Djelatnost za epidemiologiju i DDD
Edukativni članci

20.03.2017

Cijepljenje protiv HPV infekcija

Humani papiloma virusi su grupa od 200 i više srodnih virusa. Više od 40 tipova lako se prenosi spolnim putem, preko kože i sluznica zaraženih osoba na partnere. Mogu biti preneseni vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom. HPV infekcija je toliko česta da gotovo svi muškarci i žene barem jednom u životu dožive infekciju s nekim od tipova HPV-a.

Većina infekcija s visoko rizičnim HPV tipovima nema simptome te prolaze unutar jedne do dvije godine i ne uzrokuju karcinome. No neke HPV infekcije mogu trajati godinama. Takve perzistirajuće infekcije s visoko rizičnim tipovima vode prema promjeni stanica, npr. cerviksa, te bez liječenja napreduju u karcinom.

Svatko tko je ikada bio spolno aktivan može dobiti infekciju HPV-om. Infekcije su češće u osoba koje imaju velik broj spolnih partnera i u osoba čiji partneri imaju velik broj spolnih partnera. Zaražavanje nastupa vrlo brzo nakon početka spolnih aktivnosti. I osoba koja je imala samo jednog spolnog partnera može se zaraziti HPV-om.

Jednom kad nastane infekcija nemoguće ju je liječiti, no moguće ju je spriječiti cijepljenjem i uporabom prezervativa.

Stalna i pravilna upotreba prezervativa važna je u prevenciji infekcije no ne može pružiti potpunu zaštitu jer i područja koja nisu pokrivena prezervativom mogu biti zaražena virusom.

Cijepljenje je vrlo učinkovito u spriječavanju HPV infekcije. U Hrvatskoj su u upotrebi dva cjepiva (Silgard, Cervarix) koja pružaju zaštitu od nastanka nove infekcije ali treba napomenuti da nisu efikasna u liječenju već postojeće infekcije ili bolesti uzrokovane HPV-om.

Cjepivo Cervarix je dvovalentno i pruža zaštitu od infekcije tipovima 16 i 18 koji su visoko rizični te uzrokuju oko 70% svih karcinoma cerviksa. Namijenjeno je za oba spola u dobi od 9 godina na dalje, bez gornje dobne granice. Shema cijepljenja je 0, 1, 6 mjeseci s time da interval između 1. i 2. doze smije biti 1-2,5 mjeseca, a između 2. i 3. doze 5-12 mjeseci. Može se primjenjivati istovremeno s drugim vakcinama. Ovo cjepivo se može kupiti u ljekarnama. Nuspojave su rijetke no moguće: glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima, otok, bol i crvenilo na mjestu aplikacije cjepiva.

Silgard je četverovalentno cjepivo koje štiti od infekcije tipovima 6, 11, 16 i 18. Tipovi 6 i 11 HPV-a uzrokuju 90% genitalnih bradavica, dok tipovi 16 i 18 kao što je spomenuto uzrokuju 70% svih karcinoma cerviksa. Cjepivo je namijenjeno za oba spola u dobi od 9 godina na dalje bez gornje dobne granice. Shema cijepljenja je 0, 2, 6 mjeseci. Interval između 1. i 2. doze smije biti 6-12 tjedana, a između 2. i 3. doze 12-23 tjedna. Može se davati istovremeno s drugim cjepivima uz isti imunološki odgovor. Nuspojave su rijetke i blage: povišena temperatura, glavobolja, crvenilo, otok i bol na mjestu aplikacije cjepiva a kao moguće nuspojave spominju se bolovi u zglobovima i mišićima, sinkopa, Guillain-Barre sindrom.

U Hrvatskoj je osigurano besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole i 1. razredu srednje škole. Cijepljenje za sad nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Cijepljenjem se štiti cijepljenu osobu ali i smanjuje mogućnost prijenosa virusa u populaciji što doprinosi takozvanom kolektivnom imunitetu.

Osim zaštite od tipova HPV sadržanih u cjepivu postiže se i djelomična zaštita od nekih drugih tipova zahvaljujući fenomenu unakrsne zaštite. Ova cjepiva ne pružaju zaštitu od drugih spolno prenosivih bolesti niti liječe postojeću HPV infekciju ili bolest.

S obzirom da niti jedna od trenutno dostupnih vakcina ne štiti od svih postojećih tipova HPV, važno je da cijepljene djevojke i žene budu svjesne potrebe obavljanja preventivnih ginekoloških pregleda i važnosti odgovornog spolnog ponašanja.

Očekuje se da će cijepljenjem biti smanjena incidencija karcinoma cerviksa kao i potreba za obavljanjem biopsija i invazivnih zahvata u dijagnostičke i terapijske svrhe.

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog

KVIZ: provjerite svoje znanje o HPV infekcijama i cijepljenju

Izdvajamo iz djelatnosti: CORONAVIRUSU


Zadnji članci iz djelatnosti:
Zadnje novosti iz djelatnosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije