Djelatnost za epidemiologiju i DDD
Edukativni članci

13.02.2014

NOROVIRUSNA TROVANJA HRANOM

Norovirus je vrlo zarazan. Svatko se može njime zaraziti, čak i više puta tokom života jer postoji više različitih tipova norovirusa.

Izvor zaraze je bolestan čovjek koji izlučuje virus stolicom, najviše u toku bolesti ali i do 2 tjedna nakon ozdravljenja. Ukoliko mala količina stolice ili povraćenog sadržaja bolesne osobe dođe u usta zdrave osobe razvit će se bolest. To se događa češće no što želimo vjerovati, uglavnom preko hrane i vode zagađene norovirusom, dodirivanjem površina ili predmeta kontaminiranih virusom pa stavljanjem prstiju u usta, ili kontaktom sa zaraženom osobom.

Zaraza se brzo širi u ustanovama za dnevni boravak, staračkim domovima, školama, kruzerima. Epidemije su češće u zimi i rano proljeće, a vezane su uz slijedeću hranu: lisnato povrće (salata), svježe voće, školjke, no svaka hrana servirana sirova ili kuhana ali naknadno zagađena prljavim rukama može biti uzrok trovanja.

Norovirus izaziva akutni gastroenteritis, upalu želuca i crijeva. Uobičajeni simptomi su proljev, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu. S obzirom da povraćanje i proljev mogu biti vrlo učestali može doći do dehidracije, osobito u djece, staraca i osoba oslabljenog imuniteta. Oporavak nastupa za 1-3 dana.

Nema specifičnog lijeka za ovu bolest pa se primjenjuje simptomatska terapija: nadoknada tekućine raznim napitcima te po potrebi sredstvima za rehidraciju koja se mogu nabaviti u ljekarni. U težim slučajevima potrebna je rehidracija u bolnici.

Dehidracija se očituje slijedećim simptomima:

  • smanjena učestalost mokrenja
  • suhoća usta
  • vrtoglavica pri ustajanju

Norovirusna infekcija može se prevenirati jednostavnim mjerama:

  • perite ruke sapunom i toplom vodom osobito nakon vršenja nužde, mijenjanja pelena, prije jela ili pripreme jela
  • voće i povrće temeljito operite prije konzumiranja
  • morske plodove, osobito školjke, treba dobro termički obraditi. Ova hrana je čest izvor infekcije jer se jede sirova ili priprema na pari pri čemu se virus ne uništi budući da nije postignuta dovoljno visoka temperatura
  • ako imate infekciju norovirusom nemojte pripremati hranu za druge dok ne ozdravite
  • ako povraćate ili imate proljev, sve površine koje su kontaminirane odmah operite i dezinficirajte klornim preparatom. Posteljinu i odjeću operite na što višoj temperaturi.
Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog
Izdvajamo iz djelatnosti: CORONAVIRUSU


Saznajte više >>>

Zadnji članci iz djelatnosti:
Zadnje novosti iz djelatnosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije