Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Novosti/Članci:

15.10.2022

Model prevencije vršnjačkog nasilja iz naše županije Zavod za javno zdravstvo primjenjuje i u susjednim županijama

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije već godinama u suradnji sa školama održava predavanja i radionice o rizičnim ponašanjima mladih, u širem kontekstu skrbi o mentalnom zdravlju mladih. Pojedine su aktivnosti usmjerene učenicima osnovnih škola, dok se druge provode u srednjim školama. Aktivnosti su obično interaktivne, što znači da su i učenici aktivni sudionici, a kao pomoćno sredstvo koriste se i vodiči kojih je izdavač Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Ova već dobro ustrojena suradnja Zavoda i škola u Virovitičko-podravskoj županiji prepoznata je kao primjer dobre prakse i u susjednim županijama. Tako je na poziv Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje (u Koprivničko-križevačkoj županiji) u petak 14. listopada 2022. godine za učenike šestoga razreda održana interaktivna radionica o vršnjačkom nasilju, a održao ju je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja.

Jedan od učestalih oblika rizičnog i neprimjerenog ponašanja djece i mladih svakako je i vršnjačko nasilje. U posljednje vrijeme vrlo često svjedočimo incidentima i nemilim događajima kojih su sudionici djeca i mladi, nerijetko i u samim školama. Vršnjačko nasilje, osim što može ugroziti tjelesno zdravlje i život, mlade dovodi i u stanje tjeskobe i stresa koji su osobiti izazov njihovom mentalnom zdravlju, a ponekad su povezani i sa zloupotrebom različitih sredstava ovisnosti (droga, alkohola, cigareta i sličnih). Stoga je ulaganje u prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja posredno ulaganje i u prevenciju ovisnosti i oblik je skrbi o mentalnom zdravlju mladih.

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije stoga je razvio izvorni model prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, a uključuje sastavnice kao što su specifično educiranje i promoviranje zdravlja, psihoeduciranje, motiviranje i osnaživanje mladih, ali i evaluiranje provedenih aktivnosti. Provodi se u osnovnim i srednjim školama, kao i u zajednici, jer je prilagodljiv različitim oblicima primjene. Uključuje interaktivni pristup (djeca i mladi su aktivni sudionici procesa) uz korištenje vodiča o vršnjačkom nasilju „Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka“ i slikovnice „Pružam ti ruku“ (za najmlađe). Vodič i slikovnica metodički su i didaktički oblikovani tako da se na primjeren način obraćaju djeci i mladima, a besplatno ih dobiju svi sudionici interaktivnih radionica.

Navedena suradnja našega Zavoda za javno zdravstvo i odgojno-obrazovne ustanove u susjednoj županiji pokazatelj je kako se iskustva i znanja u provedbi preventivnih i zaštitnih aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji prepoznaju i izvan granica naše županije, a stručni kapaciteti naših stručnjaka tako su još više u funkciji prevencije i promicanja zdravlja.

Brzi linkovi:
Arhiva novosti, Aktivnosti, Edukacija, Publikacije, Fotogalerija, Kontakt


Publikacije
Ukupan broj zapisa 80 - Prikaži sve >>>


Letci - Prikaži sve >>>


Plakati i posteri - Prikaži sve >>>


Poruke:Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije