Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
24.05.2023

U školi u Čađavici održana tribina o nasilju: model prevencije vršnjačkog nasilja razvijen u Zavodu za javno zdravstvo uspješno se primjenjuje u školama

U posljednje vrijeme u našoj zemlji, ali i u okruženju, svjedočimo izrazito nasilnim incidentima i nemilim događajima kojih su sudionici djeca i mladi, nerijetko i u samim školama. Ovako izraženi oblici vršnjačkog nasilja mogu ugroziti zdravlje, a na žalost mogu oduzeti i život. Osim toga, ako i nema tako izraženog stradavanja, nasilje mlade dovodi u stanje tjeskobe i stresa koji su velika prijetnja njihovom mentalnom zdravlju. Ponekad je nasilje povezano i sa zloupotrebom različitih sredstava ovisnosti (droge, alkohola, cigareta i ostalih); bilo da je nasilje oblik ponašanja mladih koji slijedi nakon uzimanja ovih sredstava, bilo da je nasilje uzrok ili neposredni povod takvom rizičnom ponašanju.

Prevencija i suzbijanje vršnjačkog nasilja stoga je posredno i prevencija ovisnosti, ali je i oblik skrbi o mentalnom zdravlju mladih. Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prije više od desetljeća razvio je model prevencije vršnjačkog nasilja u obliku radionica koje se od 2010. godine provode u školama i u okviru kojih djeca i mladi uče prepoznavati raznolike oblike nasilja, usto uče i vještine nenasilnog rješavanja problema te se ohrabruju u poduzimanju mjera (samo)zaštite u slučaju pojave nasilja. U tu svrhu u Zavodu su kreirane i publikacije za djecu i mlade: vodič za mlade pod nazivom „Kroz život bez nasilja – deset protunasilnih poruka“ i slikovnica za djecu „Pružam ti ruku“ koji se besplatno dijele učenicima. Radi se o interaktivnom pristupu jer su učenici aktivni sudionici procesa uz pomoć vodiča i slikovnice koji su metodički i didaktički oblikovani tako da se na odgovarajući i dobno primjeren način obraćaju djeci i mladima.

Suradnja Zavoda i škola u Virovitičko-podravskoj županiji traje već godinama, ali je kao primjer dobre prakse prepoznata i izvan granica naše županije pa stručnjaci Zavoda na poziv škola provode ove radionice i u susjednim županijama (prošle godine u Koprivničko-križevačkoj, a ove godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji). Nedavni tragični događaji u nekim školama u okruženju naše zemlje bili su povod da se i u Osnovnoj školi „Davorin Trstenjak“ Čađavica organizira tribina o nasilju za učenike viših razreda škole. Tribina je održana u srijedu 24. svibnja 2023. godine, a vodio ju je profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo i jedan od kreatora ovoga modela prevencije nasilja.

Suradnja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i odgojno-obrazovnih ustanova primjer je kako se mogu učinkovito koristiti iskustva i znanja stručnjaka iz različitih dionika u provedbi preventivnih i zaštitnih aktivnosti, osobito kada je u pitanju očuvanje zdravlja i života djece i mladih.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 149 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije