Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
08.05.2018

Nastavak provedbe Nacionalnog sustava praćenja komaraca u Virovitičko-podravskoj županiji

Temeljem inicijative Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na području cijele Hrvatske posljednjih dvije godine provodi se nacionalni monitoring invanzivnih vrsta komaraca kroz mrežu županijskih zavoda za javno zdravstvo. Tako će i ove godine Virovitičko-podravska županija sudjelovati u nastavku sustavnog praćenja komaraca koje obuhvaća put njihovog širenja, njihovo razmnožavanje i nastanjivanje na odabranim područjima.

Praćenjem brojnosti, vrsta i rasprostranjenosti dobivamo rezultate pomoću kojih možemo donositi pravovremene i valjane mjere dezinsekcije, a sve s ciljem smanjenja broja ovih napasnika i vektora zaraznih bolesti. Cilj provedbe nacionalnog monitoringa je istraživanje i praćenje invazivnih vrsta komaraca te prikupljanje podataka o zastupljenosti svih vrsta komaraca na području cijele Hrvatske u svrhu izrade karte rasprostranjenosti žarišta i izrade jedinstvene nacionalne baze podataka koja će se koristiti u svrhu izrade procjene rizika za vektorske zarazne bolesti.

Monitoring će se vršiti izlaganjem ovipozicijskih lovki koje će biti postavljene na sjenovitim mjestima, na tlu, u vegetaciji te pričvršćene na drvo na visinu do 0,5m od tla. Ovipozicijske lovke predstavljaju male tamne plastične posude s malom količinom ulivene vode (cca 3 dcl), te umetnutom lesonitnom daščicom. U plastičnu posudicu dodaje se mala žličica VectoBac WDG biološkog insekticida/larvicida koji je donirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svrhu nastavka provedbe nacionalnog monitoringa komaraca.

Ove godine odabrano je 10 lokacija širom županije, s po 3 mikrolokacije, što predstavlja ukupno 30 postavljenih lovki. Pri odabiru lokacija nastojali smo obuhvatiti mjesta intenzivnog zadržavanja teretnih vozila, vulkanizerska dvorišta, te većih vodenih i zelenih površina u blizini naselja. Prikupljeni uzorci slati će se u „Službu za DDD“ Županijskog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na determinaciju i identifikaciju, a dinamika zamjene lesonitnih daščica biti će jednom u dva tjedna. Svi dobiveni rezultati determinacije dostavljati će se u HZJZ radi izrade nacionalne baze podataka o rasprostranjenosti invazivnih vrsta komarca u Hrvatskoj.

Grgić Ivana, dipl.san.ing.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 120 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije