Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
Novosti/Članci:

17.01.2023

Zavod za javno zdravstvo novu godinu započinje s novim preventivnim projektom

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije dulji niz godina učinkovito provodi preventivne projekte i programe u području borbe protiv ovisnosti, a novu 2023. godinu započinje i s novim projektom pod nazivom „Suradnjom do trijeznog suživota“. Sam naziv ovoga projekta dovoljno je sugestivan da se može zaključiti kako se radi o prevenciji ovisnosti o alkoholu odnosno alkoholizma te alkoholom uzrokovanih poremećaja među stanovnicima naše županije.

U natječajnom postupku Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske prihvatilo je projektni prijedlog Zavoda za javno zdravstvo koji će u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine) tijekom 2023. godine osnažiti stručne kapacitete klubova liječenih alkoholičara kako bi oni bili što učinkovitija podrška liječenju alkoholičara.

Alkoholizam je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i veliki je stručni i javni izazov svima koji se suprotstavljaju ovome problemu. Sustav klubova liječenih alkoholičara jedan je od najučinkovitijih oblika pomoći liječenim alkoholičarima u njihovoj borbi s ovim problemom u pokušaju da očuvaju i održe postignutu apstinenciju od pijenja alkohola. Stoga će se ovim projektom financirati rad stručnih timova u klubovima liječenih alkoholičara, bit će provedena i edukacija stručnjaka koji se u svome radu susreću s alkoholičarima ili s osobama koje prekomjerno piju alkohol te će se pripremiti informativno-edukativni materijali o štetnom djelovanju alkohola. Ovako zamišljeni set aktivnosti ima za cilj osnažiti kapacitete dionika za učinkovitiju skrb o zdravlju ove osobito ugrožene populacijske skupine.

Ovo je treći projekt odnosno program koji Zavod za javno zdravstvo trenutno simultano provodi u Virovitičko-podravskoj županiji. Osim navedenog projekta, provodi se preventivni program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ u školama i zajednici s ciljem prevencije pijenja alkohola mladih te nacionalni program „Zdrav za pet“ u kojemu je jedna komponenta također usmjerena prevenciji pijenja alkohola kao rizičnog ponašanja učenika. Sva tri projekta odnosno programa imaju stoga sinergijski učinak jer se problemom pijenja alkohola bave na različite načine.

Navedene aktivnosti osmišljene su tako da u Virovitičko-podravskoj županiji budu doprinos cjelovitoj borbi protiv ovisnosti o alkoholu. Uvezivanje tri projekta odnosno programa u jednu cjelinu s istim globalnim, ali različitim specifičnim ciljevima izniman je logistički izazov jer zahtijeva usklađeno djelovanje niza dionika i velikog broja suradnika i provoditelja u mreži kompleksne interdisciplinarne i međusektorske suradnje te je u metodološkom smislu jedinstven i pravi je pionirski pothvat u pristupu koji je usklađen s europskim standardima kvalitete u prevenciji.

Voditelj ovoga projekta i preostala dva programa je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Ovakav pristup pokazuje kako Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije ponovno postavlja nove visoke standarde u prevenciji rizičnih ponašanja i bolesti ovisnosti.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 84 - Prikaži sve >>>Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije