Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
23.08.2021

Zavod za javno zdravstvo započinje s novim preventivnim programom među mladima u Virovitičko-podravskoj županiji

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uspješno je nominirao svoj novi preventivni program pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ u natječajnom postupku Ministarstva zdravstva. Radi se programu koji će se u našoj županiji provoditi tijekom tri godine (2021.-2023.), a kojemu je cilj osnažiti samozaštitne kapacitete učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja kroz specifičnu edukaciju o štetnom djelovanja alkohola na zdravlje i ponašanje te povezanosti pijenja alkohola i mogućeg razvoja ovisnosti.

Aktivnostima koje će se provoditi u odgojno-obrazovnim ustanovama i u lokalnoj zajednici mladi bi trebali biti osnaženi i motivirani u samozaštitnim ponašanjima osvješćivanjem rizika od pijenja alkoholnih pića i s boljom samokontrolom usmjerenom izbjegavanju rizika. Također će biti osnažena i međusektorska suradnja u prevenciji i suzbijanju ovisnosti i rizičnih ponašanja mladih u prometu između zdravstvenih ustanova, policije i odgojno-obrazovnih ustanova te organizacija civilnog društva, a mobilizirat će se i lokalni resursi kako bi se povećala svijest o važnosti očuvanja zdravlja te će mladi biti motivirani volontirati i afirmirati zdrave životne stilove kvalitetnijim pristupom organizaciji slobodnog vremena odabirom socijalno prihvatljivih i njihovoj dobi primjerenih sadržaja u slobodno vrijeme.

Ovako kompleksan pristup u provedbi preventivnih aktivnosti uključit će više desetaka stručnjaka koji će biti suradnici Zavodu u provedbi aktivnosti (iz znanstvenih ustanova, odgojno-obrazovnih ustanova, policije), dok će partneri biti udruženja klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine. Složenim sustavom praćenja procesa i ishoda vodit će se računa o tome da sve aktivnosti budu učinkovite i da pojedinci i zajednica od programa imaju maksimalne koristi za zdravlje i sigurnost građana.

Ovo je novi preventivni program kojega su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i koji je usklađen s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

Voditelj programa je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Voditelj programa
Siniša Brlas, prof.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 133 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije