Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
25.01.2023

Uspješna suradnja zdravstva, školstva, policije i civilnog sektora u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji pijenja alkohola mladih

Provedba preventivnog programa „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ koji se od 2021. do 2023. godine provodi među mladima u Virovitičko-podravskoj županiji uključuje složenu, ali vrlo uspješnu suradnju više resora odnosno sektora. Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji je nositelj programa u mrežu suradnje uključio je i službenike Policijske uprave Virovitičko-podravske, voditelje školskih preventivnih programa u osnovnim i srednjim školama naše županije te stručnjake udruženja klubova liječenih alkoholičara iz Virovitice i Slatine. Cilj programa je postići sinergijsko preventivno djelovanje svih dionika u mreži ove suradnje kako bi se osnažili samozaštitni kapaciteti mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja osvješćivanjem rizika od pijenja alkoholnih pića. Ovim pristupom osnažuje se i međusektorska i interdisciplinarna suradnja dionika, što je zalog učinkovite provedbe prevencije. Temelj ove suradnje je „Protokol međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji“ iz 2007. i 2017. godine, jedinstven u našoj zemlji, a nastao upravo u Virovitičko-podravskoj županiji. Kako bi se osiguralo da preventivne aktivnosti zaista i budu učinkovite, Zavod za javno zdravstvo razvio je i složene mehanizme stručne podrške i praćenja (superviziju i evaluaciju) koji doprinose ujednačenosti standarda kvalitete u provedbi. Ovako dizajniran program zato u visokoj mjeri udovoljava očekivanjima dionika koji u suradnji provode edukaciju mladih, a vanjska evaluacija neovisnog evaluatora pokazala je da dodatno doprinosi već ionako velikom ugledu Zavoda za javno zdravstvo u stručnoj i znanstvenoj zajednici, ali i među građanima.

Program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ osmišljen je u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, financiran je od strane Ministarstva zdravstva i usklađen je s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima.

Voditelj programa
Siniša Brlas, prof.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 145 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije