Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
21.01.2013

Prevencija, izvanbolničko liječenje ovisnosti i zaštita mentalnog zdravlja u Virovitičko-podravskoj županiji u 2012. godini

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije objavio je na svojoj web stranici (www.zzjzvpz.hr) godišnje izvješće o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja za 2012. godinu (Godišnjak za 2012. godinu). Izvješće obuhvaća aktivnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti koje su se protekle godine provodile na području Virovitičko-podravske županije te aktivnosti u području skrbi o mentalnom zdravlju populacije.

Statistički pokazatelji upućuju na daljnji porast ukupnog broja ovisnika koji su klijenti Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (to je porast od 10% u odnosu na godinu ranije). Najveći je porast broja alkoholičara koji su uključeni u stručne programirane aktivnosti (11%), zatim ovisnika o kanabinoidima (9%) te potom opijatskih ovisnika (7%). Zabilježen je i porast broja problematičnih i patoloških kockara koji su pomoć potražili u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Od početka rada s ovisnicima 2000. godine do sada je u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije evidentiran 381 ovisnik, uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, iako se mora napomenuti kako kvalitetan pristup tretmanu ovisnika dovodi do toga da se za pomoć javljaju i osobe iz susjednih (a ponekad i iz udaljenih) županija.

Posebno je važno područje djelovanja stručnjaka Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, osobito ona usmjerena najranjivijoj populaciji djece i mladih. U tome smislu provode se brojne sustavne aktivnosti a svake se godine osmišljavaju i novi pristupi i projekti.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije aktivno sudjeluju i svoja znanja i iskustva promoviraju na najznačajnijim stručnim i znanstvenim skupovima koji su posvećeni pitanjima ovisnosti o drogama, alkoholizma te problematičnog i patološkog kockanja, pa i onima posvećenima pitanjima nasilja, a osobito je značajan doprinos u području skrbi o mentalnom zdravlju ljudi. U tome je smislu na inicijativu profesora Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije još 2010. godine pokrenuta inicijativa za afirmacijom psihologije u području skrbi o mentalnom zdravlju te su od tada pa do 2012. godine u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije publicirane tri knjige unutar projekta „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“. To je jedinstveni projekt u hrvatskoj psihologiji uopće. Profesor Siniša Brlas afirmirao se u našoj zemlji kao prepoznati stručnjak u području prevencije i suzbijanja ovisnosti čije knjige država otkupljuje za potrebe provedbe preventivnih aktivnosti i čija je jedna knjiga i u popisu literature za provedbu zdravstvenog odgoja u školama te je jedini psiholog u državi koji je član stručnoga tima Agencije za odgoj i obrazovanje koja diljem Hrvatske provodi sustavnu edukaciju voditelja školskih programa prevencije ovisnosti. Navedeni rezultati promoviraju Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kao jedan od vodećih zavoda koji čine stalne kvalitativne pomake u radu, ne samo na županijskoj razini. Rezultat je to i kontinuiranog stručnog rada ali i izvrsne koordinativne uloge Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije na čelu kojega je prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus koji je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 149 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije