Novosti iz Zavoda
17.11.2023

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Nikotin i kofein - poznati rizici za djecu i mlade u novom ruhu

Istraživanje svijeta i eksperimentiranje djece i mladih dijelom su njihova rasta i razvoja, a rizična ponašanja koja se pritom mogu pojaviti kolateralna su opasnost za taj razvoj. Jedan od oblika rizičnog ponašanje je i ovisničko ponašanje. Ono uključuje štetnu zloupotrebu sredstava ovisnosti i/ili uzimanje tvari koje mogu imati štetno djelovanje na rast, razvoj i zdravlje općenito te dovesti do ovisnosti. Ovisničko ponašanje može, ali i ne mora završiti s ovisnošću, ali ovisnost (ako se razvije) uvijek nužno uključuje ovisničko ponašanje. Bez ovisničkog ponašanja nema ovisnosti.

U mnoštvu raznovrsnih utjecaja i tvari kojima su djeca i mladi izloženi, u posljednje se vrijeme stručna i opća javnost osobito zainteresirala za nikotinske vrećice i e-cigarete te takozvana visokoenergetska pića. Razvila se polemika koja traje već neko vrijeme, a Mjesec borbe protiv ovisnosti dobra je prigoda pojasniti o čemu se radi.

Nikotinske vrećice, kao što sam naziv i sugerira, sadrže koncentrirani dehidrirani nikotin. Nikotin je, kako se to navodi u Terminološkom opisnom rječniku ovisnosti autora Siniše Brlasa, aktivni sastojak duhana i glavni uzrok ovisnosti o pušenju listova te biljke. Otrovan je i djeluje na središnji i periferni živčani sustav. Međutim, u listu duhana postoje tisuće i drugih spojeva, ne samo nikotin, dok je u nikotinskim vrećicama on glavni sastojak u iznimno visokoj koncentraciji. Korištenjem nikotinskih vrećica, obično u direktnom doticaju sa sluznicom u tijelu, dolazi do naglog uvođenja nikotina u krvotok i do vrlo brze intoksikacije (otrovanja). Otrovanje nije nimalo bezazleno jer zadržavanje nikotinske vrećice u doticaju sa sluznicom dulje od nekoliko minuta može imati fatalan odnosno smrtni ishod. Stoga smo na tragu potpune zabrane ovih vrećica za djecu i mlade.

Osim nikotinskih vrećica, vrlo je popularno među mladima „pušiti“ e-cigarete. Radi se ustvari o inhaliranju aerosoli koje nastaju zagrijavanjem tekućine u ovim proizvodima (dakle ne radi se o pušenju), a u tekućini se nalazi i nikotin. Iako će neki stručnjaci reći kako e-cigarete mogu pomoći okorjelim pušačima u odvikavanju od pušenja, jer tako lakše mogu kontrolirati smanjivanje unosa nikotina, za djecu i mlade koji nemaju pušačko iskustvo e-cigarete predstavljaju opasnost za početak pušenja odnosno one su svojevrsni oblik nikotinske inicijacije mladih u svijet pušenja duhana, a vrlo često potom slijedi i pušenje ostalih sredstava poput marihuane ili sintetskih kanabinoida. Na ovaj su način mladi posredno na putu i prema ostalim sredstvima ovisnosti odnosno drogama.

Energetska pića, koja se često takvima deklariraju, ustvari su napitci s visokokoncentriranim kofeinom. Prema spomenutom rječniku, kofein je alkaloid koji se nalazi u kavi, čaju, energetskim pićima pa čak i u čokoladi, kao prirodna tvar nalazi se u mnogim biljkama, a dodaje se i lijekovima kako bi se poboljšala njihova učinkovitost. Kofein ubrzava rad srca, održava stanje budnosti, ima diuretski učinak, povisuje krvni tlak, proširuje dišne putove i pomaže otpuštanju masti u krvotok. Tolerancija na kofein može se izgraditi vrlo brzo, već u nekoliko dana, a to znači da ga je potrebno sve više za sličan učinak. Apstinencijski simptomi uključuju glavobolju, pospanost i tromost, nekoncentriranost, a u nekim slučajevima tjeskobu, mučninu ili povraćanje. Intoksikacija kofeinom (obično konzumacija velike količine kofeina, što je slučaj upravo s energetskim pićima) dovodi do simptoma koji ometaju uobičajeno socijalno i intelektualno funkcioniranje. Kofein ne daje zaista dodatnu energiju nego blokira osjećaj umora, važnog signala iz našega tijela koji nam govori da smo iscrpljeni i da trebamo obnoviti energetske zalihe, pa ako nemamo osjećaj da smo umorni, čini nam se da smo puni energije. A ustvari je sasvim suprotno. Za djecu i mlade u adolescenciji ovako visoka razina kofeina nepovoljno djeluje i na razvoj mozga, što se u školi može očitovati u nekoncentriranosti na nastavi, sporijem usvajanju znanja i u konačnici slabijem obrazovnom postignuću.

Eksperimentiranje je važan dio života mladih, ali ono treba i mora biti odgovorno. To znači da je preporuka mladima neka eksperimentiraju i istražuju ostala područja svojega interesa koja ne štete zdravlju, a donose mnogo ugode i zadovoljstva, kao što su sportske, kulturne i slične aktivnosti koje potiču usvajanje novih znanja i razvoj sposobnosti i vještina korisnih za život. Pomoć u tome odabiru mladima može biti i vodič za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“.

Plava televizija u suradnji s profesorom Sinišom Brlasom, voditeljem Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije pripremila je jedan prilog o ovoj temi, a možete ga pogledati ovdje:

Siniša Brlas, profesor psihologije
voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije