Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
12.09.2022

Knjige u izdanju našega Zavoda službena su literatura u hrvatskim školama

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije diči se bogatom i raznolikom izdavačkom aktivnosti, pa je tako u virtualnoj knjižnici Zavoda moguće pronaći više desetaka naslova iz područja ovisnosti, mentalnog zdravlja, vršnjačkog nasilja, slobodnog vremena mladih, a tu su i vodiči za mlade i odrasle, slikovnice te publikacije o projektima i programima koje je Zavod provodio na području Virovitičko-podravske županije. Neke od tih knjiga pionirski su pothvati i jedinstvene su u našoj zemlji, pa i u regiji, te pomiču granice kvalitete u radu i postavljaju nove standarde javnozdravstvenog djelovanja. Velikim se dijelom odnose i na skrb o zdravlju djece i mladih pa je početak nove školske godine dobra prigoda podsjetiti da ih je preporučljivo koristiti u radu s djecom i mladima. Nije neobično što je više njih prepoznalo i nadležno Ministarstvo zaduženo za odgoj i obrazovanje odnosno državna Agencija za odgoj i obrazovanje te su ove knjige sada i službena stručna literatura u hrvatskim školama. Evo o kojim se knjigama radi.

Prva knjiga u izdanju Zavoda koju je tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa još 2009. godine otkupilo za sve škole u Hrvatskoj knjiga je profesora Siniše Brlasa iz 2008. godine „Kako pronaći izlaz; vodič za pomoć u suzbijanju ovisnosti među djecom i mladima“ koja je namijenjena provedbi školskih preventivnih programa. Zatim je 2010. godine isto Ministarstvo otkupilo i drugu knjigu ovoga autora „Važno je ne započeti; neki temeljni pojmovi psihologije ovisnosti“ koja se od 2012. godine koristi i u Kurikulumu zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Treća knjiga, koje je opet autor profesor Brlas, kapitalno je djelo jedinstveno u ovom dijelu Europe, a to je prvi hrvatski rječnik ovisnosti pod nazivom „Terminološki opisni rječnik ovisnosti“. Ovaj je rječnik od 2011. godine do sada doživio čak šest izdanja, drugo je izdanje za sve škole u državi otkupilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a šesto je izdanje (koje je i sada dostupno kod Medicinske naklade iz Zagreba) od strane državne Agencije za odgoj i obrazovanje 2019. godine odobreno kao pomoćno nastavno sredstvo u školama. Sve su knjige dostupne u elektronskom obliku na ovoj poveznici.

Navedeno pokazuje kako u našoj županiji rade vrsni stručnjaci čija su znanja i iskustva primjenjiva i izvan županijskih granica. Na ovaj način Zavod za javno zdravstvo i autori knjiga promoviraju ne samo Zavod i svoj stručni rad, nego i Virovitičko-podravsku županiju u kojoj ova djela nastaju, pa čak i izvan granica naše zemlje.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 149 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije