Novosti iz Zavoda
Članci - 2024. godina

31.05.2024
Svjetski dan nepušenja: kako se mijenjaju štetni trendovi pušenja među mladima
U Republici Hrvatskoj, kao i u svijetu, već se niz godina 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja. Osmišljen je kako bi se pušače potaknulo na donošenje odluke o prestanku pušenja i odricanju od ove nezdrave i štetne navike, a svakako da barem na ovaj dan ne puše, dok je nepušačima to prigoda da učvrste svoj stav o nepušenju kao zdravom načinu življenja.
Pušenje duhanskih proizvoda rizično je ponašanje za sve, a osobito za mlade. Osim što je izvor iznimnih rizika za njihovo zdravlje, rast i razvoj, pušenje uvodi mlade i u svijet zloupotrebe ostalih sredstava ovisnosti koja se zloupotrebljavaju pušenjem, kao što je to slučaj s marihuanom, najviše zloupotrebljavanom drogom među mladima, zatim sintetskim kanabinoidima, ali i novim oblicima „pušenja“ (elektroničkim ili e-cigaretama). Upravo e-cigarete pokazuju kako se trendovi u štetnoj zloupotrebi mijenjaju. Radi se ustvari o tekućini s visokom koncentracijom nikotina, jednog od najsnažnijih otrova koji ima narkotička svojstva, u malim je količinama psihostimulans, a izaziva ovisnost...
Opširnije

01.04.2024
Dan klubova liječenih alkoholičara i Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma
Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma obilježava se svake godine 1. travnja. U Republici Hrvatskoj tada se obilježava i Dan klubova liječenih alkoholičara kao spomen na dan kada je 1964. godine prof. dr. sc. Vladimir Hudolin osnovao prvi odjel namijenjen isključivo liječenju alkoholizma u tadašnjoj državi te utemeljio u svijetu poznatu i priznatu Zagrebačku alkohološku školu. Iste godine organiziran je i prvi klub liječenih alkoholičara izvan bolnice, u jednoj zagrebačkoj općini. Klubovi su se ubrzo proširili po čitavom Zagrebu i Hrvatskoj, te u svim republikama bivše države i šire.
Prema podacima Europske zdravstvene ankete za 2019., Hrvatska se nalazi među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, sa zastupljenošću iznad 10%, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom.
Alkoholizam je najstarija i najproširenija vrsta ovisnosti na našim prostorima. U njegovom liječenju i tretmanu lijekovi imaju tek pomoćnu ulogu, a grupna terapija je od iznimne važnosti. Klubovi liječenih alkoholičara funkcioniraju kao zajednice samopomoći te su dobra metoda liječenja alkoholizma izvan liječničkih ordinacija. Alkoholizam nije bolest pojedinca nego bolest koja nagriza cijelu obitelj te je u rehabilitaciji alkoholičara izuzetno važno pomoć pružiti svim članovima obitelji. Na sastancima kluba uz stručnu pomoć, članovi obitelji uče ponovo razgovarati i komunicirati na dobar način, čime se prekida šutnja i trpljenje koje je u obitelj unio alkohol. Osim pomoći stručnog djelatnika, izuzetno je vrijedna pomoć koju pružaju stariji apstinenti, koji svojim primjerom svjedoče da je moguće dobro i sretno živjeti bez pijenja alkohola...
Opširnije

14.02.2024
Hrvatski dan nepušenja (Dan bez duhanskog dima): mijenjaju li se štetni trendovi među mladima
U Republici Hrvatskoj već se niz godina obilježava Hrvatski dan nepušenja - Dan bez duhanskog dima. To je uvijek prvoga dana korizme, a ove godine je to 14. veljače.
Dan bez duhanskog dima osmišljen je kako bi se pušače upravo u korizmi potaknulo na donošenje odluke o prestanku pušenja i odricanju od ove nezdrave i štetne navike, a svakako da barem na ovaj dan ne puše. Nepušačima je to prigoda da učvrste svoj stav o nepušenju kao zdravom načinu življenja.
Pušenje duhanskih proizvoda rizično je ponašanje, osobito za mlade. Osim što je izvor iznimnih rizika za njihovo zdravlje, pušenje uvodi mlade i u svijet zloupotrebe ostalih sredstava ovisnosti koja se zloupotrebljavaju pušenjem, kao što je to slučaj s marihuanom, najviše zloupotrebljavanom drogom među mladima, zatim sintetskim kanabinoidima, ali i novim oblicima „pušenja“ (e-cigaretama). Upravo e-cigarete pokazuju kako se trendovi u štetnoj zloupotrebi mijenjaju...
Opširnije

| 1 |

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije