-podravskoj županiji preventivni projekt pod nazivom „Nepušenjem protiv ovisnosti-ja sam iz razreda nepušača“ upravo s ciljem da se preveniraju navedeni rizici za mlade. Iskustva iz ovoga projekta sada su iskorištena kako bi se učenicima Katoličke klasične gimnazije pomoglo dodatno osvijestiti rizike pušenja.

Tako su u srijedu 12. listopada 2022. godine profesor psihologije Siniša Brlas i medicinski tehničar Tomislav Šokec iz Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije za učenike ove škole održali edukaciju u formi interaktivnog predavanja s radionicom na temu „Kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“. Učenici su educirani o rizicima pušenja i prednostima nepušenja, motivirani su da ustraju u zdravim načinima života, a zorno im je prikazano (pomoću posebnog uređaja za mjerenje ugljikovog monoksida u izdahu) kako im duhanski dim značajno otežava da dišu punim plućima.

Ovo je interaktivno predavanje ujedno i doprinos ionako dobroj i učinkovitoj međusektorskoj suradnji u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji, a osobito je dobra suradnja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije s odgojno-obrazovnim ustanovama.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 80 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije