Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
28.09.2022

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Zavod za javno zdravstvo organizira šahovski turnir

Šah je igra za dva igrača i postoji stoljećima, iako je aktualnu formu dobio tek u 19. stoljeću. Iako se smatra sportom, zbog svoje specifičnosti koja uključuje izniman mentalni angažman on je i svojevrsna mentalna gimnastika. Stoga je povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (koji se obilježava 10. listopada) Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije odlučio promovirati šahovsku igru kao jedan od načina koji može doprinijeti očuvanju mentalnog zdravlja.

Zašto je šah kao aktivnost koristan? Igranje šaha doprinosi razvoju mišljenja, osobito apstraktnog, također i pamćenja, potiče kreativnost, doprinosi vještinama rješavanja problema (time potiče razvoj inteligencije), pomaže koncentraciji i potiče usredotočenost na zadatak. Mozak šahista ravnomjernije se razvija jer su u ovu aktivnost uključene obje polovine (hemisfere) mozga. Razvija se lijeva hemisfera mozga odgovorna za logiku i slaganje algoritama, ali i desna odgovorna za kreativnost, maštovitost, predviđanje i formiranje slike o događajima u cjelini. Sve to olakšava predviđanje postupaka suparnika u ovoj igri. Dijete koje igra šah uči i vježba kako u nekoj situaciji biti mirno, uravnoteženo, čvrsto i odlučno, znači uči kako da bude otpornije na stres i frustraciju. Upravo ova kvaliteta šahovske igre koja blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje, osobito djece i mladih, osnovni je motiv i razlog zbog kojega su Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnost javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije odlučili zajednički organizirati zatvoreni brzopotezni šahovski turnir za mlade.

Turnir će se održati u učionici Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u nedjelju 02. listopada 2022. godine s početkom u 9.30 sati i u njemu će sudjelovati mladi natjecatelji iz Virovitice, Slatine i Gradine.

Siniša Brlas, prof. psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 142 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije