Novosti iz Zavoda
14.02.2024

Hrvatski dan nepušenja (Dan bez duhanskog dima): mijenjaju li se štetni trendovi među mladima

U Republici Hrvatskoj već se niz godina obilježava Hrvatski dan nepušenja - Dan bez duhanskog dima. To je uvijek prvoga dana korizme, a ove godine je to 14. veljače.

Dan bez duhanskog dima osmišljen je kako bi se pušače upravo u korizmi potaknulo na donošenje odluke o prestanku pušenja i odricanju od ove nezdrave i štetne navike, a svakako da barem na ovaj dan ne puše. Nepušačima je to prigoda da učvrste svoj stav o nepušenju kao zdravom načinu življenja.

Pušenje duhanskih proizvoda rizično je ponašanje, osobito za mlade. Osim što je izvor iznimnih rizika za njihovo zdravlje, pušenje uvodi mlade i u svijet zloupotrebe ostalih sredstava ovisnosti koja se zloupotrebljavaju pušenjem, kao što je to slučaj s marihuanom, najviše zloupotrebljavanom drogom među mladima, zatim sintetskim kanabinoidima, ali i novim oblicima „pušenja“ (e-cigaretama). Upravo e-cigarete pokazuju kako se trendovi u štetnoj zloupotrebi mijenjaju. Radi se ustvari o tekućini s visokom koncentracijom nikotina, jednog od najsnažnijih otrova. Tekućina se u ovim proizvodima zagrijava te ju korisnici inhaliraju, zajedno sa svim štetnim tvarima u njoj. Dakle, tehnički se ne radi o pušenju, nego o inhaliranju. Za mlade ovakvo ponašanje predstavlja najčešće tzv. nikotinsku inicijaciju, odnosno uvođenje u svijet štetne zloupotrebe sredstava i proizvoda koji sadrže nikotin i samo je pitanje vremena kada će ovo njihovo rizično ponašanje prerasti u naviku i ovisnost o nikotinu.

Istraživanje koje su proveli profesor psihologije Siniša Brlas i psihologinja Sanja Lješčak u Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici tijekom 2023. godine pokazuje kako se mijenjaju trendovi štetne zloupotrebe među učenicima jer ih više „puši“ e-cigarete (15,4 %) u odnosu na one koji puše duhanske proizvode (13,6 %). Kada se ovi rezultati usporede s rezultatima istraživanja od prije 35 i 40 godina, također provedenoga među virovitičkim gimnazijalcima, može se uočiti trend prema kojemu je prije četiri desetljeća duhanske proizvode pušilo oko 29 % učenika, prije 35 godina njih nešto više od 18 %, dok ih 2023. godine o pušenju izvještava navedenih 13,6 %. Ovi podaci pokazuju kako se trendovi u pušenju kao rizičnom ponašanju mladih mijenjaju, ali pušenje kao rizično ponašanje i štetna navika koje mogu odvesti u ovisnost ustvari je stalno prisutno rizično ponašanje mladih.

Stoga Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije provodi trajnu specifičnu edukaciju i mladih i odraslih o rizičnim ponašanjima, a ove je godine osobita pozornost posvećena novim ovisnostima pa profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo intenzivno u Virovitičko-podravskoj županiji provodi edukaciju pod nazivom „Nove ovisnosti – rizici za mlade, izazovi za sve“.

Javnozdravstvenom akcijom obilježavanja Dana bez duhanskog dima želi se skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih i ostalih sličnih štetnih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja.

Siniša Brlas, profesor psihologije
voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u
Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije