Novosti iz Zavoda
01.04.2024

Dan klubova liječenih alkoholičara i Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma

Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma obilježava se svake godine 1. travnja. U Republici Hrvatskoj tada se obilježava i Dan klubova liječenih alkoholičara kao spomen na dan kada je 1964. godine prof. dr. sc. Vladimir Hudolin osnovao prvi odjel namijenjen isključivo liječenju alkoholizma u tadašnjoj državi te utemeljio u svijetu poznatu i priznatu Zagrebačku alkohološku školu. Iste godine organiziran je i prvi klub liječenih alkoholičara izvan bolnice, u jednoj zagrebačkoj općini. Klubovi su se ubrzo proširili po čitavom Zagrebu i Hrvatskoj, te u svim republikama bivše države i šire.

Prema podacima Europske zdravstvene ankete za 2019., Hrvatska se nalazi među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, sa zastupljenošću iznad 10%, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom.

Alkoholizam je najstarija i najproširenija vrsta ovisnosti na našim prostorima. U njegovom liječenju i tretmanu lijekovi imaju tek pomoćnu ulogu, a grupna terapija je od iznimne važnosti. Klubovi liječenih alkoholičara funkcioniraju kao zajednice samopomoći te su dobra metoda liječenja alkoholizma izvan liječničkih ordinacija. Alkoholizam nije bolest pojedinca nego bolest koja nagriza cijelu obitelj te je u rehabilitaciji alkoholičara izuzetno važno pomoć pružiti svim članovima obitelji. Na sastancima kluba uz stručnu pomoć, članovi obitelji uče ponovo razgovarati i komunicirati na dobar način, čime se prekida šutnja i trpljenje koje je u obitelj unio alkohol. Osim pomoći stručnog djelatnika, izuzetno je vrijedna pomoć koju pružaju stariji apstinenti, koji svojim primjerom svjedoče da je moguće dobro i sretno živjeti bez pijenja alkohola.

U Hrvatskoj djeluje oko 180 klubova liječenih alkoholičara. U Virovitičko-podravskoj županiji nedavno je osnovana Zajednica klubova liječenih alkoholičara koja okuplja tri kluba: UKLA Slatina, UKLA Virovitica, KLA Pitomača. U Orahovici djeluje ogledni klub Zavoda za javno zdravstvo.

Među alkoholičarima koji prođu bolničko liječenje i uključe se u Klub 70 % je vjerojatnost da će apstinirati godinu dana, a 50 % da će nastaviti apstinirati 5 godina nakon početka liječenja. Tako visoku uspješnost liječenja ima rijetko koja kronična recidivirajuća bolest.

Stoga ukoliko kod sebe ili kod svojih bližnjih prepoznate alkoholom uzrokovane probleme ili već razvijenu ovisnost, možete se javiti na broj Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti 033/781-420 i potražiti savjet, te na taj način učiniti prvi korak ka svom liječenju i oporavku.

Prim.dr.sc. Sanea Mihaljević, spec. psihijatrije, subspec. psihoterapije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije