Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
04.01.2023

Prevencija, suzbijanje ovisnosti i proaktivna skrb o mentalnom zdravlju u Virovitičko-podravskoj županiji u 2022. godini

Naslovnica publikacijeZavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije objavio je na svojoj web stranici (www.zzjzvpz.hr) godišnje izvješće o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja pod nazivom „Godišnjak za 2022. godinu“. Izvješće obuhvaća aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u području prevencije i suzbijanja ovisnosti te proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju tijekom 2022. godine.

Statistički pokazatelji upućuju na smanjivanje prirasta ukupnog broja ovisnika u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. To znači da broj novopridošlih klijenata, dakle onih koji su se prvi puta javili u tretman, opada u posljednjih desetak godina. Posljedica je to sve boljeg obuhvata osoba koje su u potrebi za pomoći, ali i učinkovitih preventivnih aktivnosti koje se kontinuirano provode na području županije i koje su rezultirale manjim brojem ovisnika u tretmanu. U narednom višegodišnjem razdoblju ne može se isključiti i porast broja ovisnika kao posljedicu pandemije koronavirusa.

Trendovi u Europi upućuju na porast zloupotrebe psihostimulansa (u prvom redu amfetamina, kokaina i marihuane), a smanjivanje konzumiranja opojnih droga (kao što je heroin). Ovakav je trend uočljiv i u našoj županiji, pa je u 2022. godini bio relativno najveći prirast upravo osoba koje su uzimale psihostimulativne droge i onih koji su uzimali marihuanu, dok nije bilo novih klijenata koji su uzimali opojne droge. Ovome treba pridodati i značajan broj liječenih alkoholičara odnosno osoba koje imaju problem s prekomjernim pijenjem alkohola koje su u tretmanu u Zavodu. Iako u relativnom prirastu oni u 2022. godini nisu dominantni, u apsolutnom su broju oni najzastupljenija populacija klijenata u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. U Zavod se javljaju i osobe s teškoćama s mentalnim zdravljem te problematični i patološki kockari, ali njihov broj nije velik.

Od početka rada s ovisnicima 2000. godine pa do konca 2022. godine u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije evidentirano je ukupno 726 osoba u tretmanu (većinom su to ovisnici o različitim sredstvima ovisnosti, a u manjem broju i osobe s teškoćama u mentalnom funkcioniranju). Klijenti su uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, ali se našim stručnjacima za pomoć javljaju i osobe iz ostalih krajeva Republike Hrvatske, pa čak i iz inozemstva.

Posebno je važno područje djelovanja prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja. Provode se preventivni projekti i programi kojima se osiguravaju i financijska sredstva za raznolike aktivnosti. Godinama se već provodi program „Zdrav za pet“ u osnovnim i srednjim školama, u 2022. godini nastavljeno je i s provedbom trogodišnjeg preventivnog programa „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“, a započeta je i provedba novog projekta „Suradnjom do trijeznog suživota“. Osim što se osnažuju kapaciteti stanovnika za odupiranje rizicima i afirmira se njihovo zdravlje, ovakvim se pristupom osnažuje i suradnja s ostalim dionicima međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te proaktivnoj skrbi o mentalnom zdravlju. Razvija se i suradnja s različitim sveučilištima i fakultetima na kojima stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja studente informiraju o iskustvima iz Virovitičko-podravske županije u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te skrbi o mentalnom zdravlju.

Nastavljena je i izdavačka aktivnost Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, stručnjaci Zavoda aktivno sudjeluju na stručnim i znanstvenim skupovima o ovisnostima i mentalnom zdravlju, svoja znanja i iskustva uspješno razmjenjuju s domaćim i stranim stručnjacima te potiču daljnju suradnju u borbi protiv ovisnosti i u skrbi o mentalnom zdravlju.

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prepoznat je odavno kao jedan od vodećih zavoda u ovome području te čini stalne kvalitativne iskorake u stručnom radu na županijskoj, državnoj, ali i na međunarodnoj razini.

Godišnjak i ostale publikacije u izdanju Zavoda u elektronskom su obliku dostupni na ovoj poveznici.

Profesor Siniša Brlas, psiholog
u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 149 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije