Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
04.01.2022

Ustrajnih 15 godina pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena u Virovitičko-podravskoj županiji

Netom objavljeno trinaesto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” zaokružilo je punih 15 godina kontinuirane pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ova inicijativa, u Republici Hrvatskoj jedinstvena, koja je 2007. godine pokrenuta u Slatini pod nazivom „Iskoristi dan“, s godinama se razvila u samostalnu preventivnu aktivnost. Osmišljena tako da se temelji na rezultatima istraživanja, toliko je dobro artikulirala potrebe mladih u našoj županiji da je već godinama uvrštena u preventivne projekte i programe koje financira Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Ideja za ovakav oblik pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena pokrenuta je 2007. godine u Slatini pod nazivom „Iskoristi dan“, a potom se sljedeće godine nastavila razvijati i u Virovitici pod nazivom „Iskoristi dan u Virovitici“. Nakon toga se svake godine za redom pod nazivom "Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji" provodi i na cjelokupnom području Virovitičko-podravske županije jer obuhvaća sve gradove i općine u županiji.

Ishodište je ove ideje ustvari istraživanje o pušenju, alkoholu, kockanju, drogama i slobodnom vremenu koje je tijekom deset godina, počevši od 2004. godine, provedeno među učenicima osnovnih i srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a potom i među studentima tadašnje Visoke škole u Virovitici. I samo je istraživanje jedno od malobrojnih takvoga tipa; vrlo pažljivo metodološki pripremljeno i provedeno u našoj županiji, a statistički obrađeno u Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu. Rezultati istraživanja ukazali su na važnost i potrebu kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih, jer u suprotnom slobodno vrijeme može biti vrlo rizičan činitelj njihova rasta i razvoja, te su stoga stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i članovi Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije pokrenuli ideju izrade vodiča koji informira mlade o mogućnostima uključivanja u raznolike sportske, društvene, vjerske i ine sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije.

Ovo je dakle jedinstveni vodič za mlade u Republici Hrvatskoj, stručno i znanstveno utemeljen, i kao primjer dobre prakse predstavljen je više puta diljem naše zemlje, pa i u inozemstvu. Specifičnost i dodana vrijednost ovoj aktivnosti sigurno je i činjenica da u realizaciji izmijenjenih i dopunjenih izdanja vodiča aktivno sudjeluju učenici i voditelji školskih preventivnih programa u školama, članovi savjeta mladih te raznih udruga u Virovitičko-podravskoj županiji, a javnim je pozivima u izradu dopunjenih izdanja posljednjih godina uključena i šira javnost u našoj županiji.

Vodič je dostupan svima i besplatno na web stranici izdavača, a to je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. U tiskanom se obliku svaki broj ciljano podijeli učenicima sedmoga razreda u osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji i studentima prve godine Veleučilišta u Virovitici. Dodana vrijednost ovoj temi je i slikovnica za najmlađe pod nazivom „Moje slobodno vrijeme“ koje je također izdavač Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i koja temi slobodnog vremena djece i mladih pristupa na način primjeren najmlađima. Na ovaj je način „pokriven“ cjeloviti razvojni put djece i mladih.

Kontinuitetu i ustrajnosti u provedbi ove preventivne aktivnosti za mlade doprinosi i činjenica da su autori vodiča psiholog Siniša Brlas, pedagoginja Vesna Šerepac i epidemiolog Miroslav Venus od početka uhodani tim domaćih stručnjaka za prevenciju rizičnih ponašanja mladih.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 149 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije