Služba za javno zdravstvo
Novosti i članci iz Službe:

15.02.2024
OBILJEŽAVANJE MJESECA SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA (OŽUJAK)
Dana 13.02.2024. dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine, ispred Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije, gostovao je u emisiji Radio Marija u Virovitici.
Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kojom se u ožujku obilježava Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Dr. Beneš je započeo s promicanjem zdravlja ranije od ostatka Republike Hrvatske, jer napominje, prevencija bolesti ne poznaje vremenska ograničenja.
Slušatelji su mogli čuti kako nastaje rak debelog crijeva, koji su mu najčešći uzroci i simptomi, te metode dijagnostike i liječenja. Osobito je naglasio potrebu redovitih pregleda, te je pozvao stanovnike Virovitičko podravske županije u dobi od 50 – 75 godina da se odazovu na Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva...
Opširnije

22.12.2023
Učenicima predmetne nastave održano predavanje o štetnosti konzumiranja e-cigareta i energetskih pića
U srijedu 20. prosinca 2023. učenicima predmetne nastave doktor Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko – podravske županije održao je predavanje za učenike o štetnosti konzumiranja e-cigareta i energetskih pića.
Zahvaljujemo se ravnateljici Lareta Žubrinić, pedagoginji Ruži Živković, učiteljima, te učenicima na suradnji...
Opširnije

14.12.2023
Djeca, mete e – cigareta i energetskih pića
Osnovna škola Ivane Brlić – Mažuranić u Orahovici je u utorak (12.12.2023) u sklopu školskog preventivnog programa organizirala predavanje za učenike sedmih i osmih razreda na temu konzumiranja energetskih pića i e-cigareta.
Predavanje je održao dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije koji nastavlja educirati djecu, učitelje i javnost o gorućim javnozdravstvenim problemima.
Ovaj put istaknuo je ozbiljnost problema konzumiranja energetskih pića, e-cigareta i klasičnih cigareta među učenicima u županiji. Naglasio je opasnosti e-cigareta koje sadrže nikotinske tekućine s kancerogenim spojevima te upozorio na njihovu štetnost, ističući da su često reklamirane kao manje opasne, što nije istina.
Predstavio je i problem reklamiranja štetnih proizvoda, naglašavajući da djeca često nisu svjesna opasnosti koje proizvodi nose...
Opširnije

07.12.2023
Javnozdravstvena akcija Bolnica za medvjediće u vrtiću Cvrčak u Virovitici
U ponedjeljak 4.12.2023. održana je javnozdravstvena akcija „Bolnica za medvjediće“ u vrtiću “Cvrčak“ u Virovitici.
Doktor Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine, voditelj Službe za javno zdravstvo Sveti Rok i doktor Ivan Andrašević smanjivali su strah u djece od doktora liječeći njihove plišane igračke od raznih bolesti.
Dječja mašta je velika, tako je bilo medvjedića koji su ozljedili glavu, slomili ruku, imali temperaturu no srećom sve je uspješno izliječeno! Djeca su čula kako kuca srce i zvuk disanja putem pravog stetoskopa, neka su doktorima „izmjerila“ tlak i temperaturu svojim drvenim stetoskopima i toplomjerima. Simptomi su nam bili osmijeh a postavita dijagnoza veselje.
Zadovoljstvo je bilo vidjeti kako djeca su brižna i empatična o svojim plišanim prijateljima.
Hvala ravnateljici vrtića Magdaleni Kopas koja nas je lijepo dočekala, te se veselimo raznim daljnim suradnjama s vrtićima...
Opširnije

04.12.2023
"Djeca, mete e- cigareta i energetskih pića" – predavanje za učenike Osnovne škole "Davorin Trstenjak" u Čađavici
Dana 28. studenog (utorak) 2023. godine u Osnovnoj školi „Davorin Trstenjak“ u Čađavici, dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko – podravske županije održao je predavanje za učenike o štetnosti konzumiranja e-cigareta i energetskih pića. Obzirom da se primjećuju trendovi porasta konzumacije duhanskih proizvoda i energetskih pića među djecom i mladima, naglasak je stavljen na štetne posljedice konzumacije, osobito e- cigareta koje se često smatraju „harm reduction“ proizvodom uspoređujući ih sa duhanom, što je u biti, zamagljivanje istine, ističe dr. Beneš. Također, uslijed porasta konzumacije energetskih pića kod djece i mladih naglasio je štetnost i moguće posljedice navedenih pića koja osim velikih količina šećera sadrže i prekomjerne količine kofeina...
Opširnije

21.11.2023
U eteru Pitomog radija obilježen Movember- mjesec borbe protiv karcinoma prostate
Dana 15. studenog 2023. godine dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko – podravske županije gostovao je u radio emisiji Pitomog radija. Povod gostovanja bio je obilježavanje Movembra - mjeseca borbe protiv karcinoma prostate.
Karcinom prostate u Hrvatskoj je najčešći maligni tumor i najčešći uzrok smrti kod muškaraca. Obzirom da se radi o bolesti koja pogađa muškarce najčešće iznad 50 godine, na redovite preglede se preporučuje krenuti najkasnije nakon napunjene 50. godine života. Danas se često preporučuju i raniji pregledi, već u 40-im godinama...
Opširnije

07.11.2023
"Djeca, mete e- cigareta i energetskih pića" - provedena edukacija profesora Srednje škole Marka Marulića u Slatini
Dana 6. studenog (ponedjeljak) 2023. godine u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini, dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine iz Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko – podravske županije održao je predavanje za profesore o štetnosti konzumiranja e-cigareta i energetskih pića. Obzirom da se primjećuju trendovi porasta konzumacije duhanskih proizvoda i energetskih pića među djecom i mladima, naglasak je stavljen na štetne posljedice konzumacije, osobito e- cigareta koje se često smatraju „harm reduction“ proizvodom uspoređujući ih sa duhanom, što je u biti, zamagljivanje istine, ističe dr. Beneš...
Opširnije

27.10.2023
„Sve za nju“ i „Sve za njega“- obilježen mjesec borbe protiv karcinoma dojke i prostate
U organizaciji Virovitičko-podravske županije i Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije dana 26. listopada 2023. godine, kod Gradske tržnice u Virovitice, obilježen je Mjesec borbe protiv raka. Cilj ove akcije je ukazati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i prostate, te promocija Nacionalnih preventivnih programa ranog otkrivanja raka...
Opširnije

02.10.2023
Promocija zdravlja - dječja paraliza
Dana 27.9. 2023. doktor Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine i voditelj Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno – zdravstvo Sveti Rok VPŽ, gostovao je u emisiji Plave TV gdje je govorio o dječjoj paralizi (poliomijelitis).
Iako je ova bolest zahvaljujući cjepivu gotovo iskorijenjena u modernim zemljama još uvijek je endemski prisutna u subsaharskoj Africi i pojedinim azijskim zemljama te zbog imigracije necijepljenog stanovništva se zna pojaviti i u Europi.
Bolest je izrazito zarazna i širi se feko – oralnim putem (kontakt kontaminiranih ruku i usta).
Simptomi mogu biti mučnina, povraćanje, proljev, te oslabljena funkcija mišića koja često bude doživotna. Više o bolesti na...
Opširnije

28.09.2023
Najavljen stručni skup i šahovski turnir u sklopu obilježavanja svjetskog dana zaštite mentalnog zdravlja
U petak 8.9.2023., dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine i voditelj službe za javno zdravstvo sudjelovao je u radio emisiji Pitomog radija u Pitomači gdje je najavio stručni skup u svezi zaštite mentalnog zdravlja i zatvoreni klubski šahovski turnir.
Dana 7.10.2023. u 10:30 h u prostorijama Tehnološkog inovacijskog centra u Virovitici (Matije Gupca 78, 33000 Virovitica) biti će održano otvaranje stručnog skupa u svezi zaštite mentalnog zdravlja. Na njoj će sudjelovati uvaženi predavači iz mnogih struka; psihijatri, psiholozi, liječnici obiteljske i socijalni radnici iz okolnih županija. Tribina je otvorena za javnost te se nadamo velikom odazivu na ove zanimljive teme.
Isti dan u isto vrijeme na istom mjestu započeti će treći (sad već tradicionalni) šahovski turnir na kojemu će nastupiti najbolja 4 šahista iz svakog kluba iz prijateljskih klubova iz nekoliko županija. Pozivamo sve zainteresirane a posebeno roditelje s djecom da dođu gledati turnir gdje će se natjecati i mnoga djeca. Nadam se da će se tako i zainteresirati za ovaj iznimno popularan i natjecateljski sport.
O važnosti i mnogobrojnim prednostima šaha u prevenciji očuvanja mentalnog zdravlja pričano je u emisiji i pričati će se i na tribini.
Važno je napomeniti da Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije je prvi od institucija RH koji je počeo koristiti ovu divnu staru igru i olimpijski sport kao jedan od novih alata zdravstvenog promicanja zdravlja.
Zahvaljujemo se svima pokroviteljima i medijima koji će poslušati, promovirati i naučiti nešto novo na predavanjima te doći poduprijeti ovaj izuzetno natjecateljski šahovski turnir...
Opširnije

Arhiva novosti i članaka >>>

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije