Novosti iz Zavoda
31.05.2024

Svjetski dan nepušenja: kako se mijenjaju štetni trendovi pušenja među mladima

U Republici Hrvatskoj, kao i u svijetu, već se niz godina 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja. Osmišljen je kako bi se pušače potaknulo na donošenje odluke o prestanku pušenja i odricanju od ove nezdrave i štetne navike, a svakako da barem na ovaj dan ne puše, dok je nepušačima to prigoda da učvrste svoj stav o nepušenju kao zdravom načinu življenja.

Pušenje duhanskih proizvoda rizično je ponašanje za sve, a osobito za mlade. Osim što je izvor iznimnih rizika za njihovo zdravlje, rast i razvoj, pušenje uvodi mlade i u svijet zloupotrebe ostalih sredstava ovisnosti koja se zloupotrebljavaju pušenjem, kao što je to slučaj s marihuanom, najviše zloupotrebljavanom drogom među mladima, zatim sintetskim kanabinoidima, ali i novim oblicima „pušenja“ (elektroničkim ili e-cigaretama). Upravo e-cigarete pokazuju kako se trendovi u štetnoj zloupotrebi mijenjaju. Radi se ustvari o tekućini s visokom koncentracijom nikotina, jednog od najsnažnijih otrova koji ima narkotička svojstva, u malim je količinama psihostimulans, a izaziva ovisnost. Tekućina se u ovim proizvodima zagrijava te ju korisnici inhaliraju, zajedno sa svim štetnim tvarima u njoj. Dakle, tehnički se ne radi o pušenju, nego o inhaliranju. Za mlade ovakvo ponašanje predstavlja najčešće tzv. nikotinsku inicijaciju, odnosno uvođenje u svijet štetne zloupotrebe sredstava i proizvoda koji sadrže nikotin i samo je pitanje vremena kada će ovo njihovo rizično ponašanje prerasti u naviku i ovisnost o nikotinu. Štoviše, e-cigarete su mladima često prvi kontakt s nikotinom koji često slijedi zloupotreba nikotinskih vrećica (u svakoj je vrećici nikotina koliko ima cijela kutija cigareta), a kasnije i pušenje klasičnih cigareta.

Istraživanje koje su proveli profesor psihologije Siniša Brlas i psihologinja Sanja Lješčak u Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici tijekom 2023. godine pokazuje kako se mijenjaju trendovi štetne zloupotrebe među učenicima jer ih je više iskazalo da „puši“ e-cigarete (15,4%) u odnosu na one koji puše duhanske proizvode (13,6%). Kada se ovi rezultati usporede s rezultatima istraživanja od prije 35 i 40 godina, također provedenoga među virovitičkim gimnazijalcima, može se uočiti trend prema kojemu je prije četiri desetljeća duhanske proizvode pušilo oko 29% učenika, prije 35 godina njih nešto više od 18%, dok ih 2023. godine o pušenju izvještava navedenih 13,6%. Ovi podaci pokazuju kako se trendovi u pušenju kao rizičnom ponašanju mladih mijenjaju, ali pušenje je kao rizično ponašanje i štetna navika koji mogu odvesti u ovisnost ustvari stalno prisutno rizično ponašanje mladih.

Stoga Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije provodi trajnu specifičnu edukaciju mladih i odraslih o rizičnim ponašanjima, a ove je godine osobita pozornost posvećena novim ovisnostima (sintetskim drogama, e-cigaretama, nikotinskim vrećicama, energetskim pićima te kockanju i videoigrama), pa profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo intenzivno u Virovitičko-podravskoj županiji (ali i u susjednim županijama) provodi edukaciju učenika, njihovih roditelja, učitelja i nastavnika pod nazivom „Nove ovisnosti – rizici za mlade, izazovi za sve“.

Javnozdravstvenom akcijom obilježavanja Svjetskoga dana nepušenja želi se skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem pušenja (štetne upotrebe duhanskih i ostalih sličnih štetnih proizvoda), ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja. Na ovaj se način promovira zdravlje, ali se ujedno stvara i dobar temelj za učinkovitu prevenciju ovisnosti.

Siniša Brlas, profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije