Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
Članci - 2017. godina

18.09.2017
PRIRODNO KRETANJE STANOVNIŠTVA U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI U 2016. GODINI
Virovitičko-podravska županija prostire se na 2.024 km2, obuhvaća 3 grada i 13 općina. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Virovitičko-podravska županija ima 84.836 stanovnika (40.281 u gradovima i 44.555 u općinama). Od ukupnog broja stanovnika 48% je muškaraca i 52% žena, kao što je i u Hrvatskoj.
U odnosu na popis 2001. godine broj stanovnika u Županiji se smanjio za 9,2% (u gradovima za 6,8%, a u općinama za 11,2%), što je više nego u Hrvatskoj, gdje se broj stanovnika smanjio za 7.2% (Tablica 1).
U 2016. godini zabilježen je pad broja živorođene djece (686) u odnosu na prethodnu godinu za 1,0%, tj. rođeno je 7 djece manje nego u 2015 (693). Od ukupno 690 rođene djece u 2016. godini, rođeno je 686 živorođene djece i 4 mrtvorođene djece.
Stopa nataliteta (živorođeni na 1 000 stanovnika) u 2016. iznosila je 8,1 što je manje nego u Hrvatskoj u 2016. (8,8). (Tablica 2)...
Opširnije

14.08.2017
TETANUS, Zli grč
Tetanus je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Clostridium tetani. Ova bakterija živi u crijevima preživača i izlučuje se njihovim izmetom u okoliš. Kad dospije u vanjsku sredinu pretvara se u spore te u tom obliku može u zemlji, prašini i stajskom gnoju preživjeti godinama.
Kad spore kroz oštećenu kožu uđu u tijelo (ubodna rana, porezotina) prelaze u vegetativni oblik koji stvara toksin odgovoran za pojavu simptoma bolesti. Površinske i plitke rane nisu toliko opasne za nastanak bolesti. Duboke, ubodne rane nastale prodorom nekog predmeta kroz kožu odgovaraju uzročniku jer se on razmnožava u uvjetima bez kisika. Ako je rana zagađena zemljom ili prašinom moguće je da je unešen uzročnik tetanusa. U osobe koja nije cijepljena protiv ove bolesti može doći do pojave simptoma...
Opširnije

10.08.2017
MIKROBIOLOŠKA TROVANJA HRANOM
Trovanje hranom jedan je od najčešćih uzroka pobola u cijelom svijetu. Nastaje zbog konzumiranja hrane i vode zagađene različitim bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima. Mikroorganizmi ili njihovi toksini hranom uneseni u probavni trakt izazivaju mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu i proljev, te niz drugih simptoma koji ovise o vrsti uzročnika. Neki od uzročnika ne prenose se samo hranom već i na druge načine, na primjer direktnim i indirektnim kontaktom sa zaraženom osobom ili bazenskom vodom.
Najčešći uzročnici trovanja hranom su Salmonellae spp., Campylobacter spp., Escherichia coli, Clostridium perfrigens, Staphylococus aureus, norovirusi...
Opširnije

05.07.2017
Hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom, Mišja groznica
Mišja groznica je zoonoza, dakle bolest koja se prenosi sa životinja na ljude. U ovom slučaju radi se o prijenosu virusa sa šumskih glodavaca kao što su miš i voluharica.
Ovi glodavci viruse izlučuju slinom, izmetom i mokraćom u svoju okolinu. Doživotno mogu biti kliconoše a da pri tom nemaju simptome bolesti. Virusi u vanjskoj sredini mogu preživjeti tjednima. Radi se o Hantavirusima Puumala i Dobrava od kojih Puumala uzrokuje blažu a Dobrava težu kliničku sliku.
Čovjek se zarazi uglavnom udisanjem aerosola iako se spominje i mogućnost prijenosa zagađenom hranom i vodom, te eventualno zagađenim rukama kojima se virusi inokuliraju u sluznice oka ili nosa...
Opširnije

26.06.2017
Ovisnost je kod mladih poremećaj u ponašanju
Svake se godine 26. lipnja u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama kako bi se potaknulo promišljanje o ovom velikom javnozdravstvenom problemu, tako da je i tekst koji slijedi u prilog tome nastojanju.
Mladost, rast i odrastanje u pubertetu i adolescenciji karakteriziraju vrlo burne promjene u stavovima i ponašanju mladih. U tom dinamičnom razvojnom razdoblju mladi su skloni eksperimentirati s mnogim različitim ponašanjima, a to ih ponekad dovede u situacije koje mogu biti rizične za njihov rast i razvoj. Ponekad mladi krenu i stranputicama pa njihovo ponašanje odstupi od očekivanog i poželjnog te se onda govori o poremećajima u ponašanju. Takva ponašanja zovemo još i devijantnima, aberantnima, delinkventnima ili odstupajućima. Ponašanja su to kojima pojedinac dulje vrijeme ugrožava vlastito i/ili tuđe zdravlje, tjelesni integritet i/ili imovinu. Ovakva ponašanja često imaju (negativne) posljedice na svakodnevno funkcioniranje pojedinca, ali i osoba u njegovom bližem okruženju (članova obitelji i sl.)...
Opširnije

21.06.2017
Korisni savjeti za ljeto
TROVANJA HRANOM - PREPORUČENE MJERE OPREZA
PREPORUČENE MJERE ZAŠTITE ZA STARIJE OSOBE PRI IZLAGANJU VISOKIM TEMPERATURAMA ZRAKA
ZMIJE I UGRIZI
GODIŠNJI ODMOR I PUTOVANJA
Prije polaska na godišnji odmor i duži put automobilom treba obratiti pozornost na nekoliko važnih preporuka.
Jedan od značajnijih uzroka prometnih nezgoda je tzv. "ljudski faktor", odnosno umor vozača. Može se dogoditi da vozač na samo nekoliko sekundi zaspi za volanom, a da to niti ne primjeti. Naši refleksi se usporavaju zbog umora, stoga se preporuča da na put krećete odmorni. Pospanost mogu prouzročiti dosada i monotonija na putu (autoput!), ali i pušenje prilikom vožnje. Nikotin iz cigarete smanjuje reflekse jer dovodi do stezanja krvnih žila i smanjenja količine udahnutog kisika (primjese iz duhanskog dima, ugljični monoksid i sl.), pa zbog toga trpi Vaš mozak, ali i drugi tjelesni organi. Cigarete radije zamijenite osvježavajućim bombonima ili žvakaćom gumom.
Svakako se preporuča praviti kratke, češće pauze tijekom vožnje kako ne bi došlo do pospanosti...
Opširnije

14.06.2017
Kako se zaštititi od komaraca?
U ljetnim mjesecima često smo izloženi ubodima te uznemiravanju od strane komaraca. Komarci su rasprostranjeni insekti koji nam gotovo svake godine otežavaju boravak na otvorenom te smanjuju kvalitetu života. Ugriz komarca može rezultirati kožnim promjenama, kao i sekundarnim infekcijama u slučaju prekomjernog češanja. Svojom pojavom mogu i remetiti san, dovesti do iritabilnosti i onemogućiti normalno funkcioniranje i rad. Iako većina ljudi problem komaraca prvenstveno gleda kroz njihovu ulogu nametnika, bitno je istaknuti kako su oni i potencijalni prijenosnici zaraznih bolesti.
Većina vrsta komaraca važna je kao molestanti – napasnici koji uznemiravaju ljude i ometaju ih tijekom aktivnosti, boravka u prirodi i rekreaciji. Diljem svijeta komarci predstavljaju insekte koji mogu biti i prijenosnici uzročnika raznih zaraznih bolesti (npr. malarije, žute groznice, dengua groznice, groznice Zapadnog Nila, raznih encefalitisa, filarijaze i dr.). U Hrvatskoj je do sada otkriveno oko 50 vrsta komaraca...
Opširnije

07.06.2017
PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VELIKIH VRUĆINA
Cijelo vrijeme dok traju velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova:
- Rashladite svoj dom
- Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noću nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.
- Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće)...
Opširnije

29.05.2017
Pušenje kod mladih – od štete za zdravlje do razvoja ovisnosti
Pušenje kod mladih naučeno je ponašanje, a u tom procesu učenja i usvajanja navike pušenja presudnu ulogu osobito imaju vršnjaci te odrasle osobe u najbližemu okruženju u kojemu mladi pušači odrastaju. Istraživanja o pušenju kod mladih upravo pokazuju tu važnost socijalnog utjecaja, ali također pokazuju da određeni postotak ispitanih mladih pušača puši jer im to godi, a takvih je sve više kako su stariji. Ovo potonje ukazuje kako s već i kod dijela mladih pušača razvija ovisnost o cigaretama.
Odabir vrste cigareta i duhana koje puše mladi visoko je povezana s njihovom platežnom moći, koja je naravno neposredna posljedica ekonomske i materijalne situacije u kojoj žive oni i njihova obitelj, a koja u našoj zemlji općenito nije na osobito visokoj razini. Stoga i mladi, kao sve više i odrasli, posežu za jeftinijim vrstama cigareta ili cigarete sami prave, često od duhana koji dolazi direktno s njive i nije prošao proces pročišćavanja od prljavštine i kemijskih sredstava s kojima je tretiran tijekom proizvodnje na otvorenom...
Opširnije

21.03.2017
HPV infekcija
Infekcija Humanim papiloma virusom jedna je od najčešćih spolnih infekcija.
Iako je u većini slučajeva HPV infekcija samoograničavajuća odnosno s vremenom nestane, u određenim slučajevima može perzistirati i uzrokovati karcinom cerviksa u žena, anogenitalne i orofaringealne karcinome u žena i muškaraca, te anogenitalne bradavice.
Od preko 200 identificiranih tipova Humanog papiloma virusa, 40 ih zahvaća genitalno područje. Prema svojoj epidemiološkoj povezanosti s karcinomom cerviksa dijele se na visoko i nisko rizične tipove. Visoko rizični tipovi 16 i 18 mogu se ponašati kao karcinogeni, uzrokuju abnormalnosti stanica cerviksa niskog ili visokog stupnja, prekancerozna stanja i karcinom. Nisko rizični tipovi HPV-a 11 i 6 uzrokuju benigne promjene stanica cerviksa i genitalne bradavice.
Može se reći da su svi karcinomi cerviksa povezani s visoko rizičnim HPV tipovima, dok tipovi 16 i 18 uzrokuju oko 70% karcinoma cerviksa.
Osim karcinoma cerviksa HPV infekcija također može uzrokovati karcinom vulve, vagine, penisa, anusa i orofarinksa.
HPV se prenosi genitalnim kontaktom, najčešće spolnim odnosom ali i intimnim kontaktom (oralno-genitalni, genito-genitalni)...
Opširnije

Stranica: 1 od 2

| 1 | 2 |

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 100 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije