Služba za epidemiologiju
Edukativni članci

19.08.2014

CIJEPLJENJE PROTIV DIFTERIJE

Cijepljenje se u Hrvatskoj provodi kombiniranim cjepivom DiTePer(acelularni) - IPV - Hib, acelularnim cjepivom DtaP i anaDiTe pro adultis ovisno o dobi.

S navršena 2 mjeseca starosti primjenjuje se popularno nazvano 5 u 1 cjepivo (DiTeaPer - IPV - Hib) u nizu od tri doze s razmacima od 8 tjedana. To je takozvana primovakcinacija. S navršenih godinu dana starosti djeca primaju prvu revakcinaciju, jednu dozu već spomenutog DiTeaPer - IPV - Hib. S navršenih 5 godina starosti slijedi druga revakcinacija s cjepivom DiTeaPer. U 1. i 8. razredu osnovne škole primaju po jednu dozu cjepiva ana DiTe. U završnom razredu srednje škole primit će ponovo anaDiTe.

Dakle tijekom predškolske i školske dobi dijete primi osam doza cjepiva protiv difterije.

Vakcina sadrži toksin kojeg inače luči uzročnik difterije Corynebacterium diphtheriae. Taj toksin je kemijskim putem inaktiviran pa se zove toksoid i djeluje tako da injiciran u naše tijelo potiče stvaranje imunološkog odgovora a nije sposoban izazvati bolest.

Nuspojave nakon primjene ovog cjepiva postoje i uglavnom se svode na lokalne otekline i klonulost što je zanemarivo u odnosu na bolest protiv koje se cijepi. Naime, smrtnost kod difterije je 1-10% a uzrokovana je uglavnom oštećenjem srčanog mišića toksinom bakterije.

Iako od 1974.g. u Hrvatskoj nema oboljelih od difterije, cijepljenje je potrebno i dalje provoditi jer se bolest javlja sporadično ili epidemijski u Europi i Svijetu. Pad procijepljenosti u Istočnoj Europi i Rusiji doveo je do pojave velike epidemije u 90-tim godinama prošlog stoljeća. Zahvaljujući visokoj procijepljenosti (>90%) epidemija se nije proširila u Hrvatsku.

Korist od cijepljenja možda mogu objasniti slijedeće činjenice:

 • gotovo potpun nestanak bolesti u zemljama u kojima je postignut visok cjepni obuhvat
 • tijekom epidemije (Rusija, Istočna Europa) oboljelih među cijepljenima je zanemariv
 • ukoliko se cijepljena osoba ipak razboli simptomi su blagi a nuspojave izuzetak
 • nakon cijepljenja postiže se jednako dobra zaštita kao i nakon preboljenja bolesti

Na žalost sa dobi opada i imunitet nastao nakon cijepljenja u djetinjstvu. Zbog toga su poželjne booster doze u odrasloj dobi a Europski centar za kontrolu zaraznih bolesti preporučuje docjepljenje jednom dozom svakih 10 godina, kao i protiv tetanusa. Kao i kod ostali cjepiva i ovdje postoje kontraindikacije za cijepljenje:

 • akutna bolest
 • poznata alergija na sastojke cjepiva
 • povišena temperatura (iznad 38,5°C)
 • teže nepoželjne reakcije pri prethodnom davanju cjepiva

Rezultati cijepljenja uvedenog 1948.g. u Hrvatskoj najbolje se vide iz slijedećeg grafikona:

 

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog
Izdvajamo iz službe: CORONAVIRUSU


Zadnji članci iz službe:
Zadnje novosti iz službe:

Osnovni podaci:
 • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
 • OIB: 76860791838
 • tel: +38533727031
 • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije