Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Novosti/Članci:

03.06.2020

Što učenici misle o programu „Zdrav za pet“ u našoj županiji

„Zdrav za pet“ preventivni je program usmjeren prevenciji pijenja alkohola, štetne zloupotrebe droga i kockanja kojim se u formi predavanja i radionica za učenike u osnovnim i srednjim školama nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih. Osim predavanja o štetnosti djelovanja droga koja se održavaju u prvom razredu srednjih škola, predviđena su i predavanja u osmom razredu osnovnih škola (tema je štetno djelovanje alkohola) te u drugom razredu srednjih škola (tema je problematično i patološko kockanje), a dinamika i opseg provedbe dogovaraju se sa svakom pojedinom školom.

Najobuhvatnija su svakako predavanja o štetnoj zloupotrebi droga koja u prvom razredu svih srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji provodi profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Ove su nastavne godine uspješno organizirana predavanja za učenike u gotovo svim razrednim odjelima prvoga razreda srednje škole, osim u nekolicini u kojima predavanja nisu mogla biti provedena zbog prestanka održavanja učioničke nastave zbog pandemije koronavirusa. Ove je godine po prvi puta provedena i evaluacija (vrednovanje) predavanja, i to na uzorku učenika, a evaluatori su naravno bili učenici koji su slušali predavanja. Rezultati evaluacije pokazuju kako su učenici vrlo zadovoljni održanim predavanjima (koja su ocijenili prosječnom ocjenom 4,4 na skali od 1 do 5), njih tri četvrtine smatra da su na predavanju dobili dovoljno važnih i korisnih informacija o štetnom djelovanju droga, a sugerirali su i daljnju potrebu održavanja ovakvih edukacija za mlade.

Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da i mladi sami procjenjuju da su aktivnosti koje se među njima provode učinkovite.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 76 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije