Služba za epidemiologiju
Edukativni članci

04.03.2014

KRPELJNI MENINGOENCEFALITIS

Krpeljni meningoencefalitis (KME) je virusna zarazna bolest koja zahvaća centralni živčani sustav a javlja se u Europi i Aziji.

Nakon uboda zaraženog krpelja i inkubacije od 7-14 dana razvija se bolest karakterizirana s dvije faze. Prva faza traje 2-4 dana s nespecifičnim simptomima kao što su visoka temperatura, slabost, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak apetita, ponekad mučnina i povraćanje. Zatim nastupa remisija u trajanju od 8 dana, da bi uslijedila druga faza bolesti kad se javljaju simptomi od strane središnjeg živčanog sustava. To mogi biti meningitis (povišena temperatura, glavobolja, zakočenost vrata), encefalitis (vrtoglavica, smetenost, vidni i duševni poremećaji, motorički ispadi i paralize) ili meningoencefalitis. Bolest je težeg tijeka u odraslih nego u djece. U 2/3 osoba zaraženih ovim virusom razvije se samo prva faza bolesti, a u preostale trećine obje faze bolesti s izraženim neurološkim simptomima.

Oporavak može biti dug, neurološke posljedice ostaju u 30-60% slučajeva kroz duži period, ponekad trajno. Moguć je i smrtni ishod u 1-2% oboljelih a nastupa obično 5-7 dana nakon pojave neuroloških simptoma.
Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, epidemioloških podataka i potvrdnih seroloških testova.
Specifičnog lijeka na žalost nema. Na raspolaganju je hospitalizacija i primjena simptomatskih lijekova (protuupalni lijekovi, kortikosteroidi).

Virus krpeljnog meningoencefalitisa prenose zaraženi krpelji u mnogim zemljama Europe i Azije. To je endemična bolest u Češkoj, koja ima najveći broj oboljelih godišnje, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Švicarskoj. U Hrvatskoj se pojavljuje uglavnom u sjevernim krajevima.

Oboljeti može svatko, no najčešće se javlja u ljudi koji više borave u prirodi zbog naravi posla ili rekreacije. Ubod krpelja i eventualna bolest mogu se spriječiti preventivnim mjerama.
Na raspolaganju je i vakcina koja štiti od krpeljnog meningoencefalitisa ali ne i od ostalih bolesti koje prenose krpelji. Primjenjuje se u tri doze koje se daju u razmacima od 0, 1-3 mjeseca, 5-12 mjeseci, te se docjepljuje jednom dozom svakih 3-5 godina.
U Hrvatskoj vakcina nije uvrštena u Program obaveznih cijepljenja zbog malog broja oboljelih (10-36 oboljelih godišnje), pa ju zainteresirani moraju platiti. Za sve informacije o ovoj vakcini možete se obratiti na kontakt brojeve Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog
Izdvajamo iz službe: CORONAVIRUSU


Zadnji članci iz službe:
Zadnje novosti iz službe:

Osnovni podaci:
  • Ljudevita Gaja 21, 33000 Virovitica
  • OIB: 76860791838
  • tel: +38533727031
  • fax: +38533781401

© Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije