Djelatnost za javno zdravstvo
Novosti/Članci:

24.02.2020

Projekt „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“

U Ministarstvu zdravstva 2018.g. predstavljeni su rezultati istraživanja „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“ koja je dala poražavajuće rezultate.

U Hrvatskoj ukupno 35% djevojčica i 38,7% dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, pri čemu je najveći udio djevojčica s tim problemom u kontinentalnoj Hrvatskoj (35,6%), a u jadranskoj regiji živi najviše pretilih dječaka (42,2%).

Po pitanju fizičke (ne)aktivnosti uočeno je da 56,1% djece radnim danima provede dva ili više sati dnevno gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje, dok se vikendom taj postotak povećava na 87,4%. Svako drugo dijete, njih 51,5 % provodi tri ili manje sati tjedno u organiziranoj tjelesnoj aktivnosti. Nadalje, 9,7% djece provede manje od jednog sata dnevno radnim danom igrajući se na otvorenom, a vikendom se 1,5% igra na otvorenom.

Uočeno je da 4,3% djece više od tri puta tjedno jede pizzu, pržene krumpiriće, hamburger ili kobasice, njih 27% jede kolače, krafne ili pite, 31,1% ih jede čokoladu ili bombone, dok 29,1% djece više od tri puta tjedno pije sokove s dodanim šećerom. Štoviše, 66,5% djece ne jede svakodnevno svježe voće, a njih 82,8% povrće. Iako je poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, 22,9% školske djece u Hrvatskoj ne jede svakodnevno doručak.

U Virovitičko-podravskoj županiji utvrđeno je, na temelju rezultata sistematskih pregleda koje obavlja Djelatnost za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo, da 12% djece osnovnih škola ima prekomjernu tjelesnu težinu a 24,4% je pretilo. Ukupno 36,4% djece ima višak kilograma.Približno su iste vrijednosti za djevojčice i dječake.

Programi namijenjeni promociji zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti te prevenciji pretilosti važni su instrumenti u postizanju razvoja nekog društva. Naime, prevencijom pretilosti spriječava se nastanak brojnih kroničnih nezaraznih bolesti: povišen krvni tlak, bolesti krvnožilnog sustava, šećerna bolest, bolesti lokomotornog sustava. Utvrđeno je da je 5% svih karcinoma povezano s pretilošću.

Upravo zbog tih razloga kreiran je program za borbu s pretilošću djece i odraslih pod nazivom „Rokovi superjunaci protiv pretilosti“. Projekt financiran od Europske Unije sastoji se od radionica za djecu osnovnih škola Virovitičko-podravske županije, njihove roditelje i sve zainteresirane građane. Kroz predavanja, javne tribine,“ nutricionistički kamp“, javne nutricionističke radionice i sportske aktivnosti pokušat ćemo podići svijest o važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti.

Sl. 1 i 2 Radionice za djecu u Osnovnoj školi I.G.Kovačića u Gornjem Bazju


Sl. 3 i 4 Radionice za djecu u Osnovnoj školi A. Cesarec u Špišić Bukovici


Sl. 5 i 6 Javne tribine za roditelje u OŠ Gradina i G. Bazje


e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 131 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije