Novosti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije
22.10.2021

Obilježavanje listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke

Dana 20. listopada u radio emisiji ICV-a sudjelovao je doktor Miodrag Beneš i odgovarao na pitanja vezana uz borbu protiv raka dojke.

Rak dojke je najčešći rak žena u Virovitičko podravskoj županiji i Hrvatskoj te je ozbiljan javnozdravstveni problem. Postoje mnogobrojni razlozi zašto žene umiru i danas od njega kada imamo svu tehnologiju i ne bi trebala niti jedna umrijeti. Opći razlog je što stanovništvo Republike Hrvatske stari te se prosječna dob žene približava onoj kada se značajno javljaju karcinomi dojke. Jedan od razloga je i što 40% žena se ne odazove na mamografiju kada su pozvane od strane Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo“ Sveti Rok“ Virovitičko podravske županije. Osim toga, dugo se čeka na odluku žene i pripremu žene za operaciju. Zatim istraživanja pokazuju da je preživljenje lošije od prosjeka Europske unije što nam govori i o kvaliteti liječenja i kasnom otkrivanju. Važno je rano otkriti rak dojke dok još nije se proširio u okolne limfne čvorove jer je tad preživljenje najveće. Kada žena osjeti simptome najvjerojatnije se je rak već proširio u limfne čvorove! Mamografija nam pomaže otkriti rak u najranijoj fazi kada je kumulativno desetogodišnje preživljenje veće od 80%.

Ako imate člana obitelji u prvom koljenu koji je imao rak dojke to znači da i Vi imate povećani rizik za njega. Osim toga rizični čimbenik je kasni prvi porod iza 30. godine te ne dojenje. Preporučamo ženama da stvore naviku da si rade mjesečni samopregled dojki jer osim što mogu napipati kvržicu te žene češće se odazovu na preventivne preglede u budućnosti. Rak dojke je spriječiv, te pozivamo sve žene da se odazovu na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog preventivnog programa za rano otkrivanje raka dojke.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 134 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije