e - Savjetovalište za mlade

Mentalno zdravlje mladih

Zid odgovora na anonimna pitanja

Prikazani su svi odgovori tako da možeš pročitati što su i drugi pitali, a ako želiš možeš suziti prikazane odgovore pomoću pretrage.

Filtriraj odgovore prema nekom pojmu ili šifri

Ako si zaboravio svoju šifru upiši samo dio šifre ako se sjećaš ili neki pojam iz svog upita.


Za upit "svi_odgovori" broj rezultata je: 5.


Šifra: Strijelac02, 04.05.2023

Pitanje:
Već duže vrijeme imam stalan osjećaj umora, prekomjerno spavam, nalazim se u negativnim mislima ili se u njima izgubim, te mi je teško naći motivaciju i zadovoljstvo u aktivnostima koje su me prije uveseljavale. Rečeno mi je i da sam počeo biti više anksiozan nego inače kada sam u društvu, te mi je teško održavati kontakt očima / gledati osobu tokom razgovora. Imate li neki savjet što mi je činiti?

Odgovor:
Poštovani Strijelče,

simptomi koje ste naveli dosta sliče na depresivne simptome. Uz sve nabrojano, ukoliko je i nisko raspoloženje prisutno te još sve skupa traje duže od dva tjedna u kontinuitetu, ukazuje na depresivnu epizodu. Depra se uspješno liječi ukoliko se na vrijeme započne s liječenjem. U terapiji se koriste antidepresivi i psihoterapija. Kod blažih simptoma antidepresivi možda neće niti biti potrebni ili će biti dovoljne mini doze u određenom periodu. Svakako preporučam i psihoterapiju, a to znači razgovore sa psihoterapeutom na tjednoj ili dvotjednoj bazi kroz određeni period.

Za javljanje psihijatru u bolnicu morate se najprije javiti svom liječniku obiteljske medicine kako bi dobili uputnicu i naručili se. No liječnik OM može i sam propisati antidepresiv, ali preporučam započeti malim dozama. Za psihoterapiju trebate pronaći psiohterapeuta bliže mjestu stanovanja, kako bi Vam bilo lakše istu i realizirati, a može se pronaći i on-line psihoterapija na internetu.

U ZZJZ Sv. Rok u Virovitici možete se javiti bez uputnice te dobiti uslugu i propisanog lijeka i ev. psihoterapije, ali svakako je potrebno prije dogovoriti termin mailom ili telefonski.

Depresivnost, anksioznost ili bilo koja druga "psihička kriza" mogu se shvatiti i kao šansa da se malo zaustavite i razmislite o sebi i svojim osjećajima te započnete proces boljeg poznavanja sebe, a time i drugih.

Taj put često zna biti malo i bolan, ali može biti zanimljiv i vrlo koristan.

Sretno!


Šifra: leptirica28, 27.04.2023

Pitanje:
Kako se nositi sa činjenicom da si neplodna osoba i da možda nikada nećeš moći imati djecu?

Odgovor:
Poštovana Leptirica,

s obzirom na podneblje u kojem živimo pretpostavljam da Vam je teško nositi se s teretom neplodnosti. Uobičajeni i ovdašnji mentalni obrazac poimanja osobe uključuje brojne čovjekove funkcije, pa tako i imanje potomstva. Prihvaćanje sebe kao cjelovite osobe i bez prokreativnog ostvarenja nekim osobama predstavlja osobitu poteškoću. Stoga je korisno o tome razgovarati s partnerom, raditi na izgrađivanju vašeg odnosa, stvarati zajedničke ciljeve i prema njima ići. Korisno je i uključiti se u neki oblik psihoterapijske podrške individualno, s partnerom ili u grupi.

Iskoristite vrijeme koje imate za rad na sebi - čitanje knjiga, edukacije, psihoterapija, neki sportovi, hobiji, putovanja...

Često puta veliki problem predstavljaju ljudi koji zapitkuju te se potrebno naučiti adekvatno postavljati u takvim situacijama ( davati zatvorene odgovore, odgovarati protupitanjem i slično).

Ukoliko postoje uvjeti razmotriti mogućnost umjetne oplodnje, posvojenja ili udomljenja djeteta.

Ako Vam se razviju teže poteškoće u smislu poremećene prilagodbe ili npr. razvoja depresivnih smetnji možete se javiti stručnjaku za mentalno zdravlje kako bi te smetnje sanirali.


Šifra: pas29, 13.03.2023

Pitanje:
Da li se osoba treba uputiti psihijatru ako npr. sada opisujem situaciju u kući.. Desilo se da je snaha samo najednom svekrgu pocela daviti, tući da je bila crna na prsima, policiji se nije prijavilo mislilo se promijeniti ce se no nije. Tjera svekrvu van vrijeda ju napada ponizava iako zna da je kuća svekrvina. Također napada i ponizava i želi tući svoje 24- godišnje dijete. Puno puta kao dijete tukla ju je šakama po glavi. Sada mmi recite da li je ovo psihički problem u toj osobi?

Odgovor:
Poštovani
Svako zlostavljanje trebalo bi prijaviti policiji ili nadležnom Centru za socijalnu skrb. Osobe koje su najugroženije po tom pitanju su djeca, starije osobe i žene. Djeca i starije osobe često puta niti ne znaju kome se trebaju javiti za pomoć, stoga su osobe iz okoline koje su svjesnije navedenog problema zapravo dužne prijaviti u njihovo ime.

Radi li se o psihičkom problemu ili ne, treba procjeniti psihijatrijskim pregledom i daljnjom obradom. Često puta je agresivnost odraz nekog psihičkog poremećaja, stoga bi bilo uputno uputiti osobu na psihijatrijski pregled ili barem na psihologijsko testiranje.


Šifra: petak57, 10.03.2023

Pitanje:
U posljednje vrijeme ne mogu spavati po noći. Preko dana se onda osjećam umorno i pospano, ali nemam vremena po danu spavati. Imate li kakav savjet kako da si pomognem? Hvala

Odgovor:
Pozdrav
Nesanica ili insomnija čest je problem koji može biti odraz trenutnog stresnog razdoblja, a može se raditi i o uvodu u neki veći problem. Postoji više vrsta nesanica: 1. da ne možeš zaspati na početku noći (inicijalna insomnija), 2. da se budiš usred noći, pa teško ili nikako ne možeš ponovno zaspati (intermedijarna insomnija), 3. da se ujutro budiš dva sata prije nego si se uobičajeno budio, npr. u 5h, a ranije si se budio u 7h ( terminalna insomnija).

Ponajprije bi bilo dobro da razmotriš imaš li trenutno neki problem koji te muči i pokušavaš ga rješiti, osjećaš li se pod pritiskom ili si duže vremena sniženog raspoloženja, možda pomalo i depresivan (za depresiju su tipična rana jutarnja buđenja).

Predlažem ti za početak da odlaziš na spavanje do ponoći, jer iza ponoći se počinju aktivirati mehanizmi razbuđivanja. Pokušaj navečer izbjegavati aktivnosti koje razbuđuju kao npr. vježbanje i trčanje. Potrebno je uvečer smanjiti i ostalu stimulaciju - prigušiti svjetla, stišati glazbu, pustiti možda umirujuću glazbu, izbjegavati uznemiravajući sadržaju na TV-u... Ukoliko ti je teško usnuti možeš si skuhati čaj od matičnjaka i pijuckati ga uz neku ne-baš-zanimljivu knjigu.

Jako je dobro da ne spavaš preko dana jer time nije ( još) narušen dnevno - noćni ritam. Kada bi počeo spavati preko dana, a bio budan preko noći, zamjenio bi dan za noć a time bi problem postao još veći.

Ako nesanica traje dulje od tjedan dana i jakog je intenziteta, ne bi bilo loše obratiti se liječniku obiteljske medicine ili kod nas osobno u Savjetovalište.

Sretno!


Šifra: mačka06, 10.03.2023

Pitanje:
Kakvo ponašanje imaju shizofreničari? Jedna moja bliska osoba ima stalne ispade, napada i vrijeđa te ponižava druge osobe, postavlja glupa pitanja, sporo shvaća, sklona je nasilju i tučnjavi da li postoji neka dijagnoza za to, da li je takvoj osobi potreban pregled psihijatra? Što učiniti povodom toga?

Odgovor:
Za shizofreniju ili neku drugu vrstu psihotičnog poremećaja je tipično da osoba iskrivljeno doživljava stvarnost, da ima halucinacije i/ili sumanutosti za koje vjeruje da su stvarnost, otežano komunicira s okolinom, često nema uvid i nije svjesna što se s njom događa tako da često misli da osobe oko njih izmišljaju problem i da su zapravo oni čudni i drugačiji.

Ako je osoba sklona tučnjavi i nasilju, moguće je da se radi i o antisocijalnom poremećaju ličnosti, osobito ako takvo ponašanje traje kroz čitav život. Za točniju dijagnozu potrebno je učiniti psihijatrijski pregled i psihologijsko testiranje te eventualno i CT mozga. Psihijatrijskim tretmanom moguće je doći do pravog uzroka agresivnog ponašanja, a lijekovima i razgovorima može se takvo ponašanje i umanjiti.

Takve osobe se često opiru odlasku na psihijatrijski pregled i liječenje. No ukoliko ugrožava druge, agresivna je i narušava javni red i mir, potrebno je prijaviti policiji takvo ponašanje. Ukoliko netko izražava nekome agresivne i homicidalne namjere ( npr. Ubit ću te) to je definitivno indikacija za policijsku intervenciju, a tijekom daljnjih pravosudnih tretmana može se osoba uputiti na psihijatrijsku procjenu i daljnje obvezno psihijatrijsko liječenje.


| 1 |

Saznaj odgovore na pitanja: Postavi pitanje: Na tvoje pitanje odgovara:

dr.sc. Sanea Mihaljević,
spec. psihijatrije, subspec. psihoterapije

Neka pravila:

- ako tvoje pitanje sadrži neprimjerene riječi nećemo ga prikazati na zidu odgovora
- ako se iz tvog pitanja može saznati tvoj ili nečiji identitet nećemo ga prikazati na zidu odgovora

Kontakt:

Ako želiš podijeliti više informacija s nama možeš nas kontaktirati na e-mail: ili na broj telefona +38533781424 svaki radni dan između 12 i 14 sati.

Atribucije slika:

- Image by pikisuperstar on Freepik
- Image by balintseby on Freepik
- Image by pch.vector on Freepik


Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije