Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
13.01.2022

Županijski preventivni program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ ulazi u drugu godinu provedbe

Nakon uspješno provedene prve godine preventivnog programa „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ koji će se od 2021. do 2023. godine provoditi među mladima u Virovitičko-podravskoj županiji, započela je i druga godina provedbe. Prvu su godinu provedbe obilježile pripremne aktivnosti (edukacija edukatora te izrada plakata i publikacije za mlade) za sve ono što će uslijediti u 2022. i 2023. godini, a to je sustavna i obuhvatna specifična edukacija mladih u našoj županiji o rizicima pijenja alkohola. Upravo je s početkom drugog polugodišta ove nastavne godine započela i edukacija učenika u školama, i to u srijedu 12. siječnja 2022. godine predavanjem policijske službenice Anite Relić iz Policijske uprave Virovitičko-podravske učenicima završnog razreda Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači. Sada slijede slična predavanja i u ostalim školama u našoj županiji.

U posljednje smo vrijeme svjedoci osobito štetnih događaja u prometu, često i s tragičnim posljedicama, a u mnogima od njih sudjelovali su mladi vozači pod utjecajem alkohola. Ovo je samo jedan od važnih razloga zbog kojega je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara) i suradnicima (odgojno-obrazovnim ustanovama i Policijskom upravom) započeo s provedbom obuhvatne prevencije rizika uzrokovanih pijenjem alkohola mladih.

Program će se u našoj županiji provoditi tijekom tri godine (2021.-2023.), a cilj mu je osnažiti samozaštitne kapacitete učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i ostalih mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja osvješćivanjem rizika od pijenja alkoholnih pića. Također će biti osnažena i međusektorska suradnja u prevenciji i suzbijanju ovisnosti i rizičnih ponašanja mladih. Sustavom praćenja procesa i ishoda te supervizijom vodit će se računa o tome da sve aktivnosti budu učinkovite te da mladi i zajednica od programa imaju maksimalne koristi za zdravlje i sigurnost u prometu.

Program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ osmišljen je u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, financiran je od strane Ministarstva zdravstva, a usklađen je s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

Aktivnosti u prvoj godini provedbe programa opisane su u publikaciji o programu koja je, kao i ostale publikacije, dostupna u e-Knjižnici Zavoda.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 141 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije