Novosti iz Zavoda
14.11.2023

5 važnih činjenica o hripavcu

1. Hripavac je respiratorna zarazna bolest koja može biti vrlo opasna, pogotovo za novorođenčad.
Hripavcem se mogu zaraziti sve dobne skupine ljudi, no kod novorođenčadi i male djece simptomi mogu biti vrlo teški, pa čak i smrtonosni. Prema CDC-u (Centar za nadzor nad zaraznim bolestima) otprilike 1/3 djece mlađe od 1 godine bude hospitalizirana, a 1 od 100 hospitaliziranih završi sa smrtnim ishodom.

2. Simptomi hripavca javljaju se u 3 stadija.
Prvi stadij (kataralni stadij) sa ranim simptomima traje otprilike 1 do 2 tjedna i uključuje curenje ili začepljenost nosa, blago povišenu temperaturu, blagi povremeni kašalj (ovaj simptom ne javlja se kod novorođenčadi), apneju (poremećaj disanja tijekom spavanja) i cijanozu (koža postaje plavkasta i ljubičasta) kod novorođenčadi i male djece.
U drugom stadiju (paroksizmalni stadij) javljaju se brzi, žestoki i nekontrolirani napadaji kašlja koji traju obično 1 do 6 tjedana, no mogu i do 10 tjedana. Ovakvi napadaji kašlja pogoršavaju se i postaju sve učestaliji kako bolest napreduje. Napadaji mogu dovesti do hripanja tijekom kašljanja (u narodu poznato kao magareći kašalj), povraćanja tijekom ili nakon napadaja i poteškoća s disanjem.
U trećem stadiju (rekonvalescentni stadij) pacijenti se počinju oporavljati. Oporavak može biti vrlo spor. Kašalj se počinje smirivati i nije više toliko čest. Napadaji kašlja mogu u potpunosti nestati, no u slučaju zadobivanja drugih respiratornih infekcija može se vratiti.

3. Hripavac je vrlo zarazna bolest.
Bakterija koja uzrokuje bolest, Bordetella pertusis, vrlo se lako širi među populacijom jer se prenosi zrakom, uglavnom prilikom kašljanja i kihanja. Neke osobe (npr. one koje su cijepljene) ne moraju niti znati da su zaražene Bordetellom pertusis jer imaju blage simptome slične prehladi, čime nesvjesno mogu širiti uzročnika u okolinu.

4. Najbolji i najučinkovitiji način zaštite je cijepljenje.
U RH cijepljenje protiv hripavca je u Programu obveznog cijepljenja. Cijepe se po prvi puta sva dojenčad starija od 2 mjeseca na način da sa 2, 4 i 6 mjeseci prime po 1 dozu kombiniranog cjepiva „6 u 1“ (DTaP-IPV-Hib-hepB). Docjepljuju se sva djeca sa navršenih godinu dana 1 dozom kombiniranog cjepiva „6 u 1“, te 1 dozom DI-TE-aPER acelularnog cjepiva sa navršenih 5 godina života. Cijepiti se mogu sve osobe koje su iz nekog razloga propustile cijepljenje.

5. Cijepljenje protiv hripavca sigurno je i preporuča se trudnicama.
S obzirom da trudnice koje su zadnji put cijepljene u djetinjstvu nemaju IgG protutijela za prenijeti posteljicom svojoj novorođenčadi, a prvih pet mjeseci života dijete ne može biti zaštićeno cijepljenjem, jedini način da se u prvim mjesecima života zaštite od hripavca je taj da se trudnica cijepi u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. Ovim načinom trudnice pružaju zaštitu svojoj djeci u prvim mjesecima života, kad su najosjetljiviji i imaju najveći rizik za komplikacije bolesti, sve dok djeca ne stvore vlastita protutijela cijepljenjem prema obveznom programu cijepljenja.

Tena Venus, bacc.sanit.ing.

e-Knjižnica Zavoda:

Ukupan broj zapisa 154 - Prikaži sve >>>


Izdvajamo:


Zadnji članci:
Zadnje novosti:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko - podravske županije