Novosti iz Zavoda
Članci - 2017. godina

19.12.2017
Visoke ocjene za stručni rad s ovisnicima u Virovitičko-podravskoj županiji
Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kontinuirano pruža mogućnost korisnicima usluga (to su uglavnom ovisnici o drogama, alkoholičari i problematični i patološki kockari) koji su u tretmanu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja da procjenjuju rad članova stručnoga tima odnosno da iskazuju svoje mišljenje o tome na koji se način s njima provode stručne aktivnosti i postupci. Korisnicima koji su na završetku tretmana ponudi se da ispune anonimni upitnik i dostave ga u Zavod za javno zdravstvo. Upravo je anonimnost važna kako bi se dobili iskreni odgovori ispitanih pa tako i što preciznija slika o njihovom zadovoljstvu načinom rada stručnjaka u Zavodu.
Svrha ovako osmišljene evaluacije jest prikupljanje povratnih informacija od korisnika usluga o njihovom zadovoljstvu uslugom, a obuhvaća ocjenjivanje i procesa i ishoda provedenih aktivnosti. Provodi se kako bi se nakon (samo)analize uvele možebitne izmjene i dopune s ciljem bolje prilagodbe načina rada (tijekom savjetodavnog procesa) potrebama korisnika (klijenata)...
Opširnije

13.12.2017
Hepatitis A u Europi i Hrvatskoj
Od lipnja 2016. do rujna 2017. zamijećen je neobično visok broj oboljelih od hepatitisa A u Europi. Iz 20 europskih zemalja prijavljeno je 2873 oboljelih za koje je laboratorijskim istraživanjem utvrđeno da su međusobno epidemiološki povezani. Uglavnom su to pripadnici MSM populacije (muškarci koji spolno opće s muškarcima).
U Hrvatskoj je od početka ove godine oboljelo 27 osoba što je znatan porast s obzirom da je tijekom 2016. godine oboljelo ukupno 5 osoba. Trenutna epidemija hepatitisa A u Hrvatskoj dio je europske epidemije.
Osim MSM populacije pod povećanim rizikom obolijevanja su i korisnici injektirajućih droga te putnici u endemična područja, no svaka necijepljena osoba i osoba koja nije preboljela hepatitis A može oboljeti. Virus se izlučuje stolicom te se prenosi prvenstveno hranom ili vodom koje su zagađene izmetom zaražene osobe, no isto tako i bliskim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom, prljavim rukama i seksualnim kontaktom.
Virus hepatitisa A uzrokuje akutnu bolest jetre koja je samoograničavajuća, ne dovodi do trajnih oštećenja jetre i rijetko je fatalna...
Opširnije

20.10.2017
Epidemija kuge - Putujete li na Madagaskar?
Pročitajte više o epidemiji kuge koja se širi na Madagaskaru.
Epidemija kuge na Madagaskaru i uvođenje zdravstvenog nadzora nad putnicima povratnicima u Hrvatsku
Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge koja se neuobičajeno brzo širi i zahvaća područja u kojima inače nema kuge. Naime, kuga je na Madagaskaru endemski prisutna, s prosječno godišnje prijavljenih 400 slučajeva , među kojima prevladava bubonska kuga (80 – 95 % svih oboljelih). Međutim, u ovoj epidemiji, u kojoj je od početka kolovoza do 16. listopada prijavljeno 805 slučajeva kuge, uključujući 74 umrlih (smrtnost 9,2 %), među oboljelima prevladava plućna kuga (74 % oboljelih).
Najveći je broj oboljelih i umrlih zabilježen u glavnom gradu Antananarivo, lučkom gradu Toamasina i ruralnim predjelima područja Faratsiho...
Opširnije

10.10.2017
Svjetski dan mentalnog zdravlja (10. listopada) – kako prevladati stres u radu
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se svake godine obilježava 10. listopada važno je osvijestiti potrebu skrbi o mentalnom zdravlju.
Mentalno je zdravlje stanje u kojemu osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno te pridonositi svojoj zajednici. Mentalno zdravlje dio je općeg zdravlja i bez mentalnog zdravlja nema niti općeg zdravlja. Stoga skrbiti o mentalnom zdravlju znači skrbiti o zdravlju općenito, a osobito je važno čuvati mentalno zdravlje od rane životne dobi pa tako mentalno zdravlje može kod pojedinca dugo u životu, pa čak i cijeli život, ostati pozitivno i očuvano...
Opširnije

18.09.2017
PRIRODNO KRETANJE STANOVNIŠTVA U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI U 2016. GODINI
Virovitičko-podravska županija prostire se na 2.024 km2, obuhvaća 3 grada i 13 općina. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Virovitičko-podravska županija ima 84.836 stanovnika (40.281 u gradovima i 44.555 u općinama). Od ukupnog broja stanovnika 48% je muškaraca i 52% žena, kao što je i u Hrvatskoj.
U odnosu na popis 2001. godine broj stanovnika u Županiji se smanjio za 9,2% (u gradovima za 6,8%, a u općinama za 11,2%), što je više nego u Hrvatskoj, gdje se broj stanovnika smanjio za 7.2% (Tablica 1).
U 2016. godini zabilježen je pad broja živorođene djece (686) u odnosu na prethodnu godinu za 1,0%, tj. rođeno je 7 djece manje nego u 2015 (693). Od ukupno 690 rođene djece u 2016. godini, rođeno je 686 živorođene djece i 4 mrtvorođene djece.
Stopa nataliteta (živorođeni na 1 000 stanovnika) u 2016. iznosila je 8,1 što je manje nego u Hrvatskoj u 2016. (8,8). (Tablica 2)...
Opširnije

14.08.2017
TETANUS, Zli grč
Tetanus je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Clostridium tetani. Ova bakterija živi u crijevima preživača i izlučuje se njihovim izmetom u okoliš. Kad dospije u vanjsku sredinu pretvara se u spore te u tom obliku može u zemlji, prašini i stajskom gnoju preživjeti godinama.
Kad spore kroz oštećenu kožu uđu u tijelo (ubodna rana, porezotina) prelaze u vegetativni oblik koji stvara toksin odgovoran za pojavu simptoma bolesti. Površinske i plitke rane nisu toliko opasne za nastanak bolesti. Duboke, ubodne rane nastale prodorom nekog predmeta kroz kožu odgovaraju uzročniku jer se on razmnožava u uvjetima bez kisika. Ako je rana zagađena zemljom ili prašinom moguće je da je unešen uzročnik tetanusa. U osobe koja nije cijepljena protiv ove bolesti može doći do pojave simptoma...
Opširnije

10.08.2017
MIKROBIOLOŠKA TROVANJA HRANOM
Trovanje hranom jedan je od najčešćih uzroka pobola u cijelom svijetu. Nastaje zbog konzumiranja hrane i vode zagađene različitim bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima. Mikroorganizmi ili njihovi toksini hranom uneseni u probavni trakt izazivaju mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu i proljev, te niz drugih simptoma koji ovise o vrsti uzročnika. Neki od uzročnika ne prenose se samo hranom već i na druge načine, na primjer direktnim i indirektnim kontaktom sa zaraženom osobom ili bazenskom vodom.
Najčešći uzročnici trovanja hranom su Salmonellae spp., Campylobacter spp., Escherichia coli, Clostridium perfrigens, Staphylococus aureus, norovirusi...
Opširnije

05.07.2017
Hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom, Mišja groznica
Mišja groznica je zoonoza, dakle bolest koja se prenosi sa životinja na ljude. U ovom slučaju radi se o prijenosu virusa sa šumskih glodavaca kao što su miš i voluharica.
Ovi glodavci viruse izlučuju slinom, izmetom i mokraćom u svoju okolinu. Doživotno mogu biti kliconoše a da pri tom nemaju simptome bolesti. Virusi u vanjskoj sredini mogu preživjeti tjednima. Radi se o Hantavirusima Puumala i Dobrava od kojih Puumala uzrokuje blažu a Dobrava težu kliničku sliku.
Čovjek se zarazi uglavnom udisanjem aerosola iako se spominje i mogućnost prijenosa zagađenom hranom i vodom, te eventualno zagađenim rukama kojima se virusi inokuliraju u sluznice oka ili nosa...
Opširnije

26.06.2017
Ovisnost je kod mladih poremećaj u ponašanju
Svake se godine 26. lipnja u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama kako bi se potaknulo promišljanje o ovom velikom javnozdravstvenom problemu, tako da je i tekst koji slijedi u prilog tome nastojanju.
Mladost, rast i odrastanje u pubertetu i adolescenciji karakteriziraju vrlo burne promjene u stavovima i ponašanju mladih. U tom dinamičnom razvojnom razdoblju mladi su skloni eksperimentirati s mnogim različitim ponašanjima, a to ih ponekad dovede u situacije koje mogu biti rizične za njihov rast i razvoj. Ponekad mladi krenu i stranputicama pa njihovo ponašanje odstupi od očekivanog i poželjnog te se onda govori o poremećajima u ponašanju. Takva ponašanja zovemo još i devijantnima, aberantnima, delinkventnima ili odstupajućima. Ponašanja su to kojima pojedinac dulje vrijeme ugrožava vlastito i/ili tuđe zdravlje, tjelesni integritet i/ili imovinu. Ovakva ponašanja često imaju (negativne) posljedice na svakodnevno funkcioniranje pojedinca, ali i osoba u njegovom bližem okruženju (članova obitelji i sl.)...
Opširnije

21.06.2017
Korisni savjeti za ljeto
TROVANJA HRANOM - PREPORUČENE MJERE OPREZA
PREPORUČENE MJERE ZAŠTITE ZA STARIJE OSOBE PRI IZLAGANJU VISOKIM TEMPERATURAMA ZRAKA
ZMIJE I UGRIZI
GODIŠNJI ODMOR I PUTOVANJA
Prije polaska na godišnji odmor i duži put automobilom treba obratiti pozornost na nekoliko važnih preporuka.
Jedan od značajnijih uzroka prometnih nezgoda je tzv. "ljudski faktor", odnosno umor vozača. Može se dogoditi da vozač na samo nekoliko sekundi zaspi za volanom, a da to niti ne primjeti. Naši refleksi se usporavaju zbog umora, stoga se preporuča da na put krećete odmorni. Pospanost mogu prouzročiti dosada i monotonija na putu (autoput!), ali i pušenje prilikom vožnje. Nikotin iz cigarete smanjuje reflekse jer dovodi do stezanja krvnih žila i smanjenja količine udahnutog kisika (primjese iz duhanskog dima, ugljični monoksid i sl.), pa zbog toga trpi Vaš mozak, ali i drugi tjelesni organi. Cigarete radije zamijenite osvježavajućim bombonima ili žvakaćom gumom.
Svakako se preporuča praviti kratke, češće pauze tijekom vožnje kako ne bi došlo do pospanosti...
Opširnije

Stranica: 1 od 2

| 1 | 2 |

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije