Novosti iz Zavoda
02.07.2024

Stručni suradnici hrvatskih učeničkih domova educirani o novim ovisnostima i suzbijanju vršnjačkog nasilja prema preventivnom modelu koji provodi Zavod za javno zdravstvo

U ponedjeljak 1. srpnja 2024. godine u Zagrebu je održan stručni skup Međužupanijskog stručnog vijeća stručnih suradnika učeničkih domova iz cijele Hrvatske na kojemu je kao predavač gostovao profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Profesor Brlas održao je dva predavanja i moderirao dvije radionice. Prvi set (predavanje i radionica) odnosio se na nove ovisnosti među mladima, a drugi je set bio posvećen modelu suzbijanja vršnjačkog nasilja koji se pod nazivom „Kroz život bez nasilja“ već 15-tak godina uspješno provodi u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj je i razvijen. Tom je prigodom stručnim suradnicima u hrvatskim učeničkim domovima predstavljena i nova knjiga profesora Brlasa „Kroz život bez nasilja - vodič za prevenciju vršnjačkog nasilja kao rizika za mentalno zdravlje i ovisnost mladih“ (izdavač je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije) koja je u veljači predstavljena hrvatskoj javnosti.

Vrlo je vrijedno kada se preventivni modeli koje osmišljavaju stručnjaci našeg županijskog Zavoda prepoznaju i izvan županijskih granica, pa šire u regiji, izvan državnih granica. Radi se o vrlo važnom interdisciplinarnom i međusektorskom povezivanju dionika koji omogućuje i transfer znanja i iskustava u kontekstu osobito osjetljive javnozdravstvene problematike, a to su novi negativni trendovi u štetnoj upotrebi sredstava koja mogu dovesti do ovisnosti (e-cigarete, nikotinske vrećice, energetska pića, pa i kockanje) i sve izraženiji problem vršnjačkog nasilja. Navedeno stoga pokazuje kako Virovitičko-podravska županija i Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije imaju prepoznate i cijenjene stručnjake koji mogu stvoriti dodanu vrijednost promociji zdravlja i svojim znanjima pomoći u prevenciji rizičnih ponašanja i izvan granica naše županije, ali i izvan Republike Hrvatske.

Siniša Brlas, profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije