Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
Novosti/Članci:

27.02.2023

Aktivno sudjelovanje na prvoj domaćoj konferenciji o interdisciplinarnoj suradnji

Prvi puta u našoj je zemlji održana konferencija koju je zajednički organiziralo pet strukovnih komora koje okupljaju stručnjake pomagačkih zanimanja: edukacijske rehabilitatore, psihologe, psihoterapeute, socijalne pedagoge i socijalne radnike. Konferencija pod nazivom „Interdisciplinarnost kao resurs – sinergija i suradnja stručnjaka za otpornije i održivo društvo“ održana je od 23. do 25. veljače 2023. godine u Vodicama. U okolnostima koje predstavljaju izniman profesionalni i osobni izazov stručnjacima u područjima prepoznavanja prostora za djelovanjem, prevencije i djelovanja u aktivnostima koje trebaju biti na dobrobit i razvoj pojedinca i društva, iznimno je važna suradnja. Stoga je cilj ove konferencije bio potaknuti promišljanja o međusobnoj suradnji različitih profesija te interdisciplinarnosti i međuresornoj suradnji kao resursu u aktualnom vremenu, a u područjima stručnoga rada s obitelji, promocije i očuvanja mentalnog zdravlja te osobnog rasta i razvoja.

Na ovoj je konferenciji aktivno sudjelovao i profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije izlaganjem na temu „Mjesto i uloga psihologije u interdisciplinarnom kontekstu borbe protiv ovisnosti“ u okviru kojega je predstavio i svoju knjigu „Psihologija ovisnosti u interdisciplinarnom kontekstu borbe protiv ovisnosti” koja se svojim naslovom i sadržajem potpuno uklopila u glavnu temu konferencije. Ovo je prva i za sada jedina knjiga iz područja psihologije ovisnosti u našoj zemlji, ali i u regiji, pa ju je profesor Brlas od 2018. godine kada je izdana imao priliku predstaviti na više domaćih i inozemnih stručnih i znanstvenih skupova. Profesor Brlas ovom je knjigom godinama ranije prepoznao i afirmirao interdisciplinarnu suradnju kao imperativ u prevenciji rizika za zdravlje ljudi pa je bilo sasvim razumljivo i prirodno da knjiga bude predstavljena stručnjacima i na prvom domaćem skupu o interdisciplinarnoj suradnji. Izdavač prvoga izdanja knjige je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, dok je knjiga sada dostupna u izmijenjenom i dopunjenom izdanju pod nazivom „Psihologija ovisnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti“ kod nakladnika Novi redak iz Zagreba.

Ovime se pokazuje kako stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije ne samo da prepoznaju važnost pojedinih specifičnih pristupa u skrbi o zdravlju, već vrlo često postavljaju i standarde u stručnom djelovanju.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 83 - Prikaži sve >>>Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije